Φάνης Σπανός για νέο ΕΣΠΑ: «Ξεκινάει κάτι μεγάλο και σημαντικό»

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διαβούλευση επί του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την προγραμματική περίοδο 2021-2027

6 Οκτωβρίου 2021

του/της Newsroom

Η δεύτερη διαβούλευση επί του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων, στην οδό Αινιάνων.

Τον λόγο πρώτος πήρε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στις σημαντικές δυσκολίες από την υποχρηματοδότηση λόγω της στρέβλωσης από την περιοχή των Οινοφύτων/Σχηματαρίου. «Μείναμε όρθιοι παρ’ όλα αυτά. Ολοκληρώθηκαν όλα τα έργα που είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα», σημείωσε σχετικά.

Όπως είπε, υλοποιούνται 15 έργα έρευνας και καινοτομίας, 9 ενεργειακής αναβάθμισης, 12 ύδρευσης και 12 στρατηγικής σημασίας σε σχολικές μονάδες. Παράλληλα, ενισχύονται 282 ΜΜ Επιχειρήσεις, 12 Μεσαίες επιχειρήσεις και 13 επενδυτικά σχέδια που αφορούν τον τουρισμό.

Ενισχύθηκαν με 300 άτομα οι δομές Υγείας, πραγματοποιήθηκε προμήθεια 13 νέων ασθενοφόρων, αναβαθμίστηκε το Γ.Ν. Λαμίας και αποπερατώθηκε εξ ολοκλήρου από Περιφερειακά Προγράμματα το Γ.Ν. Χαλκίδας.

Επιπλέον, ενισχύθηκε η Πυροσβεστική με 23 οχήματα και η Αστυνομία με 61.

Υπογράμμισε ότι το φυσικό αέριο θα δώσει φθηνή ενέργεια, φιλική προς το περιβάλλον, σε έξι μεγάλες πόλεις της Στερεάς.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη στη σύνδεση της ΠΑΘΕ με το πορθμείο Γλύφας και στην έγκριση του πρώτου κομματιού του διαγωνίου άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο.

Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά, αναβαθμίστηκαν οι βιολογικοί καθαρισμοί Χαλκίδας και Θήβας και εντάχθηκαν σημαντικά έργα που οδήγησαν στο κλείσιμο των ΧΑΔΑ.

Ιδρύθηκαν 25 Κέντρα Κοινότητας και 5 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), ενώ χρηματοδοτούνται οι κοινωνικές δομές, όπως τα Παντοπωλεία, τα Φαρμακεία και τα συσσίτια. Ακόμη, ιδρύθηκε η «ΓΕΦΥΡΑ» στη λογική της κοινωνικής παρέμβασης.

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε για τις ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις, όπως η διαδρομή των μνημείων φύσης και πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας «ΟΙΔΙΠΟΥΣ», την απορρύπανση του Ασωπού και το Βιομηχανικό Πάρκο Οινοφύτων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κυβέρνηση και τον Δήμο Τανάγρας.

«Με το νέο ΕΣΠΑ οι δυνατότητες είναι αυξημένες», τόνισε ο κ. Σπανός. Στόχος είναι να συμπεριληφθούν δράσεις οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου. Επιμένουμε, είπε, σε έργα ύδρευσης, διαχείρισης αποβλήτων, αντιπλημμυρικά, παιδείας, υγείας, ενεργειακής εξοικονόμησης, πολιτισμού, συγκοινωνιακά, καθώς και έργα που αφορούν τις ψηφιακές και ερευνητικές υποδομές.

Στο νέο ΕΣΠΑ εντάσσονται και οι επιπτώσεις της καταστροφής στη Βόρεια Εύβοια, ενώ το πιο σημαντικό επικεντρώνεται σε κοινωνικές δράσεις, μιας και συνεχίζονται οι παλιές και σχεδιάζονται καινούριες.

«Ξεκινάει κάτι μεγάλο και σημαντικό», επισήμανε και αναφερόμενος στους παρευρισκόμενους είπε: «Θέλουμε την πρώτη ύλη σας για να μετασχηματίσουμε τους πόρους που εξασφαλίσαμε, για να οικοδομήσουμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που αξίζουμε».

Με τα τελευταία λόγια του κ. Σπανού ξεκίνησε ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Κώστας Λέμας, ο οποίος σημείωσε ότι εντάχθηκαν οι πρόσφατες πυρκαγιές. «Δημιουργήσαμε αναμονές σε όλα τα πεδία για την αντιμετώπιση της καταστροφής», ανέφερε.

