Δεν χρειάζονται αποτέφρωση τα υπολείμματα τροφών από ασθενείς με κοροναϊό

Δεν είναι μολυσματικά τα υπολείμματα τροφής των ασθενών με κοροναϊό, όμως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία χρειάζεται να προσέχουν στη διάρκεια της συλλογής τους και να κλείνουν καλά τους σάκους των σκουπιδιών

26 Φεβρουαρίου 2022

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Στα κοινά σκουπίδια των νοσοκομείων θα πρέπει να πετάγονται οι τροφές που περίσσεψαν από τους νοσηλευόμενους με κοροναϊό, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από αυτά, έκρινε η Επιτροπή των ειδικών.

Παρόλα αυτά, αυτό που χρειάζεται είναι να λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα από τους εργαζόμενους, με τη χρήση προστατευτικών γαντιών κατά τη συλλογή τους, καθώς επίσης και να κλείνονται σωστά οι σάκοι των απορριμμάτων.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε έγγραφο της γενικής γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ύστερα από σχετική ερώτηση που υπέβαλε στο υπουργείο Υγείας το νοσοκομείο «Ελπίς» για τη διαχείριση των συγκεκριμένων απορριμμάτων.

Όπως εξήγησε στο in.gr ο πρόεδρος του «Ελπίς» καθ. Πάνος Χαλβατσιώτης το ερώτημα τέθηκε επειδή στο νοσοκομείο εφαρμόζεται κομποστοποίηση και δεν είχε αποσαφηνιστεί πώς θα πρέπει να γίνεται η διαχείριση των συγκεκριμένων απορριμμάτων. Το σημαντικότερο ήταν να διευκρινιστεί αν πρόκειται για μολυσματικά απόβλητα ή όχι. Και ο λόγος είναι ότι στην περίπτωση των μολυσματικών αποβλήτων χρειάζεται αποτέφρωση, κάτι που τελικά δεν είναι απαραίτητο για τα συγκεκριμένα απορρίμματα.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μας εξήγησε ότι σύμφωνα με την επιτροπή ειδικών του υπουργείου, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διασποράς του ιού μέσω των υπολειμμάτων τροφής των νοσηλευομένων, έστω κι αν πρόκειται για μεταδοτικό νόσημα, επειδή ο ιός μεταδίδεται κυρίως αερογενώς. Επειδή όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί η μετάδοσή του στους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με τα συγκεκριμένα απορρίμματα, είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι τόσο του νοσοκομείου, όσο και του δήμου που εργάζονται στην αποκομιδή των απορριμμάτων, να φορούν τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό, όπως προβλέπεται. Παράλληλα θα πρέπει να φροντίζουν οι σάκοι που τοποθετούνται τα απορρίμματα αυτά, να είναι καλά κλεισμένοι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024