Προκύρηξη για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Πολεμικού Μουσείου

Η γενικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού Μουσείου αποτελεί το καθοριστικό ‘’βήμα’’.

16 Φεβρουαρίου 2022

του/της Newsroom

‘’ Προ των πυλών… ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Πολεμικού Μουσείου. Προκήρυξη Διαγωνισμού, με τον προϋπολογισμό του Έργου να ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ. ‘’

Η γενικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού Μουσείου αποτελεί για το Διοικητικό Συμβούλιο το καθοριστικό ‘’βήμα’’ που θα συμβάλλει στην ‘’αναγέννηση’’ του και κατ’ επέκταση της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας.

Με δεδομένες τις άοκνες και στοχευμένες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου, καταρτίστηκε – ύστερα από πέντε (5) δεκαετίες – ένα πρόγραμμα ουσιαστικών παρεμβάσεων, προκειμένου:

Το Πολεμικό Μουσείο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειογραφικές προδιαγραφές φύλαξης και έκθεσης των μοναδικών αυθεντικών ιστορικών κειμηλίων που διαθέτει, υπό το πρίσμα και της δημιουργίας νέων συνθηκών για την ανάδειξή του σε έναν εξαιρετικά σημαντικό πόλο Πολιτισμού στο Κέντρο της Αθήνας.

Ήδη, στις 14 Φεβρουαρίου (ώρα 17:53:37) αναρτήθηκε η προκήρυξη για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Πολεμικού Μουσείου, προϋπολογισμού 4.475.200,00 ευρώ (με αναθεώρηση και ΦΠΑ).

Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του μουσείου και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι οι εξής:

Εξοικονόμηση ενέργειας (ΕΞΕ) στο σύστημα κλιματισμού & φωτισμού

Εξοικονόμηση ενέργειας (ΕΞΕ) στο κέλυφος του κτιρίου (θερμομόνωση δώματος και νέα κουφώματα στις όψεις)

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με την μέθοδο του συμψηφισμού και

Εφαρμογή συστήματος αυτοματισμού BEMS με διασύνδεση στα συστήματα του κτιρίου.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη από την προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε και το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) που εκδόθηκε, η ενεργειακή τάξη του Πολεμικού Μουσείου είναι Η.

Με τα προτεινόμενα μέτρα, η επιτυγχανόμενη εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι τουλάχιστον 90% ενώ η ενεργειακή του τάξη θα ανέβει στην ενεργειακή κατηγορία Α+.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»).

Το Μουσείο σχεδιάστηκε από μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων με επικεφαλής τον Θουκυδίδη Βαλέντη, αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εγκαινιάστηκε στις 18 Ιουλίου 1975, με βασικό σκοπό να αποδώσει τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024