Ηράκλειο: Εν αναμονή των κοντέινερ για τους σεισμόπληκτους

Το 80% των σπιτιών ακατάλληλα

1 Οκτωβρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Την πρώτη βραδιά μέσα στις σκηνές, που έχουν τοποθετηθεί στο εκθεσιακό κέντρο, διανυκτέρευσαν 280 άτομα, τη δεύτερη νύχτα 200, ενώ απόψε αναμένεται να φιλοξενηθούν 180 άτομα.

Από αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η παραλαβή των πρώτων κοντέινερ που θα φιλοξενήσουν πληγέντες του σεισμού της περασμένης Δευτέρας, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε οικίες, με επίκεντρο του Δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων. «Η στόχευση είναι κανένας άνθρωπος να μη μείνει χωρίς στέγη» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜ-ΠΣΕΑ και Διαχείρισης Τεχνικών Μέσων της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννης Λεονταράκης, ο οποίος εξήγησε ότι σύμφωνα με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί ως σχεδιασμός, στην περιοχή έως το τέλος της παραλαβής τις επόμενες ημέρες, θα φτάσουν περίπου 100 κοντέινερ.

«Τα κοντέινερ θα βοηθήσουν στο να μπορούν οι άνθρωποι, τώρα που αρχίζει να χαλάει και ο καιρός, να είναι πιο προστατευμένοι. Επιθυμούμε μέσα στις επόμενες ημέρες να μην υπάρχει κανένας άνθρωπος μέσα στις σκηνές» δήλωσε ο κ. Λεονταράκης.

Την πρώτη βραδιά μέσα στις σκηνές, που έχουν τοποθετηθεί στο εκθεσιακό κέντρο, διανυκτέρευσαν 280 άτομα, τη δεύτερη νύχτα 200, ενώ απόψε αναμένεται να φιλοξενηθούν 180 άτομα.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη και από τους δύο δήμους, περισσότερα από 70 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία, «ενώ ακόμη και μέχρι σήμερα αρκετός είναι ο κόσμος που διανυκτερεύει κοντά στις περιουσίες του, μέσα σε αυτοκίνητα» όπως πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Ιδιαίτερα συγκινητική, όμως, όπως διευκρίνισε ο κ. Λεονταράκης, είναι η ανταπόκριση ιδιωτών που προσφέρουν σπίτια τα οποία διαθέτουν, για να μπορέσει ο κόσμος να φιλοξενηθεί. «Είναι πραγματικά πολύ συγκινητική η προσφορά τους και δείχνει για μία ακόμη φορά ότι ο ανθρωπισμός είναι λέξη που απορρέει από την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ψυχή» ανέφερε ο κ. Λεονταράκης που γνωστοποίησε ότι από αύριο το πρωί όσοι ενδιαφέρονται για σπίτι μέσω του προγράμματος «Εστία» θα μπορούν να το δηλώνουν.

«Αύριο, από νωρίς το πρωί, εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Ηρακλείου θα βρίσκονται στο Αρκαλοχώρι και θα δέχονται τις αιτήσεις πολιτών που επιθυμούν να μετακινηθούν σε σπίτια μέσω του προγράμματος» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος εξήγησε ότι ο αριθμός εκείνων που αναζητούν σπίτι για να μείνουν, μεταβάλλεται συνεχώς. «Όσο οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να μετακινηθούν από τα σπίτια τους. Η εικόνα που έχουμε από την πρώτη φάση των ελέγχων είναι ότι σε ένα ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 80%, τα σπίτια και στους δύο δήμους είναι ακατάλληλα για να μείνουν οι άνθρωποι, τουλάχιστον για όσο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο και συνεχίζονται οι μετασεισμοί, συμπλήρωσε ο κ. Λεονταράκης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024