Μετακόμιση: Πώς να δηλώσετε την νέα σας διεύθυνση στην εφορία με λίγα… «κλικ»!

Η αλλαγή κατοικίας-επαγγελματικής έδρας δηλώνεται υποχρεωτικά στην εφορία

15 Οκτωβρίου 2021

του/της Newsroom

Η αλλαγή κατοικίας-επαγγελματικής έδρας δηλώνεται υποχρεωτικά στην εφορία – Αναλυτικά τα βήματα μέσω του MyAADE

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι που μετακομίζουν συνήθως ξεχνούν να ενημερώσουν την εφορία για την αλλαγή της διεύθυνσης κατοικίας τους. Το θυμούνται όταν έρχεται η ώρα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση όπου απαιτείται να συμπληρώσουν αναλυτικά τα στοιχεία τους.

Ωστόσο, η αλλαγή της διεύθυνσης κατοικίας είναι ίσως η πιο απλή φορολογική συναλλαγή που μπορεί να γίνει από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού σας ή του γραφείου σας με λίγα μόνο κλικ.

Η αλλαγή διεύθυνσης μπορεί να γίνει μέσω της νέας ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ, myAADE.

Επιλέγετε την ένδειξη «Μητρώο & Επικοινωνία» και στη συνέχεια επιλέγετε το κουτί «Αλλαγές Στοιχείων Μητρώου» κάνετε κλικ και στη συνέχεια επιλέγετε «Αλλαγή Διεύθυνσης».

Από την επιλογή «Νέα Αίτηση» μπορείτε να δείτε την διεύθυνση κατοικίας, όπως αυτή είναι σήμερα καταχωρημένη στο Μητρώο TAXIS και να την μεταβάλλετε ή να την διορθώσετε, αν δεν είναι ενημερωμένη σωστά, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά το έντυπο Μ1.

Σε περίπτωση που η αλλαγή διεύθυνσης επιφέρει και αλλαγή Δ.Ο.Υ., δε χρειάζεται να επιλέξετε εσείς τη νέα Δ.Ο.Υ.. Αυτό θα γίνει από τη Δ.Ο.Υ. στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκετε κατά τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησής σας. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Δ.Ο.Υ., στην πλατφόρμα Αλλαγής Στοιχείων Μητρώου, στην επιλογή «Διεύθυνση» / «Υποβληθείσες Αιτήσεις» στη στήλη «Κατάσταση» εμφανίζεται η ένδειξη «Εγκρίθηκε» ή «Απορρίφθηκε», καθώς και ο «Λόγος απόρριψης».

Για να δείτε τη νέα αρμόδια Δ.Ο.Υ. και τη διεύθυνσή σας, όπως καταχωρήθηκε στο σύστημα, πατήστε το πλήκτρο «Εκτύπωση».

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Αν χρησιμοποιείτε ως έδρα άσκησης της δραστηριότητάς σας την κατοικία σας, η αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας δεν μεταβάλλει και τη διεύθυνση της έδρας σας. Για αλλαγή διεύθυνσης έδρας, επιλέγετε «Αιτήσεις Μητρώου» / «Μεταβολή Στοιχείων Επιχείρησης».

Όταν διαπιστώνετε ότι κάνατε λάθος στη συμπλήρωση της οδού ή του Τ.Κ. ή του αριθμού της διεύθυνσής σας και η αίτησή σας βρίσκεται σε κατάσταση «Υπό επεξεργασία», στη «Νέα Αίτηση» που θα υποβάλλετε για να διορθώσετε το προηγούμενο λάθος σας, θα πρέπει εκ νέου να συμπληρώσετε όλη τη νέα διεύθυνση (οδό, αριθμό, Τ.Κ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024