Προχωρά η κατασκευή του Ε65 – «Πράσινο φως» για χρηματοδότηση 38 εκατ. ευρώ στο βόρειο τμήμα

Σημαντική πρόοδος στο Νότιο «κομμάτι»

30 Δεκεμβρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Την έγκριση ποσού λίγο άνω των 38 εκατ. ευρώ που αποτελεί μέρος της 2ης καταβολής της Χρηματοδοτικής Συμβολής Δημοσίου για το έργο «Σύμβαση Παραχώρησης για τη «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Έργου: Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65)» έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Επί της ουσίας, πρόκειται για το ποσό που καλείται να δώσει το δημόσιο ως δική του συμβολή στην προώθηση των εργασιών της τροποποιημένης σύμβασης για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65 που κατασκευάζει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δηλαδή για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Αναβαλλόμενου Τμήματος Β΄ (Τμήματα Α/Κ Τρικάλων– Α/Κ Γρεβενών και Α/Κ Γρεβενών – Α/Κ Εγνατίας), ύψους 436.966.643 ευρώ. Οι τμηματικές καταβολές δίνονται ανά τρίμηνο και εφόσον πρώτα η επίτευξη αντίστοιχου οροσήμου βεβαιώνεται από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό του Έργου.

Ηδη, το καλοκαίρι αποφασίστηκε η έγκριση δέσμευσης προϋπολογισμού συνολικού ύψους 65.500.000 ευρώ για την πληρωμή της 1ης καταβολής της Χρηματοδοτικής Συμβολής Δημοσίου, στις 17-12-2021 ο Παραχωρησιούχος αιτήθηκε την καταβολή του ποσού της 2ης Δόσης της Χρηματοδοτικής Συμβολής του Δημοσίου. Λίγες ημέρες αργότερα Πιστοποιητικό Ανεξάρτητου Μηχανικού «έδειξε» ότι η πρόοδος των εργασιών έχει ξεπεράσει το 3%, ειδικότερα έφτασε στο 3,019%, για αυτό και εγκρίθηκε το ποσό των 38.047.494 ευρώ για την πληρωμή της 2ης καταβολής της «Χρηματοδοτικής Συμβολής Δημοσίου» της σύμβασης παραχώρησης.

Με την κατασκευή του βόρειου τμήματος, μήκους 70,5 χλμ., θα ολοκληρωθεί ο Ε65, ενώνοντας δύο κύριους οδικούς άξονες, την Εγνατία οδό με την ΠΑΘΕ. Πρόκειται για την κατασκευή ενός εμβληματικού έργου, που θα συνδέει την Αθήνα με τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και με την Ιταλία μέσω του Λιμένα της Ηγουμενίτσας, καθώς και με τα Δυτικά Βαλκάνια και από εκεί, με την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Με την ολοκλήρωσή του Ε65 το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί μια ώρα και τριάντα λεπτά, αντί των δύο ωρών και τριάντα λεπτά, που απαιτούνται σήμερα.

Η υλοποίηση του Βόρειου Τμήματος του Ε65 αποτελεί επίσης ίσως την πιο ουσιαστική δράση για τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας στην κρίσιμη περίοδο της απολιγνιτοποίησης. Και αυτό καθώς ένας νέος, σύγχρονος δρόμος και η αναβάθμιση της σύνδεσης της Δυτικής Μακεδονίας με την Αθήνα και την Κεντρική Ελλάδα, σημαίνει στήριξη στην πράξη των επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Με λίγα λόγια, με τον Ε65 ολόκληρες περιοχές θα βγουν από την απομόνωση.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 442 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατασκευή του προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε περίπου τρία χρόνια.

Ο Ε65 σχεδιάστηκε ως νέος αυτοκινητόδρομος 181 χιλιομέτρων, που ενώνει τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης (στο ύψος της Λαμίας) με την Εγνατία Οδό. Ήταν ένας από πέντε αυτοκινητοδρόμους που δημοπρατήθηκαν με Σύμβαση Παραχώρησης το 2007. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το 2011, αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να υλοποιηθεί το ενδιάμεσο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου (Ξυνιάδα – Τρίκαλα) μήκους 77,5 χιλιομέτρων, που δόθηκε σε κυκλοφορία το 2017, και να μετατεθεί η κατασκευή των άλλων δύο τμημάτων (Βόρειο και Νότιο).

