6 Φεβρουαρίου 2023

Μην πετάξετε το παλιό σας router – 12 τρόποι για να το επαναχρησιμοποιήσετε

Κάποια στιγμή πρέπει να σκεφτείτε τι θα κάνετε το παλιό σας router (ρούτερ – δρομολογητής).

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση

Tο παλιό σας router σας πιάνει χώρο; Μην τον πετάξετε! Δείτε πώς μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ήρθε η ώρα για νέο δρομολογητή; Ο νέος σας πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) σας έχει στείλει έναν καινούργιο; Όπως και να έχει, κάποια στιγμή θα σκεφτείτε τι θα κάνετε το παλιό σας router (ρούτερ – δρομολογητής).

Σε περίπτωση αλλαγής του ISP σας, υποτίθεται ότι θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε το παλιό router στον προηγούμενο πάροχο. Ειδικά αν δεν έχετε κλείσει τον χρόνο του συμβολαίου σας. Αυτό όμως για την Ελληνική επικράτεια, δεν συμβαίνει ποτέ, ο παλιός σας πάροχος αδιαφορεί για την συσκευή του και έτσι θα βρεθείτε με έναν παλιό δρομολογητή στα χέρια σας.

Σίγουρα μπορείτε να τον “θάψετε” σε κανένα συρτάρι, ίσως σαν backup αν χαλάει ο καινούργιος, αλλά το παλιό σας router μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί άμεσα, ειδικά αν έχει και wi-fi. Έχουμε εντοπίσει 12 πιθανούς τρόπους χρήσης του. Πάμε να τους δούμε:

Πίνακας Περιεχομένων

 1. Κατασκευάστε έναν ασύρματο επαναλήπτη

Έχετε κρυφά σημεία στην οικία σας που δεν πιάνει καλά το Wi-Fi σας; Αν και μπορείτε να επεκτείνετε το Wi-Fi σήμα σας με προσαρμογείς Ethernet powerline, ή με ασύρματους επαναλήπτες, ένα δεύτερος δρομολογητής μπορεί να γίνει μια καλή, δωρεάν, εναλλακτική λύση.

Αυτό σημαίνει σύνδεση του παλιού δρομολογητή στο νέο σας ασύρματο δίκτυο, χρησιμοποιώντας το σήμα Wi-Fi. Στη συνέχεια, μπορεί να μοιράζεται πρόσβαση στο δίκτυο Wi-Fi, παρέχοντας μεγαλύτερη κάλυψη. Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα καθυστέρησης, αυτός είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να επεκτείνετε το ασύρματο δίκτυό σας.

Έχει διάφορες χρήσεις, από την ενίσχυση του σήματος Wi-Fi γύρω από το σπίτι σας έως τη δυνατότητα μετάδοσης βίντεο στο tablet σας, ενώ χαλαρώνετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι.

 1. Σύνδεση επισκέπτη με τοWiFi

Εάν έχετε άτομα που σας επισκέπτονται τακτικά και θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ασύρματο ίντερνετ σας, γιατί να μην τους δώσετε το δικό τους δίκτυο;

Η λύση αυτή μοιάζει με έναν ασύρματο επαναλήπτη, αλλά με μια αλλαγή. Ο παλιός δρομολογητής συνδέεται στο υπάρχον, προστατευμένο με κωδικό πρόσβασης, δίκτυό σας, αλλά παρέχει πρόσβαση χωρίς κωδικό πρόσβασης στις νέες συσκευές. Ή αν φοβάστε τους γείτονες, παρέχει πρόσβαση με διαφορετικό κωδικό ασφαλείας από τον κύριο.

Έτσι δημιουργείτε ένα δεύτερο δίκτυο επισκεπτών, που από προεπιλογή, θα εμποδίζει τους επισκέπτες σας να έχουν πρόσβαση σε άλλες συσκευές στο κύριο δίκτυό σας.

Εάν και αυτό το επίπεδο ασφάλειας δεν σας είναι αρκετό, τότε ελέγξτε τις ρυθμίσεις του τείχους προστασίας στον κύριο δρομολογητή σας, για σχετικές προσαρμογές και ρυθμίσεις.

