Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ

Το μέλλον της εταιρείας ΛΑΡΚΟ αποτελεί νέο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή ρύθμιση που εμπεριέχεται σε πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

8 Φεβρουαρίου 2022

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Το μέλλον της εταιρείας ΛΑΡΚΟ αποτελεί νέο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή ρύθμιση που εμπεριέχεται σε πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η οποία προωθείται προς κύρωση στη Βουλή.

Το μέλλον της εταιρείας ΛΑΡΚΟ αποτελεί νέο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή ρύθμιση που εμπεριέχεται σε πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η οποία προωθείται προς κύρωση στη Βουλή. Οπως σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, με τη ρύθμιση «παρατείνεται η διάρκεια της Ειδικής Διαχείρισης της Ανώνυμης Εταιρείας ΛΑΡΚΟ», ούτως ώστε «να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, αφενός για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει προκηρυχθεί από την Ειδική Διαχείριση για τη διάθεση των μεταλλείων, αφετέρου για τη συνέχιση της λειτουργίας του συγκροτήματος εργοστασίου Λαρύμνης, μέχρι την ολοκλήρωση διαγωνιστικής διαδικασίας που διενεργεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για λογαριασμό του Δημοσίου».

Συναντήσεις με τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ είχαν χθες για το θέμα αυτό οι εργαζόμενοι στην εταιρεία: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε προαποφασίσει να οδηγήσει σε μαρασμό τη ΛΑΡΚΟ, που είναι μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις εξόρυξης νικελίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι με τις κυβερνητικές επιλογές η εταιρεία οδηγείται «με μαθηματική ακρίβεια σε απαξίωση και διάλυση». Από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση εξυγίανσης της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η επιχείρηση να αποκτήσει ξανά εξωστρέφεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το νικέλιο στις διεθνείς αγορές αποτιμάται πάρα πολύ υψηλά».

Υπεραμυνόμενος της ρύθμισης, εκ μέρους της πλειοψηφίας, ο Ι. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «χωρίς την προτεινόμενη παράταση ο ειδικός διαχειριστής πρέπει να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης, προοπτική η οποία δεν είναι επιθυμητή και η οποία ούτως ή άλλως δεν εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης για το μέλλον της εταιρείας». Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών, εκ μέρους του ΜέΡΑ25 η Φωτεινή Μπακαδήμα επισήμανε ότι η προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ έμενε «ανοιχτή» και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοθέτημα που εισάγεται προς τελική συζήτηση και έγκριση αύριο στην Ολομέλεια υπερψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ. Το ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει αύριο, ενώ καταψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024