Παλεύουν με τις λάσπες στη βόρεια Εύβοια

Οι ισχυρές νεροποντές του Σαββατοκύριακου προκάλεσαν πολλές ζημιές σε οικισμούς της βορειοανατολικής Εύβοιας

12 Οκτωβρίου 2021

του/της Newsroom

Οι μεγαλύτερες ζημιές, μετά τις ισχυρές νεροποντές του Σαββατοκύριακου, καταγράφονται στην περιοχή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας (φωτ. INTIME NEWS).

Και μετά τις πυρκαγιές, οι πλημμύρες. Οι ισχυρές νεροποντές του Σαββατοκύριακου προκάλεσαν πολλές ζημιές σε οικισμούς της βορειοανατολικής Εύβοιας, όπως η Αγία Αννα, το Αχλάδι, η Κοτσικιά και το Ψαροπούλι. Οπως εκτιμούν οι επιστήμονες, οι πλημμύρες δεν είναι ασυνήθιστες στη συγκεκριμένη περιοχή, ωστόσο είναι σίγουρο ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε από την καταστροφή των παρακείμενων στις ακτές δασών. Ζημιές καταγράφηκαν και στο ανατολικό Πήλιο αλλά και στην περιοχή της Αγιάς στη Λάρισα.

Τουλάχιστον 200 σπίτια πλημμύρισαν, ενώ σε τέσσερις παραθαλάσσιους οικισμούς το παραλιακό μέτωπο καταστράφηκε από τα ορμητικά νερά.

Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στην περιοχή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας. «Εκτιμούμε ότι 200 σπίτια πλημμύρισαν, σε πολλά καταστράφηκε η οικοσκευή. Σήμερα όλοι στην περιοχή μας μαζεύουν λάσπες και προσπαθούν να προετοιμαστούν για το επόμενο κύμα κακοκαιρίας που γνωρίζουμε ότι θα ακολουθήσει» λέει ο δήμαρχος, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. «Στην Αγία Αννα και στους άλλους παραθαλάσσιους οικισμούς της περιοχής καταστράφηκε το παραλιακό μέτωπο: οι δρόμοι, τα γεφύρια, τα δίκτυα, τα παραλιακά καταστήματα. Κατολίσθηση σημειώθηκε και στο Αχλάδι, κοντά στον οικισμό. Πολλοί δρόμοι καταστράφηκαν, ενώ τα χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνες». Οπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, ο δήμος έχει υποβάλει προς έγκριση μελέτες για την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στους οικισμούς αυτούς και αναμένει το «πράσινο φως»

Η πλημμύρα στην πυρόπληκτη περιοχή δεν εξέπληξε τους επιστήμονες. «Η καταιγίδα δεν ήταν ακραία ως φαινόμενο. Επομένως αυτό μας δίνει τη βάση να πούμε ότι οι πυρκαγιές έπαιξαν ρόλο» λέει ο Μιχάλης Διακάκης, δρ Γεωλογίας, συνεργάτης του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Στη βόρεια Εύβοια οι μεγάλες λεκάνες απορροής βρίσκονται στην ανατολική πλευρά, προς το Αιγαίο. Η πλευρά αυτή, εκτός από μεγάλους χειμάρρους, έχει και το μεγαλύτερο πλημμυρικό πεδίο και οικιστικά ανεπτυγμένες περιοχές στην ακτή. Στους παραλιακούς οικισμούς δεν υπάρχουν εμπόδια μέσα στους χειμάρρους, έχουν όμως καταλάβει το πλημμυρικό τους πεδίο, εκεί όπου τα ρέματα “ανοίγουν” και καταλήγουν στη θάλασσα. Είναι επόμενο λοιπόν οι παραλιακοί οικισμοί να υποστούν ζημιές». Ο κ. Διακάκης εκτιμάει ότι η εκτέλεση κάποιων αντιπλημμυρικών έργων στους οικισμούς αυτούς είναι απαραίτητη. «Πρέπει ωστόσο να γίνει συστηματικά ενημέρωση του κόσμου για το πώς να συμπεριφερθεί σε ανάλογες περιπτώσεις ώστε να είναι ασφαλής.

Οι συχνότεροι θάνατοι σε πλημμύρες οφείλονται είτε σε ανθρώπους που δεν πρόλαβαν ή δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν ένα υπόγειο σπίτι ή σε εκείνους που επιχείρησαν να διασχίσουν ένα χείμαρρο και παρασύρθηκαν». Καταστροφές από την κακοκαιρία προκλήθηκαν και σε χωριά του ανατολικού Πηλίου, όπως και στην Αγιά Λάρισας. Στο Πήλιο, οι περισσότερες ζημιές καταγράφονται στα χωριά Μακρυράχη, Ζαγορά και Ανήλιο, όπου πλημμύρισαν σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην παραγωγή κάστανων και μήλων. Μικρότερες ζημιές καταγράφηκαν στη Σιθωνία και στην Κέρκυρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024