 1. Φτηνό Internet Radio Streamer

Θέλετε να απολαύσετε τους αγαπημένους σας ραδιοφωνικούς σταθμούς στο διαδίκτυο; Ορισμένοι δρομολογητές μπορούν να ρυθμιστούν για αναπαραγωγή διαδικτυακού ραδιοφώνου. Θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε προσαρμοσμένο firmware στο router σας, όπως το OpenWrt ή το DD-WRT.

Θα χρειαστείτε και κάποιες  άλλες εφαρμογές, καθώς και μια κάρτα ήχου USB για την έξοδο ήχου. Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως μπορείτε να το κάνετε. Το βίντεο αναφέρετε σε ένα router της Asus:

Αν και δεν είναι εύκολη κατασκευή και υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές ραδιοφώνου στο διαδίκτυο, το παραπάνω εξακολουθεί να είναι μία εξαιρετική εργασία. Σας δίνει μια εικόνα για την εγκατάσταση προσαρμοσμένου firmware, καθώς και μια εκτίμηση του τρόπου ροής μουσικής.

 1. Χρησιμοποιήστε τον δρομολογητή ως φθηνόswitchδικτύου

Οι περισσότεροι δρομολογητές δεν έχουν περισσότερες από έξι θύρες Ethernet. Με την αύξηση της ασύρματης τεχνολογίας σε όλο το σπίτι, αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμη και τέσσερις. Αλλά αν έχετε αυξημένη ανάγκη σύνδεσης συσκευών μέσω Ethernet, ενδέχεται να ξεμείνετε από θύρες.

Για παράδειγμα, τα διαδικτυακά παιχνίδια με κονσόλα ή υπολογιστή είναι πιο αξιόπιστα χρησιμοποιώντας Ethernet. Ο αποκωδικοποιητής της τηλεόρασής σας θα παρέχει καλύτερη ροή μέσω Ethernet, από ότι ασύρματα.

Εάν σας τελειώσουν οι θύρες Ethernet, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες θύρες. Το παλιό σας router έχει συνήθως τέσσερις ή περισσότερες θύρες, επομένως η σύνδεση του σε μία θύρα του νέου router θα αυξήσει άμεσα τον αριθμό των διαθέσιμων θυρών.

Θα πρέπει να απενεργοποιήσετε την ασύρματη δικτύωση στον παλιό router, για να αποφύγετε διενέξεις.

 1. Μετατρέψτε τον παλιό σας δρομολογητή σε ασύρματη γέφυρα

Τι γίνεται αν η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο είναι μόνο ασύρματη; Για παράδειγμα, είστε στο εξοχικό και η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο γίνεται μέσω ενός 4G usb stick ή μέσω του κινητού τηλεφώνου σας.

Και έχετε ένα μηχάνημα που συνδέεται μόνο μέσω Ethernet. Αν χρειάζεται να συνδέσετε συσκευές Ethernet στο ασύρματο οικιακό σας δίκτυο, μια ασύρματη γέφυρα είναι η απάντηση.

Ένας παλιός δρομολογητής μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως ασύρματη γέφυρα. Λειτουργεί λίγο – πολύ, σαν ασύρματος επαναλήπτης, αλλά αντί να μοιράζεται τη σύνδεση Wi-Fi, η ασύρματη γέφυρα προσφέρει Ethernet.

Ο παλιός δρομολογητής συνδέεται στο υπάρχον Wi-Fi δίκτυό σας και μετά απλώς συνδέστε τις συσκευές στις θύρες Ethernet.

 1. Μετατρέψτε τον δρομολογητή σας σε μονάδαNAS

Αναζητάτε έναν τρόπο να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας σε μία μόνο συσκευή και να έχετε πρόσβαση σε αυτά από οπουδήποτε στο σπίτι σας; Χρειάζεστε το Network Attached Storage (NAS), το οποίο είναι βασικά μια μονάδα σκληρού δίσκου συνδεδεμένη στο δίκτυό σας.

Ενώ οι συσκευές NAS είναι αρκετά προσιτές, με έναν παλιό δρομολογητή μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα. Σημειώστε ότι αυτό περιορίζεται σε δρομολογητές που μπορούν να εκτελούν προσαρμοσμένο firmware (όπως το DD-WRT) και να διαθέτουν θύρα USB.

Θα πρέπει επίσης να μπορείτε να περιηγηθείτε στα περιεχόμενα οποιωνδήποτε συνδεδεμένων συσκευών USB μέσω του δρομολογητή. Χωρίς USB, δεν υπάρχει τρόπος να συνδέσετε τη μονάδα σκληρού δίσκου ή μία μονάδα USB flash.

