Προς παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τέλη Ιανουαρίου

Τι εξετάζουν οι ειδικοί

19 Ιανουαρίου 2022

του/της Newsroom

Σκεπτικοί με την άρση των περιοριστικών μέτρων εμφανίζονται οι ειδικοί. Νεκροί και νοσηλείες παρατείνουν τα μέτρα.

Την επιδημιολογική εικόνα της χώρας το τελευταίο επταήμερο θέτει επί τάπητος η Επιτροπή των Ειδικών, που συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να καταλήξει στην εισήγησή της προς την κυβέρνηση σχετικά με την ισχύ των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προανήγγειλε παράταση κατά μια εβδομάδα των μέτρων που ισχύουν από την πρωτοχρονιά στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιτροπής, αλλά θεωρεί λογικό να υπάρξει μια παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου «και αυτό το αντιλαμβάνονται τα μελή της επιτροπής».

Πρόσθεσε ότι η κορύφωση της Όμικρον έφτασε νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται από τη μετάλλαξη Δέλτα, η όποια, όπως ανέφερε, παρουσιάζει «τρομακτική νοσηρότητα» και εκεί οφείλονται και οι αυξημένοι θάνατοι των τελευταίων ημερών.

Το σύστημα Υγείας παραμένει στον κλοιό της COVID-19, ενώ ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι σε υψηλά επίπεδα παρά την επικράτηση της πιο ήπιας, σύμφωνα με τις ενδείξεις, παραλλαγής «Όμικρον».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου δεκαπενθημέρου όταν ακόμα η «Δέλτα» που προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ήταν σε έξαρση. Σημείωσε ωστόσο ότι διερευνώνται από τους ειδικούς οι λόγοι για τους οποίους στην Ελλάδα ο αριθμός των θανάτων παραμένει πολύ υψηλός και θα δοθεί εξήγηση.

Τόνισε δε ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που μεταξύ άλλων σχετίζεται με το ότι το προσωπικό των νοσοκομείων είναι εξουθενωμένο, αλλά και με το ότι πολλοί ασθενείς δεν απευθύνονται εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται. «Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια», είπε και παρότρυνε τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ή τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.

Σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός θανάτων από την COVID-19

Νέα υποχώρηση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων της Covid-19 και του δείκτη θετικότητας, αλλά και περισσότεροι από 100 θάνατοι ασθενών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, χθες σημειώθηκαν 23.340 νέα κρούσματα σε σύνολο περίπου 568.500 εργαστηριακών τεστ με τον δείκτη θετικότητας να είναι στο 4,11%.

Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα πριν είχαν καταγραφεί 32.694 νέα κρούσματα και το ποσοστό θετικότητας των τεστ ήταν 5,6%.

Ωστόσο χθες δηλώθηκαν και 106 θάνατοι ασθενών που είχαν εκδηλώσει τη νόσο. Τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφονται κατά μέσον όρο 87 θάνατοι ημερησίως, έναντι 72 που ήταν ο μέσος όρος του επταημέρου που προηγήθηκε.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 673 ασθενείς. Υψηλός παραμένει και ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία για νοσηλεία (475 χθες).

Μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κρήτη (+118% στο Ηράκλειο, +239 στο Ρέθυμνο, +113% στον Άγιο Νικόλαο και +50% στα Χανιά) και στην Πάτρα (+281%). Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Αττική, ενώ οριακή υποχώρηση καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024