Πλήθη λαού στην Μονή Οσίου Δαυίδ – Το μοναστήρι που σώθηκε από τη φωτιά (βιντεο)

Η ιστορική Μονή του Οσίου Δαυίδ πανηγυρίζει

1 Νοεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Τελέστηκε χθες το απόγευμα, Κυριακή 31η Οκτωβρίου 2021, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Ευσταθίου.

Στον μεστό νοημάτων λόγο του μεταξύ άλλων είπε: Είναι έμφυτο στον άνθρωπο και, εν πολλοίς, δείγμα ψυχικής υγείας, το να σχεδιάζει, να προγραμματίζει και να καταστρώνει σχέδια για το μέλλον του.

Πόσες φορές όμως δεν καταστρώσαμε σχέδια, πόσες φορές δεν κάναμε όνειρα, και αυτά είτε ματαιώθηκαν είτε ναυάγησαν; Ισχύει αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός μας: Λογαριάσαμε χωρίς τον ξενοδόχο.

Τι φανερώνει αυτό; Φανερώνει ότι, τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε οι άνθρωποι από μόνοι μας, αλλά όλα οφείλονται στη Χάρη και στη βοήθεια του Θεού.

Άλλες είναι οι επιθυμίες και οι επιδιώξεις των ανθρώπων, αλλά άλλες είναι οι προσταγές του Θεού. Και γι’ αυτό βλέπουμε ανθρώπους να απογοητεύονται, να τα χάνουν, να μαραζώνουν, να μελαγχολούν, να απελπίζονται.

Πόσο διαφορετικά βλέπει τα πράγματα όμως ο πνευματικός άνθρωπος; Ο άνθρωπος του Θεού, που τα βάζει όλα κάτω από το θέλημα του Θεού, και δεν κάνει τίποτε πριν προηγουμένως σκεφτεί ή πει «πρώτα ο Θεός», «εάν θέλει ο Θεός».

Σεβασμιώτατε, θα ήθελα να σας παρακαλέσω θερμά, να εύχεστε για όλους εμάς, να μπορούμε να λέμε και με τον νου και με την καρδιά μας: Κύριε γενηθήτω το θέλημά σου, πρώτα ο Θεός, εάν θέλει ο Θεός.

Στη συνέχεια τελέστηκε η Ιερά Παράκληση του Οσίου Δαυΐδ, την οποία έψαλλαν ο Ποιμενάρχης της Μητροπόλεως Χαλκίδος και ο Καθηγούμενος της Μονής, καθώς και Λιτανεία της Τιμίας Κάρας και της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Δαυΐδ πέριξ του Καθολικού, η οποία κατέληξε στην παραδοσιακή μοναστηριακή φιάλη όπου ευλογήθηκαν οι Άρτοι.

Τους πολυάριθμους πιστούς που αγαπούν το Μοναστήρι, υποδέχθηκαν ο Καθηγούμενος Γέροντας Γαβριήλ και οι Μοναχοί, παρέχοντάς τους υποδειγματική φιλοξενία, όπως τη διδάχθηκαν από τον Όσιο Ιάκωβο (Τσαλίκη) και από τον διάδοχό του, Μακαριστό Γέροντα Κύριλλο.

Οι χριστιανοί με συγκίνηση προσκύνησαν την Τιμία Κάρα του εορταζομένου και Θαυματουργού Οσίου Δαυΐδ και τους Τάφους του Αγίου Ιακώβου και του μακαριστού Γέροντος Κυρίλλου. Στο Μοναστήρι, καθ’ όλο το έτος, καταφεύγουν ορθόδοξοι χριστιανοί από όλο τον κόσμο για να λάβουν τη Χάρη των Αγίων, να προσκυνήσουν και να τους ικετεύσουν για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Όπως ομολογούν οι ίδιοι οι προσκυνητές, οι Άγιοι δεν παύουν να θαυματουργούν.

Κάθε στιγμή, κάθε μέρα, κάθε ώρα, επιτελούνται θαύματα και από τον Όσιο Δαυΐδ και από τον Άγιο Ιάκωβο και από τον μακαριστό Γέροντα Κύριλλο. Και οι τρεις είναι ΖΩΝΤΑΝΟΙ.

Σήμερα, Δευτέρα 1η Νοεμβρίου θα τελεστεί στην Ιερά Μονή το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Ο Όσιος Δαυίδ ας είναι αρωγός και σκεπαστής όλων και της Πατρίδος μας, αυτές τις πολύ, πολύ δύσκολες μέρες που ζούμε.

Ο Όσιος Δαβίδ καταγόταν από το χωριό Γαρδινίτζα, που βρισκόταν κοντά στο Ταλάντιο Λοκρίδος, τόπος παραθαλάσσιος απέναντι από την Εύβοια. Έζησε όταν Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης ήταν ο Ιερεμίας, περί το 1519 μ.Χ. Τον πατέρα του έλεγαν Χριστόδουλο και ήταν ιερέας, τη δε μητέρα του Θεοδώρα.

Ο όσιος Δαβίδ είχε άλλον έναν αδελφό και δύο αδελφές. Από μικρός ο Όσιος έδειξε εξαίσια μορφή και έμαθε άριστα τα Ιερά γράμματα. Σε ηλικία 15 ετών υποτάχθηκε σ’ έναν άγιο γέροντα, τον Ακάκιο, που τον εκπαίδευσε στις αρετές της μοναχικής πολιτείας και από τότε ο όσιος Δαβίδ κάνει μια φοβερή, σύμφωνα με τον βιογράφο του, πνευματική πορεία, διδάσκοντας την έμπρακτη αρετή και κάνοντας διάφορα θαύματα. Προείδε τον θάνατο του και απεβίωσε ειρηνικά και με μεγάλη αγιότητα την 1η Νοεμβρίου.

Βιογραφία του συνέγραψε ο μαθητής του Χριστόφορος μοναχός και Ακολουθία του ο επίσκοπος Ταλαντίου Νεόφυτος από την Αθήνα. Μονή του Όσιου Δαβίδ υπάρχει στην Εύβοια.

https://www.youtube.com/watch?v=QzE0KryTaAQ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024