Σταϊκούρας: Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της «Παπαστράτος» κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων

Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, από τα καπνικά λαθραία προϊόντα, χάνονται σε ετήσια βάση περί τα 600 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία

4 Δεκεμβρίου 2021

του/της Newsroom

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος απηύθυναν χαιρετισμό στην παρουσίαση της νέας καμπάνιας ενημέρωσης για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων από την εταιρεία «Παπαστράτος». Η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, από τα καπνικά λαθραία προϊόντα, χάνονται σε ετήσια βάση περί τα 600 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία, ενώ την τετραετία 2015-2018, χάθηκαν 2,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Σταϊούρας εν συνεχεία αναφέρθηκε στο σχέδιο των πέντε πυλώνων για την περιστολή του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, προσθέτοντας ότι πολιτική βούληση υπάρχει και γίνεται πράξη.

Αναλυτικά στην ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της «Παπαστράτος».

Πρωτοβουλία, προκειμένου να αναδείξει το πρόβλημα του παράνομου εμπορίου και την ανάγκη καταπολέμησής του.

Είναι πολύ σημαντικό ο ιδιωτικός τομέας να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις που ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική πολιτική και τους εθνικούς στόχους, όπως είναι – εν προκειμένω – η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Ειδικά σήμερα, που οι διαδοχικές κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και όλος ο πλανήτης, θέτουν σε δοκιμασία την υγεία, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία, η σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα είναι ευπρόσδεκτη και επιβεβλημένη, σε όλους τους τομείς της δημόσιας σφαίρας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η περιστολή του λαθρεμπορίου καπνού, διαχρονικού και διατοπικού φαινομένου που πλήττει σοβαρά την οικονομία και την κοινωνία, αποτελεί στρατηγικής σημασίας δράση για την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών.

Ενδεικτικά, 1 στα 4 πακέτα τσιγάρων που πωλούνται σήμερα στην Ελλάδα είναι παράνομο.

Πρόκειται, βέβαια, για πρόβλημα πανευρωπαϊκό, στη λύση του οποίου η Ελλάδα μπορεί να έχει κομβικό ρόλο.

Ενδεικτικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώθηκαν 34,2 δισ. παράνομα τσιγάρα το 2020, αριθμός που αντιστοιχεί στο 7,8% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στα 27 κράτη-μέλη της.

Για την Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 22,4%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρίες και Κύριοι,

Από την αρχή της θητείας της, η παρούσα Κυβέρνηση αναγνώρισε το σημαντικό αυτό ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

1ον. Μόνο από τα καπνικά λαθραία προϊόντα, χάνονται σε ετήσια βάση περί τα 600 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία.

Ενδεικτικά, την τετραετία 2015-2018, χάθηκαν 2,5 δισ. ευρώ.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι μέρος αυτών των διαφυγόντων εσόδων θα μπορούσε να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία.

2ον. Το παράνομο εμπόριο χρηματοδοτεί άλλες μορφές εγκληματικών οργανώσεων και έχει αρνητικό αντίκτυπο σε θέσεις εργασίας και στην ασφάλεια των πολιτών.

3ον. Τα παράνομα καπνικά προϊόντα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, φέρουν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.

Ως Κυβέρνηση, οφείλουμε να προστατεύουμε την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. 4758/2020 για την περιστολή του λαθρεμπορίου αποτέλεσε κομβικής σημασίας πρωτοβουλία για την επίλυση του σημαντικού αυτού ζητήματος.

Με τις ρυθμίσεις αυτής της νομοθετικής παρέμβασης, το Ελληνικό Κράτος, για πρώτη φορά:

αντιμετώπισε ολιστικά και συστηματικά, το ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών,

εκσυγχρόνισε το νομοθετικό πλαίσιο,

ενδυνάμωσε τον επιχειρησιακό συντονισμό των υπηρεσιών,

ενίσχυσε τις αρμόδιες διωκτικές αρχές, και

εισήγαγε μια δέσμη νέων μέτρων και αυστηρών κυρώσεων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την περιστολή του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, το νέο πλαίσιο εδράζεται σε 5 πυλώνες:

1ος Πυλώνας: Αναβαθμίστηκε το υφιστάμενο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο και επεκτάθηκαν οι αρμοδιότητές του σε προϊόντα φόρου κατανάλωσης, όπως είναι ο καφές και τα καπνικά.

