Ανακοίνωση της Δημάρχου Χαλκιδέων για το Δελτίο Τύπου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Σε μια παντελώς απαράδεκτη, ανυπόστατη και εσφαλμένη ανακοίνωση, η οποία, όχι μόνο παραπληροφορεί, αλλά ουσιαστικά παραποιεί δεδομένα και γεγονότα, προέβη η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., ότι δήθεν η Δημοτική Αρχή Χαλκίδας αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Καταρχάς, είναι γνωστό σε όλους και βέβαια και στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., ότι οι Δήμοι είναι αρμόδιοι […]

28 Μαρτίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σε μια παντελώς απαράδεκτη, ανυπόστατη και εσφαλμένη ανακοίνωση, η οποία, όχι μόνο παραπληροφορεί, αλλά ουσιαστικά παραποιεί δεδομένα και γεγονότα, προέβη η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., ότι δήθεν η Δημοτική Αρχή Χαλκίδας αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Καταρχάς, είναι γνωστό σε όλους και βέβαια και στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., ότι οι Δήμοι είναι αρμόδιοι για τη συλλογή των απορριμμάτων, ενώ τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.). Στην περίπτωση του Δήμου Χαλκιδέων, τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει ο Περιφερειακός Φ.Ο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον ΧΥΤΑ Χαλκίδας και σε περίπτωση που παύσει η λειτουργία του και για την περαιτέρω διαχείριση των απορριμμάτων. Και μάλιστα στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας δεν εξυπηρετείται μόνο ο Δήμος Χαλκιδέων, αλλά και οι Δήμοι Κύμης – Αλιβερίου, Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας και Καρύστου.
Για το λόγο αυτό στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας, δεν εργάζονται δημοτικοί υπάλληλοι, και μάλιστα από τη σύσταση του ΦΟΔΣΑ, εδώ και χρόνια, η λειτουργία του ΧΥΤΑ ανατίθεται από τον ΦΟΔΣΑ σε εργολάβο. Από αυτό και μόνο είναι σαφές ότι, οποιαδήποτε λύση προκριθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, ΔΕΝ θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργαζόμενων στον Δήμο της Χαλκίδας.
Περαιτέρω, είμαστε στη διάθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να την ενημερώσουμε σχετικά με το θέμα, καθώς όσα γράφει στην ανακοίνωσή της (περί μη συμμετοχής στα Διοικητικά Συμβούλια, περί μη κατασκευής τοιχίων αντιστήριξης, περί «ναρκοθέτησης» της ΜΕΑ Χαλκίδας), όχι μόνο δεν ισχύουν, όχι μόνο στοχοποιούν, άγνωστο για ποιον λόγο, τη Δήμαρχο Χαλκιδέων, αλλά αντιθέτως η Δημοτική Αρχή Χαλκίδας, από την πρώτη στιγμή, αν και δεν είναι αρμόδια, προσπαθεί να βρει λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου. Να τονιστεί ότι οι λύσεις που κατά καιρούς έχουν προταθεί στον Φ.Ο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας, δεν είναι μόνο του Δήμου Χαλκιδέων αλλά όλων των Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, που εξυπηρετούνται στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας.
Η αγωνία δε και η προσπάθεια, που καταβάλλουν όλοι οι Δήμοι, είναι μεγάλη, καθώς η λύση που είχε από καιρό προτείνει ο Φ.Ο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας είναι η μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων στον ΧΥΤΑ Ιστιαίας (!!!) και των Δήμων Κύμης-Αλιβερίου, Διρφύων-Μεσσαπίων, Ερέτριας και Καρύστου στον ΧΥΤΑ Άμφισσας (!!!).
Και επειδή η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προαναγγέλλει την αύξηση δημοτικών τελών, να αναφέρουμε μόνο ότι, η λύση της μεταφοράς στους παραπάνω ΧΥΤΑ θα ξεπεράσει σε κόστος κάθε άλλη λύση. Είναι λύση πρακτικά και οικονομικά ανέφικτη, γι’ αυτό και όλοι οι Δήμοι έχουμε εναντιωθεί σε αυτό.
Για να μην κινδυνολογούμε όμως, ιδιαίτερα σε εποχές που ο λαός ήδη πλήττεται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και καύσιμα, να ξεκαθαρίσουμε ότι η Δημοτική Αρχή Χαλκίδας, παρά την οικονομική κρίση που περνούν όλοι οι Δήμοι της χώρας, δεν προτίθεται να αυξήσει τα δημοτικά τέλη, όπως ρητά και κατηγορηματικά έχει δεσμευτεί η Δήμαρχος. Και κάθε προσπάθεια και παρέμβασή μας, κινείται στην κατεύθυνση αυτή.
Προτείνουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να επισκεφθεί το εργοτάξιο του Δήμου Χαλκιδέων, τους εργαζόμενους εκεί και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και να ενημερωθεί για τη συνεχή και σταθερή στήριξή τους, με κάθε μέσο, από τη Δημοτική Αρχή και κυρίως στους δικαστικούς αγώνες για τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Η θέση μας για τον δημόσιο χαρακτήρα και την κατοχύρωση των παγίων θέσεων των εργαζόμενων στους ΟΤΑ έχει επανειλημμένα εκφραστεί, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με πράξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024