Γ. Πούλου- Μητσοτάκης και Μηταράκης βάζουν λουκέτο στο Πρόγραμμα «ESTIA II» για να γεμίσουν τις φυλακές

"Αποθήκες ψυχών στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και τον Έβρο!"

23 Φεβρουαρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου, κάνει λόγο για υπονόμευση, απαξίωση και διάλυση του Προγράμματος στέγασης για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο «ESTIA II». Από τις 16 Απριλίου 2022, οι διαθέσιμες θέσεις θα περιοριστούν σε 10.000 από 27.000 το 2021, καθώς το Πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.

Όπως τονίζει: “Οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και του κ. Μηταράκη για κατάργηση ενός από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα ένταξης των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, φάνηκαν αμέσως μόλις αποχώρησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από τη διαχείρισή του και ανέλαβε το Υπουργείο. Δύο τρίμηνες καθυστερήσεις σημειώθηκαν μέσα στο 2021 στην καταβολή των μισθωμάτων, τη μισθοδοσία των εργαζομένων και την πληρωμή των προμηθευτών, ενώ οι ωφελούμενοι του Προγράμματος έμειναν από τον Οκτώβριο χωρίς κάρτες σίτισης, μεταξύ των οποίων και οικογένειες με μικρά παιδιά. Ευτυχώς κινητοποιήθηκαν δίκτυα και δομές αλληλεγγύης των Δήμων για να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε τροφή…

Επιπλέον, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των Δήμων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ότι το Υπουργείο θα αποδειχθεί απρόθυμο και αφερέγγυο απέναντι στις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα να εκτίθενται οι ίδιοι στους δημότες τους.  

Το κλείσιμο του Προγράμματος που εξασφαλίζει στέγη για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε διαμερίσματα μέσα στα αστικά κέντρα, ως βασική προϋπόθεση κοινωνικής ένταξης, ενώ παράλληλα δημιουργεί σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, επιβεβαιώνει το δόγμα Μητσοτάκη – Μηταράκη για κλειστά κέντρα και αποθήκες ψυχών, ενώ αποδεικνύει ότι η «Εθνική Στρατηγική Ένταξης» της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κας Βούλτεψη, αποτελεί ένα προσχηματικό κείμενο μόνο για την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων…

Εξάλλου, ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης, που συντάσσεται με την πολιτική του Βίσεγκραντ και της Αυστρίας, είναι η εξαθλίωση των κατατρεγμένων και η εκπλήρωση του ρόλου της «ασπίδας της Ευρώπης», αμφισβητώντας θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024