Την εγκατάσταση Energy Hub στη Βοιωτία σχεδιάζει η INTRAKAT

Με υποσταθμό, δίκτυα, μονάδες αποθήκευσης θα δώσει λύση σε επενδύσεις ΑΠΕ

29 Νοεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Τη δημιουργία ενός ισχυρού ιδιωτικού ενεργειακού hub στην περιοχή της Θήβας, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να συνεδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο σταθμοί ΑΠΕ της ευρύτερης περιοχής, συνολικής δυναμικότητας περί τα 2 Γιγαβάτ, σχεδιάζει και έχει δρομολογήσει η Intrakat, ο νέος ισχυρός «παίκτης» στην πράσινη ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσφατη εξασφάλιση από τη ΡΑΕ άδειας παραγωγής για το σύμπλεγμα μονάδων αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 496,6 MW στη Θήβα, δεν είναι παρά ένα από τα βήματα της Intrakat, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού που έχει για την περιοχή της Βοιωτίας.

Ο σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία ενός energy hub που θα περιλαμβάνει:

  • Υποσταθμό ανύψωσης τάσης 33/400kv
  • Γραμμές Μεταφοράς που θα συνδέουν τον Υποσταθμό με το δίκτυο Υπερυψηλής Τάσης
  • Σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας, κυρίως μέσω συσσωρευτών, αλλά και μέσω Υδρογόνου

Με τις εγκαταστάσεις αυτές η εταιρεία θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας στην περιοχή έργων ΑΠΕ, πέραν των δικών της, καθώς θα έχουν τη  δυνατότητα σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, πράγμα που δεν είναι σήμερα εφικτό. Υπολογίζεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα σύνδεσης σε έργα συνολικής ισχύος περί τα 2 Γιγαβάτ.

Για τους σταθμούς αποθήκευσης μέσω συσσωρευτών η Intrakat έλαβε τις άδειες παραγωγής για έξι θέσεις στη Δημοτική Ενότητα Θίσβης του Δήμου Θηβαίων. Επιπλέον σχεδιάζει ένα μέρος του δυναμικού αποθήκευσης να αφορά τεχνολογίες υδρογόνου και προς τούτο βρίσκεται σε συζητήσεις με πολύ μεγάλη εταιρεία εξειδικευμένη στον τομέα αυτό.

Ας σημειωθεί ότι για την παραγωγή υδρογόνου αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι η θέση εγκατάστασης του ενεργειακού hub βρίσκεται κοντά στο δίκτυο φυσικού αερίου.

Η ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ και της αποθήκευσης τείνει να γίνει ο βασικός πυλώνας στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Intrakat, ιδίως μετά τη συγχώνευση της Γαία Άνεμος και την ενσωμάτωση στην εταιρεία των πολύ έμπειρων στελεχών της.

Η εταιρεία θα παρουσιάσει σύντομα το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο, για το οποίο βρίσκεται σε επαφή με το τραπεζικό σύστημα για την αξιοποίηση κατάλληλων εργαλείων μόχλευσης.

Αυτή τη στιγμή η Intrakat:

  • Κατασκευάζει 98 Μεγαβάτ αιολικών έργων (πρόκειται για 4 πάρκα 36, 42, 15 και 5 Μεγαβάτ) που έχουν κλειδώσει τιμές από διαγωνισμούς και θα είναι έτοιμα μέχρι το 2023.
  • Έχει ωριμάσει 70 Μεγαβάτ αιολικών και 30 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών ώστε να μπορεί να τα «κατεβάσει» στους νέους διαγωνισμούς το 2022.
  • Βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές προκειμένου να συμβολαιοποιήσει σύντομα την εξαγορά εταιρειών (στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια) που διαθέτουν άδειες για φωτοβολταϊκά περί τα 500 Μεγαβάτ συνολικά.
  • Διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1 Γιγαβάτ

Η εκτίμηση των στελεχών της εταιρείας, όπως θα αποτυπώνεται στο νέο επιχειρηματικό της σχέδιο, είναι ότι μέχρι το 2025 θα έχει καταφέρει να έχει σε λειτουργία περί τα 300 Μεγαβάτ αιολικά και φωτοβολταϊκά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024