Μιλώντας για το νέο ΕΣΠΑ, εξήγησε ότι το 20% πηγαίνει στην πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή, το 7% στα συγκοινωνιακά έργα και τα λιμάνια, το 15% σε υποδομές υγείας, παιδείας, πολιτισμού και τουρισμού, το 25% σε κοινωνικές δράσεις, το 18% στην προώθηση βιώσιμης ολοκληρωμένης ανάπτυξης και το 13% στην ψηφιακή συνδεσιμότητα.

Τοποθετήσεις

Ο Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας, Θέμης Χειμάρας, χαρακτήρισε ως «ευκαιρία» το νέο αυξημένο ΕΣΠΑ για τη Στερεά Ελλάδα. Αναφέρθηκε στις ΟΧΕ που δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης των ιαματικών πηγών, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και το φυσικό αέριο, που όπως είπε «θα αλλάξει το ενεργειακό προφίλ» της Περιφέρειας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, σημείωσε πως «έχουμε μια μεγάλη πίτα στο τραπέζι για να μοιράσουμε και να σχεδιάσουμε έργα». Αφού υπογράμμισε πως η διόρθωση των Οινοφύτων έγινε, τόνισε πως θα πρέπει να γίνει και η αποκατάσταση, να διατεθούν δηλαδή επιπλέον πόροι καθώς χάθηκαν περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Η συμμετοχή των Δήμων στο νέο πρόγραμμα είναι απαραίτητη, πρόσθεσε, και στάθηκε στην υποστελέχωση των Υπηρεσιών για την επιθυμητή απορρόφηση πόρων, αλλά και στον χρόνο που απαιτείται για την υποβολή, την ένταξη και την ολοκλήρωση ενός έργου, ο οποίος ξεπερνά μια αυτοδιοικητική περίοδο, κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, χαρακτήρισε απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο τη διαβούλευση. Επισήμανε πως το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» διαμορφώνουν μια ευνοϊκή συγκυρία για την ανάπτυξη των τοπικών μας κοινωνιών.

«Δηλώνουμε διαθέσιμοι καθώς είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή των Δήμων», ανέφερε, τονίζοντας ότι ο Δήμος Λαμιέων υλοποιεί έργα και δράσεις της περιόδου 2014-2020 και αναζητεί νέες για την ανάπτυξη της πόλης. «Για την επίτευξη του οράματός μας, καθίσταται αυτονόητο ότι όλοι πρέπει να δουλέψουμε συνεργατικά και εντατικά», υπογράμμισε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Οι τρεις βασικοί άξονες του νέου ΕΣΠΑ

Στους τρεις βασικούς άξονες του νέου προγράμματος αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Φίρμπας.

Αρχικά σημείωσε πως υπάρχει τεράστια αύξηση με περισσότερα από 26 δισ. ευρώ διαθέσιμα για τη χώρα. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί, σημείωσε, και θα πρέπει «να κινηθούμε ταχύτερα σε πρώτη φάση, να ολοκληρώσουμε τη διαβούλευση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Οι τρεις βασικοί άξονες του νέου ΕΣΠΑ είναι:

  1. Εξωστρεφής καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Όπως ανέφερε ο κ. Φίρμπας σημαντικοί πόροι πήγαιναν στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. «Επιλογές που κάναμε για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των επιχειρήσεων δεν θα είναι καθόλου επιλέξιμες στη νέα περίοδο», γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν στοχευμένες επιλογές για τις προγραμματικές ανάγκες, εξήγησε.
  2. Στροφή στην πράσινη ανάπτυξη. Τουλάχιστον το 30% των πόρων θα διοχετευτεί στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Για το περιβάλλον άλλωστε υπάρχει δεσμευτική υποχρέωση.
  3. Πόροι ΠΕΠ που αφορούν την κοινωνική ένταξη και τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Πρέπει όλοι να κινηθούμε να χρησιμοποιήσουμε και νέες, καινοτόμες δράσεις», είπε.

Επιπλέον, σημείωσε πως θα πρέπει να συνεχιστούν και να επικαιροποιηθούν οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και στάθηκε σε όσα ανέφερε ο κ. Σουλιώτης για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται, εξηγώντας ότι οι διαδικασίες με τις αναθέσεις είναι αυστηρές, γι’ αυτό τα έργα καθίστανται μη ώριμα. «Το Υπουργείο θα συνεργαστεί με τη ΜΟΔ ώστε με προτεραιοποίηση έργων να δοθεί λύση», υπογράμμισε.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Λυκόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, κ. Τσιάδρας (φώτο πάνω).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαΐου 2024