2ος Πυλώνας: Προβλέφθηκε η διασύνδεση και δια-λειτουργικότητα του εθνικού Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών με το πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου Ιχνηλασιμότητας Καπνικών Προϊόντων.

3ος Πυλώνας: Βελτιώθηκε το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τα μέτρα δέουσας επιμέλειας των εταιρειών καπνικών προϊόντων.

4ος Πυλώνας: Αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο των προβλεπόμενων ποινών φυλάκισης και κάθειρξης για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

5ος Πυλώνας: Κυρώθηκε το διεθνές Πρωτόκολλο για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού της Σύμβασης-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού.

Μία κύρωση με ιδιαίτερη συμβολική και ουσιαστική σημασία, καθότι αποτελεί τη βάση για διακρατική συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον κρίσιμο τομέα του ελέγχου για τον εντοπισμό του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων και την περιστολή της λαθρεμπορίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι προσπάθειες και τα βήματα προόδου που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, από το σύνολο των εμπλεκόμενων Υπουργείων, για την περιστολή του λαθρεμπορίου είναι πραγματικά αξιόλογα.

Η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών δημοσίων φορέων και των διωκτικών Αρχών έχει φέρει σημαντικές επιτυχίες, όπως είναι:

Η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων και ο εντοπισμός παράνομων εργοστασίων τσιγάρων, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία.

Ο εντοπισμός και η κατάσχεση παράνομων τσιγάρων σε πλοία, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα.

Ο εντοπισμός παράνομων εργαστηρίων παραγωγής νοθευμένων αλκοολούχων ποτών και παράνομων τσιγάρων στα λιμάνια, από την ΑΑΔΕ και τα Τελωνεία.

Ο εντοπισμός παράνομων εργαστηρίων παραγωγής νοθευμένων αλκοολούχων ποτών και ο εντοπισμός αποθηκών παράνομων τσιγάρων και καφέ, από το ΣΔΟΕ.

Αρκούν, όμως, αυτές οι επιτυχίες;

Σίγουρα όχι, αν και είναι σημαντικές.

Για την επίλυση του σύνθετου αυτού προβλήματος, χρειάζονται πολυδιάστατες, αλλά ταυτόχρονα και στοχευμένες ενέργειες, ενισχυμένη συνεργασία και ενεργός εμπλοκή της κοινωνίας και των οικονομικών δρώντων.

Πρέπει μέσα από την εκπαίδευση και τη συνεργασία Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα να δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα.

Οφείλουμε να αυξήσουμε τις δράσεις περιστολής, αλλά και να ενημερώσουμε την κοινωνία για τον αρνητικό αντίκτυπο αγοράς και κατανάλωσης παράνομων προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η σημερινή εκδήλωση, εξαιρετική πρωτοβουλία της εταιρείας «Παπαστράτος», για το λανσάρισμα της καμπάνιας ενημέρωσης κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.

Καμπάνια που έρχεται να ενώσει τη «φωνή» της με το ηχηρό μήνυμα της Κυβέρνησης για μηδενική ανοχή στα οργανωμένα δίκτυα του παράνομου εμπορίου και σε όλους όσους θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των πολιτών, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, και τελικά την ίδια την οικονομία.

Καμπάνια που πιστεύουμε ότι δύναται να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια για περιστολή του λαθρεμπορίου.

Κυρίες και Κύριοι,

Η πολιτική βούληση υπάρχει και γίνεται πράξη.

Ο ιδιωτικός τομέας, με τη σημερινή εκδήλωση, ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα και συμβάλλει ενεργά.

Οι συνέργειες που αναπτύσσονται, διακατέχονται από όραμα και δυναμική.

