70 Χρόνια Βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο μετέπειτα δούκα του Εδιμβούργο στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ

6 Φεβρουαρίου 2022

του/της Ανδρέας Κούκουρας

« Σας συστήνω την αγαπημένη μας κόρη. Δείξτε τη πίστη και την αφοσίωση σας για το μεγάλο και μοναχικό ρόλο που έχει κληθεί να υπηρετήσει. Θα χρειαστεί τη προστασία και την αγάπη σας». Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, στις 17 Φεβρουαρίου του 1952 η Βασιλομήτωρ Ελισάβετ παρουσιάζει την κόρη της στον βρετανικό λαό. Δύο μέρες πριν η χώρα είχε κηδέψει το σύζυγο της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ που πέθανε από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του, στις 6 Φεβρουαρίου.

Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από το θάνατο του αλλά και από τότε που ανέλαβε τον θρόνο η πρωτότοκη κόρη του Ελισάβετ – Αλεξάνδρα – Μαρία κατά κόσμο βασίλισσα Ελισάβετ η Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Λίλιμπετ, όπως χαϊδευτικά την αποκαλούσαν οι δικοί της άνθρωποι, σαν σήμερα πριν ακριβώς από 70 χρόνια βρίσκονταν στην Κένυα σε μια περιοδεία σε χώρες της κοινοπολιτείας στο πλαίσιο προετοιμασίας για τα μελλοντικά τής καθήκοντα.

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, στο συγκεκριμένο ταξίδι η νεαρή τότε πριγκίπισσα, φαίνεται να διασκεδάζει πολύ. Μετά από 5 χρόνια έγγαμου βίου, δύο συνεχόμενες γέννες και ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο πρόγραμμα με αυξημένες υποχρεώσεις εξαιτίας της ασθένειας του πατέρα της, βρίσκεται μόνη με τον σύζυγό της, μακριά από τις σκοτούρες της καθημερινότητας και το βασιλικό πρωτόκολλο.

Φιλοξενείται δε σε ένα μοναδικό θέρετρο, το Treetops, το οποίο είναι χτισμένο στην κορυφή δέντρων μέσα στο Aberdare Range. Πρόκειται για ένα ορεινό εθνικό πάρκο στη Κένυα γεμάτο διαφορετικά ήδη ζώων, πανέμορφη άγρια φύση και καταγάλανα νερά. Από αρχαιοτάτων χρόνων δε, το διασχίζουν κοπάδια ελεφάντων. Η 25χρόνη Ελισάβετ, συνεχώς βγάζει αναμνηστικές φωτογραφίες και διασκεδάσει την κάθε της στιγμή. Η χαρά της είναι τόσο μεγάλη που όπως λέγεται «από την υπερένταση δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ».

Το απόγευμα όμως της 6ης Φεβρουαρίου ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, της φέρνει το δυσάρεστο νέο. Αν και η επιβαρυμμένη κατάσταση της υγείας του πατέρα της ήταν γνωστή από το 1948 κανείς δεν περίμενε ότι θα επιδεινωνόταν τόσο γρήγορα. Γι’ αυτό και το ζευγάρι είχε αποφασίσει να κάνει τη συγκεκριμένη περιοδεία. Όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί, εκείνη την μέρα η Λίλιμπετ «ανέβηκε τα σκαλιά του ξενώνα της ως πριγκίπισσα και τα κατέβηκε την επομένη ως βασίλισσα Ελισάβετ». Γεγονός που δείχνει ότι ακόμη δεν ήταν έτοιμη για το ρόλο της. Μόλις συνήλθε από το σοκ της είδησης ζήτησε να επιστρέψει στην Αγγλία το συντομότερο δυνατόν. Έτσι και έγινε.

Στο αεροδρόμιο τους υποδέχθηκε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ουίνστον Τσώρτσιλ που από την πρώτη στιγμή ανέλαβε να καθοδηγήσει την άπειρη βασίλισσα. Είναι μια εποχή που το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που του έχουν αφήσει ανοικτές οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και το τέλος της παντοδυναμίας του.

Την μέρα αυτή ποτέ δεν την έχει γιορτάσει η βασίλισσα Ελισάβετ καθώς είναι η επέτειος του θανάτου του πατέρα της αλλά και η μέρα που η ίδια αναγκάστηκε να «κολυμπήσει στα βαθιά» χωρίς καλά-καλά να το συνειδητοποιήσει. Έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελε μια πιο απλή ζωή από αυτήν της βασίλισσας ή ότι εν πάση περιπτώσει θα προτιμούσε να είχε αναλάβει το ρόλο της σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία.

Όπως και να έχει, σήμερα σπάει ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ. Γίνεται η πρώτη μονάρχης στο Ηνωμένο Βασίλειο που κλείνει 70 χρόνια στο θρόνο. Προς τιμήν της λοιπόν έχουν ήδη προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για να εορταστεί το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της. Με τις πιο σημαντικές να λαμβάνουν χώρα μεταξύ 2 και 5 Ιουλίου. Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι οι εορτασμοί αυτοί θα είναι τόσο φανταχτεροί όσο αυτοί «που συμβαίνουν μια φορά σε κάθε γενιά».

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο τη Σοβιετική Ένωση διοικούσε ο Ιωσήφ Στάλιν. Την Κίνα ο Μάο Τσε Τουνγκ και τις ΗΠΑ ο Χάρι Τρούμαν. Από τότε από την προεδρία των ΗΠΑ έχουν περάσει 14 πρόεδροι ενώ στην Ντάουνινγκ Στριτ έχουν φιλοξενηθεί 14 πρωθυπουργοί. Από αυτούς ίσως ο πιο σημαντικός για την Ελισάβετ να ήταν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Δεν είναι λίγοι οι ιστορικοί που τον θεωρούν μέντορα της. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο Τσώρτσιλ το 1955 αποσύρθηκε από την πολιτική, η βασίλισσα Ελισάβετ έγραψε μεταξύ άλλων στην αποχαιρετιστήρια της επιστολή: «Θα κρατήσω για πάντα μέσα μου μια θέση του πρώτου μου πρωθυπουργού, στο οποίο ο σύζυγός μου και εγώ οφείλουμε τόσα πολλά. Για την σοφή καθοδήγηση του οποίου, κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας μου, θα είμαι πάντα βαθιά ευγνώμων».

Αν και ο ρόλος της ουσιαστικά είναι εθιμοτυπικός και δεν έχει κάποια πολιτική εξουσία, παρ΄ όλα αυτά για πολλούς στην Βρετανία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 στους 5 Βρετανούς εξακολουθεί να έχει θετική γνώμη για την βασίλισσα Ελισάβετ παρά τα τεράστια σκάνδαλα που έχουν πλήξει το παλάτι όλα αυτά τα χρόνια.

Η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο μετέπειτα δούκα του Εδιμβούργο στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Τρεις μήνες αργότερα έμεινε έγκυος στο πρώτο τους παιδί τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Κάρολο. Με τον σύζυγο της έκαναν ακόμη τρία παιδιά: την πριγκίπισσα ‘Αννα, τον πρίγκιπα Αντρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο.

Σήμερα θα γιορτάσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο χωρίς τον σύζυγο της ο οποίος έφυγε από την ζωή πέρυσι τον Απρίλιο. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι και την χρονιά του Χρυσού Ιωβηλαίου της, το 2002, είχαν φύγει από τη ζωή τον Φεβρουάριο η μονάκριβη αδερφή της Μαργαρίτα και τον Μάρτιο η μητέρα της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024