H Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε τη δημιουργία νέου φορέα για την αξιοποίηση της ΠΕΛ

Νόμιμη κρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας η δημιουργία του νέου φορέα «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.» για την αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της.

31 Δεκεμβρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Τόσο η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων που έγινε στις 7 Δεκεμβρίου 2021, όσο η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που ακολούθησε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 κρίθηκαν νόμιμες από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και μετά την ομόφωνη απόφαση του ΕΒΕ στις 14 Δεκεμβρίου 2021, ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύστασης της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρεία με επωνυμία «Φορέα Διοίκησης, Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων και Εγκαταστάσεων Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» και διακριτικό τίτλο «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.», εγκρίθηκε το σχέδιο καταστατικού και η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας.

Σ’ αυτή συμμετέχουν ο Δήμος Λαμιέων με ποσοστό 60 %, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με ποσοστό 20 % και το ΕΒΕ με ποσοστό 20%. Ορίστηκε Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Λεωνίδα Κωστόπουλο και μέλη τους Παναγιώτη Στασινό, Γιάννη Ζωγράφο, Κώστα Αποστολόπουλο και Πάνο Αρβανίτη.

Υπενθυμίζεται ότι για το νέο φορέα είχαμε την κατά πλειοψηφία η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων. Καταψήφισαν η παράταξη του Νίκου Σταυρογιάννη, ο Νίκος Πάπουτσας και ο Θωμάς Στάϊκος. Με ευρεία πλειοψηφία 41 από τους 44 Περιφερειακούς Συμβούλους, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας και ομόφωνη απόφαση του ΕΒΕ.

Νόμιμη η διαδικασία λέει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Και με τη βούλα νόμιμη η σύσταση του νέου φορέα για την Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας, αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έκρινε νόμιμες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων και του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Είχε προηγηθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2021 μια θυελλώδης και πολύωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων όπου η εισήγηση του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου για την σύσταση της εταιρείας αντιμετώπισε την έντονη αντίδραση του πρώην δημάρχου Νίκου Σταυρογιάννη με τον οποίον συντάχτηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πάπουτσας, αλλά και ο Θωμάς Στάικος, αμφισβητώντας  την νομιμότητα δημιουργίας του νέου φορέα.

Καταψήφισε και η Μαρία Αντωνίου για το λόγο ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποια χρέη θα αναλάβει ο νέος φορέας που δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί με αυτά και ο Γιώργος Δεληχάς για λόγους αντίθεσης με τις πολιτικές σύστασης αναπτυξιακών εταιρειών.

Τελικά η εισήγηση του Δημάρχου Λαμιέων υπερψηφίστηκε από την παράταξή του, την παράταξη του Παναγιώτη Στασινού και τον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Λάμπρου.

Εντελώς διαφορετική η εικόνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, που συνεδρίασε  στις 15 Δεκεμβρίου για το ίδιο θέμα, όπου την εισήγηση του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, υπερψήφισε το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, εκτός από την Λαϊκή Συσπείρωση που καταψήφισε για λόγους πολιτικής αντίθεσης  και του περιφερειακού  συμβούλου  Αντώνη Βούλγαρη που ψήφισε λευκό.

Τέλος το ΕΒΕ στην συνεδρίαση που έγινε στις 14 Δεκεμβρίου έλαβε ομόφωνη θετική απόφαση για ίδιο θέμα.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από πέντε μέλη: Πρόεδρος ο Λεωνίδας Κωστόπουλος και μέλη οι: Παναγιώτης Στασινός και Γιάννης Ζωγράφος από το Δήμο Λαμιέων, ο Κώστας Αποστολόπουλος από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Παναγιώτης Αρβανίτης από το ΕΒΕ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ανοίγει πλέον ο δρόμος, ώστε να υπάρχει ένας νόμιμος φορέας, ο οποίος θα διεκδικήσει την υλοποίηση του master plan σε σχέση με την αξιοποίηση του ακινήτου της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας,  που είχε παρουσιαστεί το Μάιο του 2021, από το Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο, που όπως ο ίδιος είχε τονίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο,  βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας πριν την τελική απόφαση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024