Μόλις ρυθμιστεί, το προσαρμοσμένο NAS σας θα σας δώσει άμεση πρόσβαση στα αρχεία σας από οπουδήποτε στο σπίτι.

 1. Χρησιμοποιήστε έναν παλιόrouterως διακομιστή Web

Σκεφτείτε το: ο παλιός σας δρομολογητής θα τρέχει OpenWRT ή DD-WRT. Μπορεί να φιλοξενήσει ένα NAS ή ένα έξυπνο οικιακό κέντρο. Είναι λογικό ότι μπορεί επίσης να φιλοξενήσει μια βασική ιστοσελίδα.

Αυτός μπορεί να είναι ένας ιστότοπος μόνο για το σπίτι, με σκοπό να μοιράζονται ζωτικές πληροφορίες στην οικογένειά σας. Εναλλακτικά, μπορεί να είναι ακόμη και ένα blog, καθώς το προσαρμοσμένο firmware δρομολογητή θα υποστηρίζει LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP). Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε ενδεχομένως να εγκαταστήσετε το WordPress.

Εναλλακτικά, έχετε μία ιστοσελίδα και χρειάζεστε μια οικονομικά προσιτή σελίδα για τη δοκιμή θεμάτων, προσθηκών και νέου κώδικα; Ο παλιός σας δρομολογητής μπορεί να είναι ο διακομιστής χαμηλών προδιαγραφών που χρειάζεστε.

 1. Δημιουργήστε τον δικό σας δρομολογητήVPN

Οι παλιοί δρομολογητές που υποστηρίζονται από προσαρμοσμένο firmware μπορούν να ρυθμιστούν με λογισμικό VPN. Αυτό σημαίνει ότι εάν διαθέτετε ένα λογαριασμό VPN, αυτός μπορεί να ρυθμιστεί στον δρομολογητή σας.

Κατά συνέπεια, κάθε συσκευή στο δίκτυό σας θα προστατεύεται από το VPN. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε μεμονωμένες client εφαρμογές στον υπολογιστή σας ή στις κινητές συσκευές σας όταν συνδέεστε σε ένα VPN μέσω του οικιακού σας δικτύου.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι παλιοί δρομολογητές διαθέτουν παροχή VPN, αλλά αυτό λειτουργεί μόνο όταν έχουν ρυθμιστεί σε λειτουργία μόνο για μόντεμ.

 1. Κερδίστε χρήματα από τον παλιό σας δρομολογητή

Εάν δεν σας αρέσει να χάνετε χρόνο προσπαθώντας να ρυθμίσετε το παλιό σας router με σύγχρονο firmware, γιατί να μην το πουλήσετε;

Διάφορα καταστήματα θα σας επιτρέψουν να κερδίσετε λίγα ευρώ από την παλιά τεχνολογία, όπως  στο eBay, στο κατάστημα του Facebook κλπ. Απλώς αναφέρετε τη συσκευή με τη μάρκα και τον αριθμό μοντέλου.

Ο πελάτης σας θα είναι συνήθως όποιος αναζητά έναν οικονομικό δρομολογητή, αλλά μπορεί να ενδιαφερθούν και οι συλλέκτες ρετρό τεχνολογίας.

 1. Ρυθμίστε ένα ξεχωριστό δίκτυο γιαIoTκαι έξυπνες οικιακές συσκευές

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι περισσότεροι σημερινοί δρομολογητές θα σας επιτρέψουν να δημιουργήσετε ένα δευτερεύον δίκτυο. Αλλά αυτό το δίκτυο, δεν είναι μόνο για τους επισκέπτες στο σπίτι σας. Έχει πολλές χρήσεις, κυρίως τη δημιουργία ενός δευτερεύοντος δικτύου για το Internet of Things (IoT) και τις έξυπνες συσκευές.

Τι γίνεται όμως αν ο δρομολογητής σας δεν το υποστηρίζει; Ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τον παλιό σας δρομολογητή. Όπως και με τη δημιουργία μιας ασύρματης γέφυρας, ο δρομολογητής μπορεί να συνδεθεί στο κύριο δίκτυό σας και, στη συνέχεια, απλώς συνδέστε τις συσκευές IoT σας σε αυτό.

