Κορωνοϊος: Στην Ελλάδα τα χάπια της Pfizer- Πότε ξεκινά η χορήγησή τους

Αύξηση κατά 24% στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού - Τι θα γίνει με τη τέταρτη δόση

22 Μαρτίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Με αυξητικές τάσεις κινείται η επιδημία στη χώρα μας, όπως αποτυπώνεται και από τα καθημερινά κρούσματα, στα οποία παρατηρήθηκε αύξηση κατά 24% την εβδομάδα που μας πέρασε, όπως επισημάνθηκε και στη χθεσινή ενημέρωση, στην οποία συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Βάνα Παπαευαγγέλου. Παρόλα αυτά, παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες, σε συνδυασμό με την «αποσύζευξη» λοιμώξεων και «σκληρών» δεικτών.

Η ευρεία διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας αντικατοπτρίζεται και στα ενεργά κρούσματα, τα οποία ανέρχονται στα 130.000, δηλαδή 130.000 άτομα νοσούν αυτή τη στιγμή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, η έξαρση των νέων μολύνσεων χαρακτηρίζεται ως «πολυπαραγοντική», με τη συμβολή αρκετών παραμέτρων, εξηγώντας ότι «κυρίως, οφείλεται στην σταδιακή επικράτηση της «Omicron 2», η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και με τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων, την ώρα που πιθανότητα ξεκινά να μειώνεται και η προστασία από τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε συνανθρώπους μας με ανοσοκαταστολή».


Ήρθαν στην Ελλάδα τα χάπια της
Pfizer – Πότε ξεκινά η χορήγησή τους

Από την πλευρά της, η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε στα αντι-ιικά σκευάσματα της εταιρείας Pfizer κατά της λοίμωξης Covid-19, τα οποία παρελήφθησαν χτες και η χορήγησή τους αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο. Συμπληρώνεται έτσι η φαρμακευτική φαρέτρα για τη θεραπεία του κορωνοϊού, μετά και την μέχρι τώρα διάθεση της αντι-ιικής θεραπείας της  Merck (MSD στην Ελλάδα) ήδη από το τέλος του Ιανουαρίου, «με καλά αποτελέσματα» όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η αντι-ιική θεραπεία τόσο της MSD όσο και της Pfizer χορηγείται σε ενήλικες με λοίμωξη COVID-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, εισαγωγή σε νοσοκομείο ή και θάνατο, λόγω νοσημάτων ή ηλικίας, εντός 5 ημερών από τη θετική διάγνωση του κορωνοϊού – ωστόσο τονίζεται από τους ειδικούς ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται κατά τις 3 πρώτες μέρες. Η χορήγηση γίνεται κατ’οίκον μετά τη διάγνωση του κορωνοϊού.

Εντούτοις, η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Γκάγκα, επεσήμανε την αξία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, μιας και οι αντι-ιικές θεραπείες χορηγούνται επικουρικά. Μέσω του εμβολιασμού, παρέχεται πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ «είναι πολύ καλύτερο για τα δημοσιονομικά της χώρας γιατί είναι πολύ μικρότερο το κόστος των εμβολίων για το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή για τον καθένα από εμάς σε σχέση με το κόστος των φαρμάκων», συμπλήρωσε. Συνεπώς, ο εμβολιασμός εξακολουθεί  να είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024