Πολιτική Ακαδημία ΝΔ: «Η αναγέννηση της εθνικής οικονομίας και τα επόμενα βήματα»

Κεντρικοί Ομιλητές ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης

20 Φεβρουαρίου 2022

του/της Newsroom

Με κεντρικούς ομιλητές τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη πραγματοποιήθηκε η Πολιτική Ακαδημία της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα: «Η αναγέννηση της εθνικής οικονομίας και τα επόμενα βήματα».

Στην Ακαδημία, την οποία συντόνισε ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Βασίλης Φεύγας, συμμετείχαν πρόεδροι ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ της Νέας Δημοκρατίας από όλη την Ελλάδα, αλλά και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν οι αλλαγές που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και οι προκλήσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής αλλά και της πληθωριστικής κρίσης. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν οι μειώσεις εισφορών και φορολογικών συντελεστών, αλλά και η ενίσχυση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης και στην θέση της Ελλάδας σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης ανέφερε κατά την έναρξη της Πολιτικής Ακαδημίας: «Θέλω πριν από όλα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ομιλητές μας, τόσο τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, έναν άνθρωπο με τον οποίο έχουμε κάνει πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και στην ΟΝΝΕΔ για τα πεπραγμένα αυτής της Κυβέρνησης, όσο και στον Προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον οποίο εκτιμώ βαθιά για την πορεία, τις γνώσεις και το λόγο του.

Το σημερινό θέμα της συζήτησης είναι από τα πιο σημαντικά και μπορούμε να το προσεγγίσουμε από πολλές πλευρές. Η πρώτη δεν είναι άλλη από την καθημερινότητα των πολιτών. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Πως βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες των πολιτών και όχι τα κούφια συνθήματα που η προηγούμενη Κυβέρνηση χρησιμοποιούσε σε πορείες και καταλήψεις. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι άνθρωποι μέσα από την κοινωνία που ξέρουν πως δουλεύει η οικονομία και τώρα μετά από χρόνια βλέπουν τους φόρους να μειώνονται αποτελεσματικά.

Πρώτη φορά μετά από χρόνια, συντονισμένα, οι φόροι μειώνονται και μάλιστα γρηγορότερα απ’ ότι είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. Η κοινωνία στηρίχθηκε μέσα στην πιο δύσκολη συγκυρία, με δύο από τις μεγαλύτερες κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ποτέ να διαδέχονται η μια την άλλη.

Η δεύτερη πλευρά με την οποία μπορούμε να προσεγγίσουμε τη σημερινή συζήτηση είναι ένα δίλημμα. Ποιος είναι τελικά ο πραγματικά προοδευτικός; Όπως είχε πει και ο ίδιος ο πρόεδρός μας και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή στην οποία είχα την τιμή να εκλεγώ, αληθινά προοδευτικός δεν είναι αυτός που αυξάνει τους φόρους μόνο για να δώσει έκτακτα επιδόματα πείνας, αλλά εκείνος που οργανωμένα μειώνει φόρους και εισφορές, αυξάνει τους μισθούς των πολιτών και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Η πρόοδος αποδεικνύεται με έργα και όχι με λόγια. Η Αντιπολίτευση πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της και να εξηγήσει γιατί δεν ψήφισε αυτές τις μειώσεις φόρων και τα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην πανδημία και την πληθωριστική κρίση.

Τέλος, είμαστε εδώ για αυτά που έρχονται. Για τις μεγάλες επενδύσεις και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία τα οποία θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η “μεγάλη εικόνα” της ελληνικής οικονομίας είναι θετική και οι προοπτικές της ευοίωνες, παρά την αβεβαιότητα και τις δυσκολίες που προκαλούν – διεθνώς – η υγειονομική και ενεργειακή κρίση, οι αυξήσεις τιμών και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Αυτό πιστοποιείται από μια σειρά μακροοικονομικών μεγεθών, δεικτών και πρόσφατων θετικών εξελίξεων, που αποτυπώνουν μια ισχυρή δυναμική.

Φυσικά, ως Κυβέρνηση και ως Οικονομικό Επιτελείο, δεν πανηγυρίζουμε, ούτε εφησυχάζουμε. Έχουμε πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι, στην τρέχουσα συγκυρία, η πολλά υποσχόμενη “μεγάλη εικόνα”, πρόσκαιρα θολώνει, εξαιτίας σημαντικών προκλήσεων. Κατανοούμε ότι η σημαντική άνοδος του πληθωρισμού “ροκανίζει” το διαθέσιμο εισόδημα και δημιουργεί πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η προηγούμενη, όμως, αύξηση του εισοδήματος, μέσα από τις μειώσεις φόρων και τα “πακέτα” στήριξης της κοινωνίας, αμβλύνει αυτές τις αναπόφευκτες πιέσεις. Συνεχίζουμε τον απαιτητικό, τον ανοδικό δρόμο, με σύνεση, υπευθυνότητα και προνοητικότητα.

Συνεχίζουμε την εφαρμογή μιας συνετής και υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής, τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις υφιστάμενες προκλήσεις – με στοχευμένα, όμως, μέτρα, μέσα στο πλαίσιο των προβλέψεων του Προϋπολογισμού – καθώς και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων. Δρούμε με το βλέμμα στο σήμερα, αλλά και στο αύριο της χώρας, ώστε η θετική “μεγάλη εικόνα” της οικονομίας και οι ευοίωνες προοπτικές της να δικαιωθούν, το ταχύτερο δυνατόν, προσφέροντας – σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – τα οφέλη της υψηλής, διατηρήσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης, από εφέτος».

Ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης τόνισε: «Η βάση της στήριξης των αδυνάτων είναι η ανάπτυξη. Εκεί συναντιόμαστε όλοι. Θέλουμε και πρέπει να έχει μερίδιο ο καθένας», προσθέτοντας ότι «Η μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας στην ΕΕ είναι το πιο σημαντικό οικονομικό επίτευγμα της κυβέρνησης».

Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα, με τη δραματική μείωση των κόκκινων δανείων και τη θωράκισή του, που ανοίγει τον δρόμο για την δανειοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Τις μεταρρυθμίσεις που επιταχύνουν την ανάπτυξη. Την πολιτική σταθερότητα που είναι η βάση για την προσέλκυση των επενδύσεων με την καινούρια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Κλείνοντας, είπε: «Η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει με την επιβεβαίωση του σεναρίου της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής αξιοπιστίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024