Σε περίπτωση προβλημάτων, μπορείτε εύκολα να τραβήξετε την πρίζα, ενώ το τείχος προστασίας στο δρομολογητή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση των συνδέσεων.

 1. Μάθετε περισσότερα για την οικιακή δικτύωση

Οι δρομολογητές είναι λίγο πολύ plug and play. Διαμορφώνουν αυτόματα τις νέες συνδέσεις, επιτρέποντάς σας να συνδεθείτε γρήγορα και εύκολα.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το οικιακό σας δίκτυο, θα πειράζατε τις ρυθμίσεις του royter από την οθόνη του admin panel. Αλλά αν κάνατε λάθος επιλογή, όλα μπορεί να πάνε στραβά. Η λύση? Χρησιμοποιήστε έναν παλιό δρομολογητή για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την οικιακή δικτύωση.

Τείχη προστασίας, DMZ, φίλτρα MAC και πολλά άλλα, μπορείτε να τα δοκιμάσετε πρακτικά, χωρίς να φοβάστε ότι θα πετάξετε ολόκληρο το δίκτυό σας εκτός σύνδεσης.

Χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο που φιλοξενείται σε έναν παλιό δρομολογητή, δεν χρειάζεται να έχετε σαν τελευταία λύση την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, εάν τα πράγματα πάνε στραβά.

 1. Δωρίστε τον παλιό σας δρομολογητή

Τέλος, γιατί να μην δωρίσετε απλώς τον παλιό σας δρομολογητή για καλό σκοπό; Θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν σχολεία, νηπιαγωγεία, εκκλησίες, φιλανθρωπικά ιδρύματα και άλλα.

Οποιοσδήποτε οργανισμός εργάζεται αφιλοκερδώς για κοινωνικό σκοπό, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον παλιό σας δρομολογητή για να επεκτείνει το δίκτυό του, να μεταδώσει ραδιόφωνο μέσω διαδικτύου, να δημιουργήσει ένα δίκτυο Wi-Fi επισκέπτη ή οποιαδήποτε άλλη από τις χρήσεις που αναφέρονται εδώ.

Μπορεί να μην κερδίσετε χρήματα από το δρομολογητή, αλλά θα ξέρετε ότι χρησιμοποιείται για καλό σκοπό.

Ο παλιός σας δρομολογητής τελικά δεν είναι τόσο παλιός!
Όλοι αυτοί είναι παραπάνω τρόποι, ίσως σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον για να επαναχρησιμοποιήσετε τον παλιό σας δρομολογητή, ανεξάρτητα από το πόσο παλιός μπορεί να είναι.

Ακόμα κι αν λείπουν ορισμένες βασικές ασύρματες λειτουργίες, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως switch ή ως δίκτυο επισκέπτη.

Ωστόσο, εάν δεν έχετε όρεξη να “παίξετε” μαζί του, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε την πώληση ή την ανακύκλωση της συσκευή σας.

ΠΗΓΗ : IGURU

Tο παλιό σας router σας πιάνει χώρο; Μην τον πετάξετε! Δείτε πώς μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ήρθε η ώρα για νέο δρομολογητή; Ο νέος σας πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) σας έχει στείλει έναν καινούργιο; Όπως και να έχει, κάποια στιγμή θα σκεφτείτε τι θα κάνετε το παλιό σας router (ρούτερ – δρομολογητής).

Σε περίπτωση αλλαγής του ISP σας, υποτίθεται ότι θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε το παλιό router στον προηγούμενο πάροχο. Ειδικά αν δεν έχετε κλείσει τον χρόνο του συμβολαίου σας. Αυτό όμως για την Ελληνική επικράτεια, δεν συμβαίνει ποτέ, ο παλιός σας πάροχος αδιαφορεί για την συσκευή του και έτσι θα βρεθείτε με έναν παλιό δρομολογητή στα χέρια σας.

