Κ. Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων (βίντεο)

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

4 Μαρτίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το ποσό θα ανακοινωθεί μέσα στο Μάρτιο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως «όλοι καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για ένα οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο. Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά η προεξόφληση της κρίσης στην Ουκρανία προκάλεσε ουσιαστικά το πρόβλημα των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι συνδεδεμένα λοιπόν αυτά. Θα υπάρχουν εξαγγελίες, όπως σας είπα, εντός του Μαρτίου όταν θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε. Που θα αφορούν τους πιο αδύναμους. Μία έκτακτη ενίσχυση, μία, να το πούμε, επιταγή ακρίβειας, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτό τον καιρό».

Και προσέθεσε: «Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας πρωτίστως. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και του φυσικού αερίου. Πολιτικές στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος θα συνεχιστούν με όλους τους τρόπους. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί από τον επόμενο μήνα. Και μιλάμε για μια μείωση που θα αφορά το 80% των ελληνικών νοικοκυριών και θα είναι μεγαλύτερη στα νοικοκυριά που έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Άρα, όλη μας η προσοχή στρέφεται σε αυτή την κατηγορία συμπολιτών μας. Και μπορώ να σας πω ότι θα υπάρχει μια ακόμα, σίγουρα, έκτακτη στήριξη συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Όπως διευκρίνισε αναφορικά με τη φορολογία, «επιλέγουμε να μην κόψουμε σήμερα φόρους κατανάλωσης για δύο λόγους: Πολύ μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση και μικρό όφελος στην τελική τιμή της βενζίνης. Το μεγαλύτερο όφελος θα το έχουν αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Εάν μπορέσουμε – και θα καταφέρουμε – να δημιουργήσουμε ένα δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε την κοινωνία, προτιμώ, από το να έχουν όλοι από λίγο όφελος, και κυρίως το όφελος να το έχουν αυτοί που έχουν τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα, να χρησιμοποιήσω αυτό το χώρο, τον οποίο θα δημιουργήσω, για να στηρίξουμε αυτούς που το έχουν σήμερα μεγαλύτερη ανάγκη», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μονόδρομος οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»

«Οι ΑΠΕ είναι μονόδρομος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Δίνουμε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνδέσουν φωτοβολταϊκά. Το φυσικό αέριο ήταν πάντα μεταβατικό καύσιμο. Θα χρειαστούμε φυσικό αέριο. Θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό. Με LNG. Αυτή είναι η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε και να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Είχα συζήτηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο για να εγκαταστήσουμε καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης. Αύριο θα γίνουμε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για το υδρογόνο».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως ο λιγνίτης εξακολουθεί να είναι πανάκριβος, προσθέτοντας: «Δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Η απολιγνιτοποίηση ήταν σε ένα βαθμό δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν δεν είχαμε καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα χρησιμοποιούσαμε το λιγνίτη εφεδρικά. Όμως, αυτή τη στιγμή, ο λιγνίτης δεν είναι λύση στο πρόβλημα και πάντως δεν είναι λύση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=4980920798690333

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024