5 συνήθειες για δυνατό ανοσοποιητικό

Πως θα προφυλάξουμε την υγεία μας

10 Νοεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Οι υγιεινές συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά και άλλα κοινά μικρόβια, ιούς και λοιμώξεις

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19, το τακτικό πλύσιμο χεριών, η σωστή εφαρμογή μάσκας και η τήρηση αποστάσεων αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό συνδυασμό προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ακόμα καλές συνήθειες που μπορούν να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προφυλάξουμε την υγεία μας. Και ενώ δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί πλήρως η εξάπλωση μικροβίων και ιών, αξίζει να υιοθετήσουμε τις παρακάτω πέντε υγιεινές συνήθειες για γερό ανοσοποιητικό.

Κάνουμε τον ύπνο προτεραιότητά μας

Μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει σημαντικά την ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος. Αμερικανοί ερευνητές ύπνου εξέθεσαν 164 εθελοντές στον ιό του κρυολογήματος μέσω ρινικών σταγόνων, ενώ παρακολουθούσαν τον ύπνο τους και αξιολογούσαν τις συνήθειες υγείας τους.

Αποδείχθηκε ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες είχαν τεσσερισήμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυώσουν από εκείνους που κοιμόντουσαν τακτικά επτά ώρες το βράδυ.

Για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του ύπνου μας, προσπαθούμε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε κάθε ημέρα τις ίδιες ώρες, καθώς και να αποφεύγουμε τα βαριά γεύματα, την καφεΐνη και τις οθόνες πριν από τον ύπνο.

Βάζουμε χρώμα στο πιάτο μας

Εντάσσουμε πολύχρωμες φυτικές τροφές στα γεύματά μας, διασφαλίζοντας ότι προσλαμβάνουμε αντιοξειδωτικές βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως Α, Β6, C, E, καθώς και σελήνιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και ψευδάργυρο. Φροντίζουμε λοιπόν να τρώμε καθημερινά πολλά φρούτα και λαχανικά σε μια ποικιλία χρωμάτων.

Ενα από τα καλύτερα λαχανικά είναι το μοβ λάχανο, το οποίο έχει ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών.

Αυξάνουμε τα προβιοτικά στη διατροφή μας

Οπως μαρτυρά το όνομά τους, προάγουν τον βίο χαρίζοντας καλή υγεία.

Τα προβιοτικά είναι «φιλικά» βακτήρια, τα οποία υπάρχουν κατά βάση σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. κεφίρ, γιαούρτι, τυρί) και τα οποία λειτουργούν ανταγωνιστικά απέναντι στα «κακά» μικρόβια, δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξή τους.

Μια κορεατική μελέτη διαπίστωσε ότι τα καλά βακτήρια του εντέρου που εντοπίζονται στα προβιοτικά τρόφιμα μείωσαν τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά δύο ημέρες και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατά 34%.

Φοράμε τα αθλητικά μας

Η τακτική αερόβια άσκηση είναι καλή για την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αλλωστε, ένα πιο υγιές σώμα είναι καλύτερα προετοιμασμένο για να αποτρέψει ασθένειες και λοιμώξεις, ιδιαίτερα λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «British Medical Journal», οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.000 άνδρες και γυναίκες για 12 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, ενώ τους ήλεγχαν για τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Τα άτομα που ανέφεραν ότι έκαναν αερόβια άσκηση πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα νόσησαν για 43% μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα άτομα που είχαν καθιστική ζωή.

Διαχειριζόμαστε το στρες

Το άγχος μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Η χρόνια συσσώρευση κορτιζόλης προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να γίνει «ανθεκτικό», επιτρέποντας αυξημένη παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών που θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ενας ευχάριστος τρόπος να διαχειριστούμε και να μετριάσουμε το άγχος μας αυτό το φθινόπωρο είναι το διάβασμα βιβλίων. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ακόμα και 6 λεπτά ανάγνωσης την ημέρα αρκούν για να μειώσουμε κατά 68% το καθημερινό στρες που βιώνουμε.

ΠΗΓΗ : VITA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024