Σίγουρα μπορείτε να τον “θάψετε” σε κανένα συρτάρι, ίσως σαν backup αν χαλάει ο καινούργιος, αλλά το παλιό σας router μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί άμεσα, ειδικά αν έχει και wi-fi. Έχουμε εντοπίσει 12 πιθανούς τρόπους χρήσης του. Πάμε να τους δούμε:

Πίνακας Περιεχομένων

 1. Κατασκευάστε έναν ασύρματο επαναλήπτη

Έχετε κρυφά σημεία στην οικία σας που δεν πιάνει καλά το Wi-Fi σας; Αν και μπορείτε να επεκτείνετε το Wi-Fi σήμα σας με προσαρμογείς Ethernet powerline, ή με ασύρματους επαναλήπτες, ένα δεύτερος δρομολογητής μπορεί να γίνει μια καλή, δωρεάν, εναλλακτική λύση.

Αυτό σημαίνει σύνδεση του παλιού δρομολογητή στο νέο σας ασύρματο δίκτυο, χρησιμοποιώντας το σήμα Wi-Fi. Στη συνέχεια, μπορεί να μοιράζεται πρόσβαση στο δίκτυο Wi-Fi, παρέχοντας μεγαλύτερη κάλυψη. Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα καθυστέρησης, αυτός είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να επεκτείνετε το ασύρματο δίκτυό σας.

Έχει διάφορες χρήσεις, από την ενίσχυση του σήματος Wi-Fi γύρω από το σπίτι σας έως τη δυνατότητα μετάδοσης βίντεο στο tablet σας, ενώ χαλαρώνετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι.

 1. Σύνδεση επισκέπτη με τοWiFi

Εάν έχετε άτομα που σας επισκέπτονται τακτικά και θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ασύρματο ίντερνετ σας, γιατί να μην τους δώσετε το δικό τους δίκτυο;

Η λύση αυτή μοιάζει με έναν ασύρματο επαναλήπτη, αλλά με μια αλλαγή. Ο παλιός δρομολογητής συνδέεται στο υπάρχον, προστατευμένο με κωδικό πρόσβασης, δίκτυό σας, αλλά παρέχει πρόσβαση χωρίς κωδικό πρόσβασης στις νέες συσκευές. Ή αν φοβάστε τους γείτονες, παρέχει πρόσβαση με διαφορετικό κωδικό ασφαλείας από τον κύριο.

Έτσι δημιουργείτε ένα δεύτερο δίκτυο επισκεπτών, που από προεπιλογή, θα εμποδίζει τους επισκέπτες σας να έχουν πρόσβαση σε άλλες συσκευές στο κύριο δίκτυό σας.

Εάν και αυτό το επίπεδο ασφάλειας δεν σας είναι αρκετό, τότε ελέγξτε τις ρυθμίσεις του τείχους προστασίας στον κύριο δρομολογητή σας, για σχετικές προσαρμογές και ρυθμίσεις.

 1. Φτηνό Internet Radio Streamer

Θέλετε να απολαύσετε τους αγαπημένους σας ραδιοφωνικούς σταθμούς στο διαδίκτυο; Ορισμένοι δρομολογητές μπορούν να ρυθμιστούν για αναπαραγωγή διαδικτυακού ραδιοφώνου. Θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε προσαρμοσμένο firmware στο router σας, όπως το OpenWrt ή το DD-WRT.

Θα χρειαστείτε και κάποιες  άλλες εφαρμογές, καθώς και μια κάρτα ήχου USB για την έξοδο ήχου. Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως μπορείτε να το κάνετε. Το βίντεο αναφέρετε σε ένα router της Asus:

Αν και δεν είναι εύκολη κατασκευή και υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές ραδιοφώνου στο διαδίκτυο, το παραπάνω εξακολουθεί να είναι μία εξαιρετική εργασία. Σας δίνει μια εικόνα για την εγκατάσταση προσαρμοσμένου firmware, καθώς και μια εκτίμηση του τρόπου ροής μουσικής.

 1. Χρησιμοποιήστε τον δρομολογητή ως φθηνόswitchδικτύου

Οι περισσότεροι δρομολογητές δεν έχουν περισσότερες από έξι θύρες Ethernet. Με την αύξηση της ασύρματης τεχνολογίας σε όλο το σπίτι, αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμη και τέσσερις. Αλλά αν έχετε αυξημένη ανάγκη σύνδεσης συσκευών μέσω Ethernet, ενδέχεται να ξεμείνετε από θύρες.

Για παράδειγμα, τα διαδικτυακά παιχνίδια με κονσόλα ή υπολογιστή είναι πιο αξιόπιστα χρησιμοποιώντας Ethernet. Ο αποκωδικοποιητής της τηλεόρασής σας θα παρέχει καλύτερη ροή μέσω Ethernet, από ότι ασύρματα.