Όλοι μαζί, με σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και επιμονή, θα τα καταφέρουμε!»

Ο χαιρετισμός του υφυπ. Απόστολου Βεσυρόπουλου: 

«Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια επιβεβαίωση για τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τη δημόσια διοίκηση στην επίτευξη εθνικών στόχων.

Γιατί η περιστολή του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων αποτελεί έναν κοινό, εθνικό στόχο.

Άλλωστε, στο συγκεκριμένο πεδίο υπάρχει ταύτιση απόψεων, έχουμε διαρκή στενή συνεργασία και συναντίληψη.

Οφείλω εδώ να σημειώσω ότι αξίζουν συγχαρητήρια για την καμπάνια της εταιρείας «Παπαστράτος», στους εμπνευστές και στους συντελεστές αυτής της καμπάνιας, η οποία υπηρετεί αυτό τον κοινό και εθνικό στόχο.

Έναν στόχο που η δική μας Κυβέρνηση έχει ιεραρχήσει πολύ ψηλά.

Από την πρώτη μέρα διακυβέρνησής μας, μέσα από δράσεις αλλά και ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις, δώσαμε έμπρακτα δείγματα γραφής.

Σε νομοθετικό επίπεδο:

Αναβαθμίσαμε το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) για την περιστολή του λαθρεμπορίου και επεκτείναμε τις αρμοδιότητές του στα υποκείμενα σε φόρο κατανάλωσης προϊόντα, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το θερμαινόμενο προϊόν καπνού.

Προχωρήσαμε στην κύρωση και ενεργοποίηση του Διεθνούς Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού.

Δρομολογήσαμε τη λειτουργία του Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών (Ε.Κ.Μ.Ε.Α.) και τη διασύνδεσή του με το ενωσιακό σύστημα ιχνηλασιμότητας καπνικών.

Παράλληλα, εντοπίσαμε και καλύψαμε τα κενά του υφιστάμενου συστήματος αδειοδοτήσεως καπνικών, με την προσθήκη νέων δραστηριοτήτων αλλά και κρίσιμων πρώτων υλών για την κατασκευή βιομηχανοποιημένων καπνών.

Στον επιχειρησιακό τομέα, οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να εξαρθρώσουν 13 πλήρως εξοπλισμένα εργοστάσια παραγωγής παράνομων τσιγάρων.

Ο εξοπλισμός τους κατασχέθηκε και οι δεκάδες συλλήψεις που ακολούθησαν έδωσαν ένα καίριο πλήγμα στα δίκτυα του λαθρεμπορίου.

Μέσα από το σύνολο αυτών των δράσεων, η χώρα μας βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκτός της «λίστας 301» στην οποία βρισκόταν από το 2008, μια λίστα στην οποία περιλαμβάνονται Κράτη που κρίνονται αναποτελεσματικά και ανεπαρκή ως προς την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, της διαδικτυακής πειρατείας, καθώς και σχετικά με την προστασία των εμπορικών σημάτων και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Είναι δεδομένη η στήριξη όλων μας σε προσπάθειες όπως αυτή, της εταιρείας «Παπαστράτος».

Γιατί, όπως ανέφερα και στην αρχή, ο στόχος αυτός είναι κοινός.

Η περιστολή του λαθρεμπορίου επιδρά θετικά στα δημόσια έσοδα, την υγιή επιχειρηματικότητα, την οικονομία μας αλλά και τη δημόσια υγεία.

Και όλα αυτά τα πεδία αφορούν και επηρεάζουν τους πολίτες, που και αυτοί πρέπει να είναι σύμμαχοι στην κοινή μας προσπάθεια.

Γι’ αυτό και έχει σημασία το γεγονός ότι αποδέκτης αυτής της καμπάνιας είναι ο ίδιος ο πολίτης.

Είμαι βέβαιος ότι η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία θα αποδώσει καρπούς.

Όπως είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα θα συνεχίσει να επισφραγίζεται με θετικές δράσεις και αποτελέσματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024