Ο αναξιοποίητος θησαυρός των ιαματικών πηγών

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από ιαματικές πηγές, αλλά πόσες από αυτές αξιοποιούνται πραγματικά;

16 Νοεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Γιώργος Μίχας

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από ιαματικές πηγές, αλλά πόσες από αυτές αξιοποιούνται πραγματικά; Η απάντηση είναι ότι τα συγκεκριμένα assets είναι από αυτά που αξιοποιούνται πολύ λίγο έως καθόλου. Κι αυτό τη στιγμή που σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, υπάρχουν σε 127 χώρες 34.057 ιαματικές πηγές των οποίων η δραστηριότητα αποφέρει ετήσια έσοδα άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για ποια τέτοιου είδους ακίνητα δρομολογούν στο ΤΑΙΠΕΔ διαγωνισμούς.

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από ιαματικές πηγές, αλλά πόσες από αυτές αξιοποιούνται πραγματικά; Η απάντηση είναι ότι τα συγκεκριμένα assets είναι από αυτά που αξιοποιούνται, ολοκληρωμένα, από…πολύ λίγο έως καθόλου. Κι αυτό τη στιγμή που σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, υπάρχουν σε 127 χώρες 34.057 ιαματικές πηγές των οποίων η δραστηριότητα αποφέρει ετήσια έσοδα άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτού του είδους τα ακίνητα αποτελούν κομμάτι της παγκόσμιας βιομηχανίας ευεξίας της οποίας η αξία τοποθετείται σε 4,2 δισ. ευρώ.

Η οργανωμένη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών δεν έχει μόνο δημοσιονομικά οφέλη, αλλά συμβάλει και στην αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος με απώτερο στόχο την προσέλκυση εύπορων τουριστών. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αυτή την περίοδο στο Σαν Φρανσίσκο η εταιρία Alchemy Springs σχεδιάζει την ανακαίνιση των ιστορικών λουτρών, που χρονολογούνται από το 1894 και βρίσκονται στην περιοχή Nob Hill, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου χώρου 1.500 τ.μ. με πισίνες, υπηρεσίες αποθεραπείας, καφέ και εμπορικά καταστήματα.

Τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ

Με αυτά λοιπόν, τα δεδομένα το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογεί, με ορίζοντα το 2022 την πραγματοποίηση διαγωνισμών για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του. Το μεγαλύτερο μέρος των ιαματικών πηγών του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στο νομό Φθιώτιδας, περιλαμβάνοντας τα ακίνητα Θερμοπυλών, Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, Camping Καμμένων Βούρλων, Υπάτης και Πλατυστόμου. Επιπλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει στο ακίνητο Ιαματικών Πηγών Κύθνου (οποίο έχει μεταβιβαστεί, ήδη, σε πλειοδότη μέσω της διαδικασίας e-auction) και του συγκρότημα του υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού.

Πρόσφατα, το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ακίνητο ιαματικών πηγών Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων που προβλέπει δόμηση 29.200 τετραγωνικών μέτρων, συνολική δυναμικότητα έως 673 κλίνες ή τη δημιουργία περισσότερων συνεδριακών χώρων και ‘’πράσινων» περιοχών στο 77% της έκτασης του ακινήτου ή αλλιώς σε 352 στρέμματα της συνολικής έκτασης. Ο διαγωνισμός για το συγκεκριμένο ακίνητο, σύμφωνα, με το πρόσφατα επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, επιδιώκεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η Ιαματική Πηγή Θερμοπυλών έχει έκταση 785 στρεμμάτων και περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ενώ η προς αξιοποίηση έκταση περιορίζεται σε 115 στρέμματα λόγω αρχαιολογικών και δασικών περιορισμών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου, το τέταρτο τρίμηνο του 2021 θα παρουσιαστεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ η έναρξη του διαγωνισμού τοποθετείται για τα τέλη του 2022.

Το Camping Καμμένων Βούρλων αποτελεί παραθαλάσσιο ακίνητο έκταση 800 στρεμμάτων από τα οποία είναι αξιοποιήσιμα τα 580 στρέμματα. Βάσει του χρονοδιαγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) θα τεθεί σε διαβούλευση το πρώτο -δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ υπό την αίρεση ότι η υφιστάμενη εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού αναβαθμιστεί ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τέλη του 2022.

Σχετικά με την πηγή Υπάτης κατατέθηκε πρόσφατα τροπολογία που επιτρέπει τη βραχυπρόθεσμη εκμετάλλευσή της από την ΕΤΑΔ-στην οποία ανήκουν- μέχρι το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ολοκληρωμένη αξιοποίησή τους. Η Ιαματική Πηγή Υπάτης, που καταλαμβάνει έκταση 900 στρεμμάτων, βρίσκεται περίπου 18 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας στον δρόμο προς το Καρπενήσι, σε μια κατάφυτη περιοχή της πεδιάδας της Φθιώτιδας, δίπλα στους πρόποδες της Οίτης. Εκεί λειτουργεί υδροθεραπευτήριο συνολικής δόμησης 2.680 περίπου τ.μ. με υπόγειους χώρους επιφανείας 1.264 τ.μ.

Ευρύτερα στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης για καθεμία από τις ιαματικές πηγές, ένα εγχείρημα που κανονικά θα έπρεπε να εμφανίζει μικρό βαθμό δυσκολίας, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για έργα greenfield, που θα πρέπει, δηλαδή, να δημιουργηθούν από το μηδέν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024