Εάν σας τελειώσουν οι θύρες Ethernet, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες θύρες. Το παλιό σας router έχει συνήθως τέσσερις ή περισσότερες θύρες, επομένως η σύνδεση του σε μία θύρα του νέου router θα αυξήσει άμεσα τον αριθμό των διαθέσιμων θυρών.

Θα πρέπει να απενεργοποιήσετε την ασύρματη δικτύωση στον παλιό router, για να αποφύγετε διενέξεις.

 1. Μετατρέψτε τον παλιό σας δρομολογητή σε ασύρματη γέφυρα

Τι γίνεται αν η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο είναι μόνο ασύρματη; Για παράδειγμα, είστε στο εξοχικό και η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο γίνεται μέσω ενός 4G usb stick ή μέσω του κινητού τηλεφώνου σας.

Και έχετε ένα μηχάνημα που συνδέεται μόνο μέσω Ethernet. Αν χρειάζεται να συνδέσετε συσκευές Ethernet στο ασύρματο οικιακό σας δίκτυο, μια ασύρματη γέφυρα είναι η απάντηση.

Ένας παλιός δρομολογητής μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως ασύρματη γέφυρα. Λειτουργεί λίγο – πολύ, σαν ασύρματος επαναλήπτης, αλλά αντί να μοιράζεται τη σύνδεση Wi-Fi, η ασύρματη γέφυρα προσφέρει Ethernet.

Ο παλιός δρομολογητής συνδέεται στο υπάρχον Wi-Fi δίκτυό σας και μετά απλώς συνδέστε τις συσκευές στις θύρες Ethernet.

 1. Μετατρέψτε τον δρομολογητή σας σε μονάδαNAS

Αναζητάτε έναν τρόπο να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας σε μία μόνο συσκευή και να έχετε πρόσβαση σε αυτά από οπουδήποτε στο σπίτι σας; Χρειάζεστε το Network Attached Storage (NAS), το οποίο είναι βασικά μια μονάδα σκληρού δίσκου συνδεδεμένη στο δίκτυό σας.

Ενώ οι συσκευές NAS είναι αρκετά προσιτές, με έναν παλιό δρομολογητή μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα. Σημειώστε ότι αυτό περιορίζεται σε δρομολογητές που μπορούν να εκτελούν προσαρμοσμένο firmware (όπως το DD-WRT) και να διαθέτουν θύρα USB.

Θα πρέπει επίσης να μπορείτε να περιηγηθείτε στα περιεχόμενα οποιωνδήποτε συνδεδεμένων συσκευών USB μέσω του δρομολογητή. Χωρίς USB, δεν υπάρχει τρόπος να συνδέσετε τη μονάδα σκληρού δίσκου ή μία μονάδα USB flash.

Μόλις ρυθμιστεί, το προσαρμοσμένο NAS σας θα σας δώσει άμεση πρόσβαση στα αρχεία σας από οπουδήποτε στο σπίτι.

 1. Χρησιμοποιήστε έναν παλιόrouterως διακομιστή Web

Σκεφτείτε το: ο παλιός σας δρομολογητής θα τρέχει OpenWRT ή DD-WRT. Μπορεί να φιλοξενήσει ένα NAS ή ένα έξυπνο οικιακό κέντρο. Είναι λογικό ότι μπορεί επίσης να φιλοξενήσει μια βασική ιστοσελίδα.

Αυτός μπορεί να είναι ένας ιστότοπος μόνο για το σπίτι, με σκοπό να μοιράζονται ζωτικές πληροφορίες στην οικογένειά σας. Εναλλακτικά, μπορεί να είναι ακόμη και ένα blog, καθώς το προσαρμοσμένο firmware δρομολογητή θα υποστηρίζει LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP). Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε ενδεχομένως να εγκαταστήσετε το WordPress.

Εναλλακτικά, έχετε μία ιστοσελίδα και χρειάζεστε μια οικονομικά προσιτή σελίδα για τη δοκιμή θεμάτων, προσθηκών και νέου κώδικα; Ο παλιός σας δρομολογητής μπορεί να είναι ο διακομιστής χαμηλών προδιαγραφών που χρειάζεστε.

