Νέα προγράμματα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ανακοίνωσε στην εκδήλωση της ΚΕΕΕ ο Θ. Σκυλακάκης

Συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας

19 Ιανουαρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πανδημία και Εστίαση» συμμετείχαν και εκπροσώπησαν τις ευβοϊκές επιχειρήσεις του κλάδου, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γιάννης Γεροντίτης και ο Πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής & Ψυχαγωγίας Ευβοίας ”Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ” κ. Βασίλειος Ευθυμίου.

Η εκδήλωση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 17.01.2022, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και του Προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργου Καββαθά.

Προσκεκλημένος της εκδήλωσης – που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και με τη συμμετοχή 40 και πλέον Εκπροσώπων Επιμελητηρίων της χώρας – ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, στον οποίο τέθηκαν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο της εστίασης όλο αυτό το διάστημα της  πανδημίας.

Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στα μέτρα που λήφθηκαν για την στήριξη των επιχειρήσεων σε αυτό το δυσβάσταχτο περιβάλλον.

Στη συνέχεια εκτιμώντας πως το 2022 θα είναι μία καλύτερη χρονιά, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης, όπως:

–              Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκ. ευρώ

–              Πρόγραμμα για Ψηφιακές Επενδύσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκ. ευρώ

–              Εξάμηνη παράταση για τις επιταγές που πρέπει να πληρώσουν οι υπόχρεοι των περιοχών της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε πως ο κλάδος της εστίασης, ο πλέον θιγόμενος και ζημιωμένος από την πανδημία με απώλειες έως σήμερα της τάξης του 50%, με τα νέα περιοριστικά μέτρα, θα έρθει αντιμέτωπος πραγματικά με ένα ασφυκτικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο κ. Γιάννης Γεροντίτης υπογράμμισε πως σε αυτό το πλαίσιο και με τις παρούσες συνθήκες καθίσταται πλέον “λογικά” ως απολύτως απαραίτητο, ο κλάδος της Εστίασης να τύχει ιδιαίτερης αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Για το λόγο αυτό και προς την κατεύθυνση αυτή, κατέθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:

  1. Επαναφορά του μέτρου Επιδότηση ενοικίου
  2. Επαναφορά του μέτρου της Αναστολής συμβάσεων εργασίας
  3. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
  4. Απαλλαγή δημοτικών τελών
  5. Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
  6. Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων
  7. Ειδικό πρόγραμμα με τη μορφή της Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης
  8. Προγράμματα επιδότησης, χωρίς απαγορευτικά κριτήρια, που να αφήνουν εκτός τις περισσότερες επιχειρήσεις
  9. Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024