Βόρειο Τμήμα (Τρίκαλα – Εγνατία)

Με την κατασκευή του Βόρειου τμήματος, μήκους 70,5 χλμ, θα ολοκληρωθεί ο Ε65, ενώνοντας δύο κύριους οδικούς άξονες, δηλαδή, την Εγνατία οδό με την ΠΑΘΕ. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ.

Συγκεκριμένα θα κατασκευασθούν:

  • Δύο σήραγγες με συνολικό μήκος 65μ και 400μ.
  • Δύο σήραγγες με εκσκαφή και επανεπίχωση ( Cut & Cover ) με συνολικό μήκος 264μ και 180μ ανά διεύθυνση.
  • 31 γέφυρες/ άνω διαβάσεις.
  •  Έξι κόμβοι (Βασιλική, Καλαμπάκα, Γρεβενών, Οξύνεια, Αγιόφυλλο – Καρπερό, Εγνατία), ενώ θα ολοκληρωθεί ο κόμβος Τρικάλων.
  • Δύο κέντρα Εκμετάλλευσης και Συντήρησης (ΚΕΣ).
  • Ένας Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Οξύνεια) και τρεις πλευρικοί σταθμοί.
  •  Σε όλο το μήκος του έργου θα κατασκευασθούν και χώροι Στάθμευσης και Ανάπαυσης, καθώς και νέο δευτερεύον οδικό δίκτυο (εξυπηρέτησης και κάθετων αξόνων) για την εξυπηρέτηση των γειτονικών περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι το Βόρειο τμήμα, μήκους 70,5 χλμ. ξεκινά από τον Α/Κ Τρικάλων, καταλήγει στην Εγνατία Οδό, δυτικά των Γρεβενών και δύναται να κατασκευαστεί μέσα σε τρία χρόνια. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 442,1 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο θα συνεισφέρει περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς και περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σημαντική πρόοδος στο Νότιο «κομμάτι»

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η κοινοπραξία «Κεντρική Οδός» ενημέρωνε για τη σημαντική πρόοδο των εργασιών στο νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, το Λαμία-Ξυνιάδα, που συνολικά έφτανε στο 77,14%, ενώ τα πρώτα 14 χλμ. έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Καρπενησίου βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία. Προχωρώντας σε μια επιμέρους ανάλυση, οι γέφυρες και τα διάφορα τεχνικά παρουσιάζουν πρόοδο της τάξεως του 85,1%, οι σήραγγες – των οποίων η διάνοιξη έχει ολοκληρωθεί και στους 2 κλάδους – 91,6%, τα ασφαλτικά οδοστρώματα 60,2% και οι χωματουργικές εργασίες 70,7%.

Θυμίζουμε ότι το νότιο τμήμα ξεκινά από την ένωση με τον Αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (στο 203ο χλμ.) και καταλήγει στον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας (32,5ο χλμ. Αυτοκινητοδρόμου Ε65).

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου καταγράφονται μεταξύ άλλων:

  • 1 δίδυμη Σήραγγα συνολικού μήκους περίπου 3 χλμ. , ανά κλάδο
  • 15 Γέφυρες
  • 5 Άνω & 6 Κάτω Διαβάσεις
  • 1 αμφίπλευρος Χώρος Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC)
  • 62 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας
  • 3 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Λαμίας, Καρπενησίου, Ξυνιάδας)  & 2 Ημικόμβοι (Ανθήλης και Α.Θ.Ε.)
  • 1 αμφίπλευρος Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Λιανοκλάδι)
  • 1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Καρπενήσι)
  • 1 Κέντρο Ελέγχου & Συντήρησης (Λιανοκλάδι)
  • 1 Κτήριο Τροχαίας (Λιανοκλάδι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024