Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για τους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας

Εκ μέρους του Συλλόγου Ξενοδόχων, η αντιπρόεδρος Αφροδίτη Λέκκα, σημείωσε τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η εγκατάσταση των πέντε αυτών νέων αιολικών σταθμών

26 Οκτωβρίου 2021

του/της Newsroom

Κρίσιμη είναι η ημέρα σήμερα για τη Νότια Εύβοια, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός του αρχαιολογικού χώρου των Ρωμαϊκών Λατομείων.

Η ένσταση των κατοίκων και των φορέων σχετίζεται με μία γνωμοδότηση που προηγείται της κήρυξης της οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου και την οποία ζήτησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας, ώστε να μην γίνονται καταπατήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νημποριού έχει ζητήσει από δικηγόρο να παραστεί στη συνεδρίαση, η οποία θα φέρει το θέμα προς συζήτηση αργά το μεσημέρι.

Επισημαίνεται ότι την Κυριακή, 24 Οκτωβρίου οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής συμμετείχαν σε κινητοποίηση στο Λιμάνι των Στύρων, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν :

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΣΤΥΡΩΝ,
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Στύρα 25/10/2021

Με  κινητοποίηση στο λιμάνι των Νέων Στύρων, την Κυριακή 24/10/2021,απαντήσαμε κάτοικοι και φορείς της περιοχής στην απαράδεκτη ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας  του ΥΠ.ΠΟ.Α, να φέρει προς συζήτηση στο ΚΑΣ την Τρίτη 26/10, την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αιολικών πάρκων της εταιρείας ΣΟΦΡΑΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ενώ εκκρεμεί η οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου του λόφου του Νημποριού.

Αυτή η κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια του αγώνα που δίνουμε οι κάτοικοι της περιοχής ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών και υποσταθμού μέσης τάσης, γύρω και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και σε μικρή απόσταση από τους οικισμούς μας.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί κινητοποίηση- οδοιπορικό  το Σάββατο 2/10 στην πλατεία των Άνω Στύρων και στην Ακρόπολη Στύρων- κάστρο «Άρμενο». Η Ακρόπολη και τα Δρακόσπιτα, κορυφαία μνημεία της περιοχής, ήδη ασφυκτιούν λόγω των υφιστάμενων αιολικών σε πολύ μικρές αποστάσεις, ενώ με τα νέα σχεδιαζόμενα έργα θα περικυκλωθούν ολοκληρωτικά από ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων. Αντίστοιχα, οι διαδηλωτές διατρανώσαμε την αντίθεση μας για το αιολικό πάρκο στη θέση «Πυργάρι» Νημποριού, περιοχή που παραμένει ακήρυχτος αρχαιολογικός χώρος και που το αιολικό πάρκο θα καταστρέψει ολοσχερώς τα πολυάριθμα ρωμαϊκά λατομεία που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση του λόφου.

Από τον Σύλλογο Οικιστών Δήλησου, η πρόεδρος Επιστήμη Χάνου, τόνισε την μικρή απόσταση των νέων αιολικών πάρκων από οικισμούς και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει, τόσο η εγκατάσταση, όσο και η λειτουργία των ανεμογεννητριών στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη με τα αντιπλημμυρικά έργα είχαν το απαράδεκτο αποτέλεσμα όλο το Δήλησο και τα Νέα Στύρα προχθές να πλημμυρίσουν ενώ κανένα αναπτυξιακό έργο δεν έχει γίνει στην πυρόπληκτη περιοχή μας.

Εκ μέρους του Συλλόγου Ξενοδόχων, η αντιπρόεδρος Αφροδίτη Λέκκα, σημείωσε τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η εγκατάσταση των πέντε αυτών νέων αιολικών σταθμών στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την ζωτικής σημασίας αξία των αρχαιολογικών χώρων στον λόφο του Αγ. Νικολάου και στον λόφο του Νημποριού, όπου εκατοντάδες επισκέπτες περιηγούνται στα μνημεία μέσω πεζοπορικών διαδρομών.

Από τη μεριά του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ) ο Σάκης Μπινιάρης έδωσε έμφαση στον ρόλο της Ε.Ε. υπέρ των εταιρειών ενέργειας και την καταστροφή του περιβάλλοντος από τις εταιρείες Α.Π.Ε.  Τόνισε πως μόνο με τον αγώνα των κατοίκων μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα.

Στη συγκέντρωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημοτικός Σύμβουλος Καρύστου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Δημήτρης Παρασκευάς, αναδεικνύοντας ότι τα πολλά προβλήματα που δημιουργούνται από την εγκατάσταση των αιολικών στο δήμο Καρύστου, οφείλονται στο γεγονός πως οι ανεμογεννήτριες αξιοποιούνται για να κερδίζουν μερικοί επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι για να προστατευθεί το περιβάλλον. Για αυτό δε σέβονται ούτε το περιβάλλον, ούτε τους κατοίκους, ούτε τις αρχαιότητες. Για αυτούς δουλεύουν οι κυβερνήσεις και το κράτος τους, γιατί μέσα σε ένα μήνα φέρνουν για συζήτηση των αίτηση για εγκατάσταση αιολικού σταθμού, αλλά τόσα χρόνια δεν κάνουν κανένα αντιπλημμυρικό έργο με αποτέλεσμα τα Νέα Στύρα πάλι προχτές να πλημμυρίσουν.

Οι σύλλογοι δηλώνουμε πως η απόφαση της υπουργού πολιτισμού να εισάγει νύχτα το θέμα των αιολικών πάρκων για έγκριση από το ΚΑΣ, ενώ παράλληλα βάζει την αρχαιολογική κήρυξη του Νημποριού στο συρτάρι, θα βρει απέναντι της σύσσωμο τον λαό των Στύρων . Η απόφαση των κατοίκων να υπερασπιστούν την πολιτιστική τους κληρονομιά, το περιβάλλον, αλλά και συνολικά τη ζωή τους, ενάντια στην επέλαση των ΒΑΠΕ και παρά τα τερτίπια της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, δηλώθηκε περίτρανα και άνοιξε το δρόμο για τη συνέχιση του αγώνα, απαιτώντας:

  • Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ από την συνεδρίαση του ΚΑΣ η εξέταση της ΜΠΕ για την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων της ΣΟΦΡΑΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
  • Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού και γύρω από τον λόφο του Αγίου Νικολάου.
  • Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων.
  • Την αρχαιολογική κήρυξη του χώρου με ζώνες προστασίας, που θα προστατεύουν τα μνημεία.
  • Την συνεχή μέριμνα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ για την συντήρηση, τον καθαρισμό και την ανάδειξη των χώρων.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.

Στην κινητοποίηση κάλεσαν οι:

Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού, Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Οικιστών Πέριξ του Δήλησου, Σύλλογος Ξενοδόχων Στύρων, Σύλλογος Προστασία Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.ΝΚ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

13 Ιουνίου 2024