Για μια ακόμη φορά άγονος ο πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της Πετζετάκις στη Θήβα

Το εργοστάσιο της Πετζετάκις στη Θήβα έμεινε για μια ακόμη φορά στα αζήτητα «ελλείψει πλειοδοτών»

6 Οκτωβρίου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Χτύπησε σήμερα το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το οποίο, ωστόσο, αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό «άσφαιρο».

Συγκεκριμένα, βγήκαν σε πλειστηριασμό το κεντρικό εργοστάσιο της Πετζετάκις στον Eλαιώνα Bοιωτίας, το συγκρότημα (Villas Armit) με τις 14 βίλες στην Άνω Μερά της Μυκόνου και τα δύο τουριστικά σκάφη, τύπου catamaran, «White Pearl» και το «Deep Blue».

Τα «απομεινάρια» της Πετζετάκις

Το εργοστάσιο της Πετζετάκις στη Θήβα έμεινε για μια ακόμη φορά στα αζήτητα «ελλείψει πλειοδοτών». Αποτέλεσε για δεκαετίες την παραγωγική «καρδιά» της πρώτης ελληνικής πολυεθνικής, αλλά μετά την «πτώση» της εξελίχθηκε σε σύμβολο της αποβιομηχάνισης της χώρας και σε «βαρίδι» από το οποίο εδώ και χρόνια προσπαθεί να απαλλαγεί η Εθνική Τράπεζα.

Ειδικότερα πρόκειται για ένα ενιαίο ακίνητο (γήπεδο) στη θέση «Χασάνη- Δερβίση» της τοπικής κοινότητας Ελαιώνα Θηβών συνολικής έκτασης 246 στρεμμάτων, με βιομηχανικό συγκρότημα επιφάνειας 47.779,40 τ.μ., που βγήκε σήμερα στο σφυρί μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής πλαστικού και ελαστικού, με τιμή πρώτης προσφοράς 9,26 εκατ. ευρώ.

O όμιλος τέθηκε επισήμως σε κατάσταση πτώχευσης το Δεκέμβριο του 2015 και στη συνέχεια με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στις 26 Ιουλίου 2016, διορίστηκε προσωρινή διοίκηση αποτελούμενη από τους Ευάγγελο Δαούτη, Συρίδωνα Αντωνάκη και Κυριακή Πετζετάκι Αργυροπούλου (χήρα του Αριστόβουλου Πετζετάκι).

Παράλληλα, άρχισαν οι πλειστηριασμοί για τις μονάδες της Πετζετάκης.

Το λάκτισμα δόθηκε στις 27 Iουνίου 2013 και αφορούσε τη μονάδα που δέσποζε στη Bιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Mετά από επανειλημμένες άγονες προσπάθειες εξαιτίας της υψηλής τιμής πρώτης προσφοράς (9,24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 5,5 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν στην ακίνητη περιουσία και τα υπόλοιπα 3,74 εκατ. ευρώ στην κινητή περιουσία της εταιρείας), τελικά η ναυαρχίδα του ομίλου στη Bόρεια Eλλάδα πέρασε σε άλλα χέρια, τέλη Nοεμβρίου του 2015. Tο οικόπεδο 10,5 στρεμμάτων και το κτίριο εμβαδού 540 τ.μ., αποκτήθηκαν από την εταιρεία Aραμπατζής Eλληνική Zύμη, έναντι τιμήματος περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

H δεύτερη πράξη για τα ακίνητα της «αυτοκρατορίας» που βυθίστηκε στα χρέη, αφορούσε το εργοστάσιο της Βοιωτίας που βγήκε σήμερα, ξανά, στο σφυρί.

Σημειώνεται ότι η κατάσχεση επιβλήθηκε από την επισπεύδουσα Εθνική Τράπεζα για το ποσό του 1 εκατ. ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης), ενώ το ακίνητο κουβαλάει 14 προσημειώσεις και υποθήκες.

Η Εθνική Τράπεζα χρόνια τώρα προσπαθεί να το πουλήσει, αρχικά για 15 εκατ. ευρώ, μετά για 12 εκατ. και στη συνέχεια για 9,26 εκατ. ευρώ, ωστόσο όλοι οι πλειστηριασμοί κατέληξαν άγονοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024