Ειδήσεις από τη Βόρεια Εύβοια

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, για τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας

5 Νοεμβρίου 2021

του/της Newsroom

  • “Όταν βλέπεις – λένε οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας – τι γίνεται στη Νότια, μετά τις φωτιές – αποκάλυψη, με τους αιολικούς σταθμούς και τις τεράστιες ανεμογεννήτριες, καταλαβαίνεις τι σημαίνει αναστολή εγκατάστασης στην περιοχή μας”. Εννοούν προφανώς την Ακρόπολη των αρχαίων Στύρων, τα Δρακόσπιτα και τα λατομεία των ρωμαϊκών χρόνων , όπου η εγκατάσταση εδώ γίνεται χωρίς την εξέταση, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, του αιτήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, για ανα οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου. “Η αρχαία Κήρινθος, λοιπόν, μετά τις πυρκαγιές, ο χώρος του απολιθωμένου δάσους και των θηλαστικών στην Κερασιά, αλλά και η αρχαία Νύσσα στα Ελληνικά, ως αρχαιολογικοί χώροι της Βόρειας Εύβοιας, μπορεί να γίνουν βορά των εταιρειών αιολικής ενέργειας. Όπως και “αξιοθέατα” της περιοχής περνώντας απ’ το φαράγγι Μπουλοβίναινας στην Αγία Άννα, τους καταρράκτες του Δρυμώνα στις Ροβιές κ.α., αφού τα πάντα δρομολογούνται τόσο εύκολα “, καταλήγουν οι βορειοευβοιώτες.
  • Στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, το έγκλημα της 82χρονης Μ. Σ. “κονιοποιεί” το αίσθημα της ασφάλειας των κατοίκων αφού τέτοιες υποθέσεις δεν είναι συνηθισμένες, όπως σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Είναι λοιπόν, γεγονός ότι η τοπική κοινωνία έτσι περιχαρακώνεται κι αλλάζει πολλές απ’ τις συνήθειες της ζωής της. Φυσικά δεν είναι μόνο η Ιστιαία αναστατωμένη, αλλά κι άλλα “σημεία” της περιοχής, με τέτοιο γεγονός. Απλά στην Ιστιαία ο φόβος είναι μεγαλύτερος, αφού πριν χρόνια, το Φεβρουάριο του 2013 κι άλλη μοναχική γυναίκα βρέθηκε δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της. Τα κίνητρα και τότε και τώρα, οικονομικά.
  • Σε καλό δρόμο οι προετοιμασίες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα (Σάββατο 6 Νοεμβρίου, 12 το μεσημέρι Σύνταγμα). Σκοπός του τα μέτρα, εδώ και τώρα, από τους αρμόδιους για την προστασία των κατοίκων της, οι αποζημιώσεις, το χαμένο εισόδημα, η υποβάθμιση των σχολείων κ.α. Κοντά στη Σ.Ε.Α., φορείς και επιτροπές αγώνα πληγέντων κι από άλλες περιοχές…

Δημήτρης Μήτρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024