ΕΣΠΑ: «Επεσαν» οι υπογραφές για τις υποτροφίες – αναλυτικά η επιδότηση των 1.300 ευρώ

Με 2,6 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται τα ΑΕΙ της χώρας μας προκειμένου να τα διαθέσουν, μέσω 2.000 υποτροφιών, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, οι οποίοι θα διεξάγουν επικουρικό διδακτικό έργο σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών

18 Φεβρουαρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

«Μπήκαν» οι υπογραφές για τις υποτροφίες που εξασφαλίζονται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ.

Ως εκ τούτου υπεγράφη η ΚΥΑ, από την οποία 2.000 δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν 1.300 ευρώ.

Την ΚΥΑ υπογράφουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Οικονομικών Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευάγγελος Συρίγος.

Η χρηματοδότηση

Με 2,6 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται τα ΑΕΙ της χώρας μας προκειμένου να τα διαθέσουν, μέσω 2.000 υποτροφιών, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, οι οποίοι θα διεξάγουν επικουρικό διδακτικό έργο σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Οι υποτροφίες εξασφαλίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη σήμερα, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ.

Η διεξαγωγή επικουρικού διδακτικού έργου αφορά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και συνίσταται στη διενέργεια κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων, καθώς και στην ενισχυτική διδασκαλία επιπρόσθετα της κύριας διδασκαλίας προπτυχιακών μαθημάτων.

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Συνεχίζεται και φέτος ο επιτυχημένος θεσμός των ανταποδοτικών υποτροφιών, που έχει διττό στόχο: στηρίζει αφ’ ενός το διδακτικό έργο των Πανεπιστημίων μας, αφ’ ετέρου τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες, με διδακτική εμπειρία και οικονομικούς πόρους».

Οι δυνητικοί υπότροφοι

Ως δυνητικοί υπότροφοι ορίζονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, οι οποίοι φοιτούν σε προγράμματα σπουδών δεύτερου και τρίτου κύκλου τα οποία οργανώνονται από Τμήματα της ίδιας Σχολής κάθε Α.Ε.Ι.

Στα προγράμματα σπουδών δεύτερου και τρίτου κύκλου ενός Τμήματος συμπεριλαμβάνονται και τα διατμηματικά ή διιδρυματικά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ή προγράμματα σπουδών τρίτου κύκλου με συνεπίβλεψη του άρθρου 43 του ν. 4485/2017 (Α ́114), τα οποία οργανώνει και στα οποία συμμετέχει το Τμήμα.

Το ύψος της υποτροφίας

Το ύψος μίας πλήρους υποτροφίας ανέρχεται στο ποσό των χιλίων τριακοσίων ευρώ (1.300 €). Μία πλήρης υποτροφία δύναται να κατατμηθεί σε δύο (2) επιμέρους ισόποσες υποτροφίες των εξακοσίων πενήντα ευρώ (650 € με απόφαση του αρμοδίου, ανά περίπτωση, οργάνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024