Το Επιμελητήριο Εύβοιας στην συνάντηση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας

Το Επιμελητήριο Εύβοιας στην συνάντηση εκπροσώπησε εκ μέρους του Προέδρου κ. Γιάννη Γεροντίτη, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιάννης Μαραγκός.

15 Δεκεμβρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε χθες Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021, στην Ιστιαία, η διήμερη 2η Συνάντηση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας με τους θεσμούς και τους πολίτες της περιοχής.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Το Επιμελητήριο Εύβοιας στην συνάντηση εκπροσώπησε εκ μέρους του Προέδρου κ. Γιάννη Γεροντίτη, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιάννης Μαραγκός.

Το καλωσόρισμα από τον κ. Σταύρο Μπένο, Πρόεδρο της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας, από τον κ. Φάνη Σπανό, Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας και τον κ. Γιάννη Κοντζιά, Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού, ακολούθησε, ομιλία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου και ομιλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη δημιουργία ενός νέου οδικού άξονα από την Χαλκίδα στην Στροφιλιά που θα μειώσει σημαντική την πρόσβαση από την Βόρεια Εύβοια στην Χαλκίδα και θα αναβαθμίσει σε πολύ υψηλό επίπεδο τις οδικές υποδομές στην Βόρεια Εύβοια, συμβάλλοντας στην μετάβαση της σε μια νέα αναπτυξιακή εποχή. Τόνισε δε ότι θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίας για να εκπονηθούν οι μελέτες και να δημοπρατηθεί, αφού εντάχθηκε στον εθνικό σχεδιασμό και έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι.

Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας πέρα από τις τοποθετήσεις τοπικών φορέων, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των Παραδειγματικών Έργων του Προγράμματος Ανασυγκρότησης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Εύβοιας, μετέφερε στον Πρωθυπουργό και στα Υπουργικά στελέχη, τις τελευταίες προτάσεις του Φορέα για την ανάκαμψη της Βόρειας Εύβοιας και σε δεύτερο επίπεδο όλου του Νομού. Όπως :

  1. Διαγραφή βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών και όσων βεβαιωθούν έως αφορούσα χρονική περίοδο 31.12.2021, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι (εκτός ΦΠΑ).
  2. Διαγραφή εργοδοτικών εισφορών βεβαιωμένων και όσων βεβαιωθούν έως αφορούσα χρονική περίοδο 31.12.2021, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι.
  3. Διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων ΕΦΚΑ.
  4. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 5 έτη.
  5. Αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 5 έτη.
  6. Αναστολή όλων των δόσεων των δανείων για 5 έτη.
  7. Αναστολή πλειστηριασμών, για 5 έτη.
  8. Οικονομική επιδότηση των επιχειρήσεων με τη μορφή Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
  9. Επιδότηση διατήρησης θέσεων εργασίας για τις υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις των παθόντων και όμορων Δήμων.
  10. Επιδότηση πρώτων υλών για τους παθόντες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση – τροφοδοσία ευπαθών προϊόντων.
  11. Άμεση αποδέσμευση ενός τουλάχιστον τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιχείρηση.
  12. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για το Νομό.
  13. Αύξηση επιδότησης του πλαισίου του αναπτυξιακού νόμου των επενδύσεων που θα γίνουν στη περιοχή τα επόμενα 5 χρόνια ανάλογα με προϋποθέσεις (αειφορία, νέες τεχνολογίες, νέες θέσεις εργασίας κλπ) μέχρι το 70%.
  14. Εφαρμογή νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας.
  15. Παράταση του προγράμματος Γέφυρα II τουλάχιστον για ένα χρόνο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024