Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να γλιτώσουμε το χαράτσι με το “κόλπο” των σταθερών τιμών

Σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα;

27 Οκτωβρίου 2021

του/της Newsroom

Σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα; Ένα δίλημμα που τα νοικοκυριά είχαν μέχρι σήμερα μόνο για τα επιτόκια των δανείων τους πλέον προκύπτει και για τιμολόγια ρεύματος.

Σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα;

Ένα δίλημμα που τα νοικοκυριά είχαν μέχρι σήμερα μόνο για τα επιτόκια των δανείων τους, πλέον προκύπτει και για τιμολόγια του ρεύματος και μάλιστα μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθώς η ενεργειακή κρίση έχει ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που παραλαμβάνουν τα νοικοκυριά. Η έρευνα αγοράς δείχνει ότι αυτή τη στιγμή οι αποκλίσεις είναι πολύ μεγάλες.

Σε ένα “κυμαινόμενο” τιμολόγιο ρεύματος, ο προμηθευτής μπορεί να έχει ονομαστική τιμή ρεύματος 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και η τελική τιμή που θα πληρώσει να φτάσει πάνω από τα 12-13 λεπτά αφού αφαιρεθεί και η κρατική επιδότηση. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί ότι τον Οκτώβριο η χονδρική τιμή ρεύματος θα κλείσει στα 19-20 λεπτά, τότε η τελική τιμή μπορεί να εκτοξευτεί και στα 20 λεπτά. Τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος από την άλλη, αυτή τη στιγμή κυμαίνονται από 10 έως 15 λεπτά.

Ποια είναι η διαφορά; Ότι αυτές οι τιμές παραμένουν κλειδωμένες για δύο χρόνια ενώ επειδή ακριβώς δεν υπάρχει η “ρήτρα αναπροσαρμογής” (δηλαδή ο παράγοντας που ανεβάζει αυτή την περίοδο της τιμές), δεν υπάρχει και κρατική επιδότηση. Έτσι, λοιπόν, ο κάθε καταναλωτής καλείται να βάλει ένα “στοίχημα” χωρίς προφανώς να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ή θα ποντάρει στο ότι η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει καιρό τις τιμές ψηλά (πάνω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα) και θα επιλέξει το σταθερό τιμολόγιο, ή θα ρισκάρει προσβλέποντας σε ταχεία αποκλιμάκωση επιλέγοντας την πολύ χαμηλή ονομαστική τιμή του κυμαινόμενου τιμολογίου το οποίο φτάνει ακόμη και στα 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ακόμη και αυτοί που θα επιλέξουν το σταθερό τιμολόγιο πάντως, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν είναι όλα τα σταθερά τιμολόγια των εταιρειών ίδια, καθώς εξαρτώνται από τις μεγάλες εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει η κάθε εταιρεία. Έτσι, στην αγορά αυτή τη στιγμή υπάρχει σταθερό τιμολόγιο ρεύματος που χρεώνει 9-10 λεπτά την κιλοβατώρα και με πάγιο 1,5 ευρώ, υπάρχει σταθερό τιμολόγιο που χρεώνει 15 λεπτά την κιλοβατώρα και με πάγιο 15 ευρώ, υπάρχει και σταθερό τιμολόγιο που χρεώνει προς 20 λεπτά την κιλοβατώρα.  

Οι καταναλωτές δεν είναι εκπαιδευμένοι στο να απαντούν στο δίλημμα σταθερό ή κυμαινόμενο και για τα τιμολόγια ρεύματος καθώς ακόμη και η ανάγνωση του λογαριασμού είναι πολύπλοκη ειδικά τώρα που έχουν προστεθεί καινούργιες έννοιες όπως η “ρήτρα αναπροσαρμογής” η κρατική επιδότηση κλπ. Γι’ αυτό, η ΡΑΕ αναμένεται ότι από τις αρχές του χρόνου θα προχωρήσει σε ειδική σήμανση των τιμολογίων, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει πότε αναλαμβάνει ρίσκο και πότε όχι. Το θέμα είναι τι γίνεται μέχρι τότε καθώς το φθινόπωρο και ο χειμώνας εξελίσσονται δυσάρεστα όσον αφορά στο ύψος των τιμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024
22 Απριλίου 2024
22 Απριλίου 2024