 1. Δημιουργήστε τον δικό σας δρομολογητήVPN

Οι παλιοί δρομολογητές που υποστηρίζονται από προσαρμοσμένο firmware μπορούν να ρυθμιστούν με λογισμικό VPN. Αυτό σημαίνει ότι εάν διαθέτετε ένα λογαριασμό VPN, αυτός μπορεί να ρυθμιστεί στον δρομολογητή σας.

Κατά συνέπεια, κάθε συσκευή στο δίκτυό σας θα προστατεύεται από το VPN. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε μεμονωμένες client εφαρμογές στον υπολογιστή σας ή στις κινητές συσκευές σας όταν συνδέεστε σε ένα VPN μέσω του οικιακού σας δικτύου.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι παλιοί δρομολογητές διαθέτουν παροχή VPN, αλλά αυτό λειτουργεί μόνο όταν έχουν ρυθμιστεί σε λειτουργία μόνο για μόντεμ.

 1. Κερδίστε χρήματα από τον παλιό σας δρομολογητή

Εάν δεν σας αρέσει να χάνετε χρόνο προσπαθώντας να ρυθμίσετε το παλιό σας router με σύγχρονο firmware, γιατί να μην το πουλήσετε;

Διάφορα καταστήματα θα σας επιτρέψουν να κερδίσετε λίγα ευρώ από την παλιά τεχνολογία, όπως  στο eBay, στο κατάστημα του Facebook κλπ. Απλώς αναφέρετε τη συσκευή με τη μάρκα και τον αριθμό μοντέλου.

Ο πελάτης σας θα είναι συνήθως όποιος αναζητά έναν οικονομικό δρομολογητή, αλλά μπορεί να ενδιαφερθούν και οι συλλέκτες ρετρό τεχνολογίας.

 1. Ρυθμίστε ένα ξεχωριστό δίκτυο γιαIoTκαι έξυπνες οικιακές συσκευές

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι περισσότεροι σημερινοί δρομολογητές θα σας επιτρέψουν να δημιουργήσετε ένα δευτερεύον δίκτυο. Αλλά αυτό το δίκτυο, δεν είναι μόνο για τους επισκέπτες στο σπίτι σας. Έχει πολλές χρήσεις, κυρίως τη δημιουργία ενός δευτερεύοντος δικτύου για το Internet of Things (IoT) και τις έξυπνες συσκευές.

Τι γίνεται όμως αν ο δρομολογητής σας δεν το υποστηρίζει; Ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τον παλιό σας δρομολογητή. Όπως και με τη δημιουργία μιας ασύρματης γέφυρας, ο δρομολογητής μπορεί να συνδεθεί στο κύριο δίκτυό σας και, στη συνέχεια, απλώς συνδέστε τις συσκευές IoT σας σε αυτό.

Σε περίπτωση προβλημάτων, μπορείτε εύκολα να τραβήξετε την πρίζα, ενώ το τείχος προστασίας στο δρομολογητή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση των συνδέσεων.

 1. Μάθετε περισσότερα για την οικιακή δικτύωση

Οι δρομολογητές είναι λίγο πολύ plug and play. Διαμορφώνουν αυτόματα τις νέες συνδέσεις, επιτρέποντάς σας να συνδεθείτε γρήγορα και εύκολα.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το οικιακό σας δίκτυο, θα πειράζατε τις ρυθμίσεις του royter από την οθόνη του admin panel. Αλλά αν κάνατε λάθος επιλογή, όλα μπορεί να πάνε στραβά. Η λύση? Χρησιμοποιήστε έναν παλιό δρομολογητή για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την οικιακή δικτύωση.

Τείχη προστασίας, DMZ, φίλτρα MAC και πολλά άλλα, μπορείτε να τα δοκιμάσετε πρακτικά, χωρίς να φοβάστε ότι θα πετάξετε ολόκληρο το δίκτυό σας εκτός σύνδεσης.

Χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο που φιλοξενείται σε έναν παλιό δρομολογητή, δεν χρειάζεται να έχετε σαν τελευταία λύση την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, εάν τα πράγματα πάνε στραβά.

 1. Δωρίστε τον παλιό σας δρομολογητή

Τέλος, γιατί να μην δωρίσετε απλώς τον παλιό σας δρομολογητή για καλό σκοπό; Θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν σχολεία, νηπιαγωγεία, εκκλησίες, φιλανθρωπικά ιδρύματα και άλλα.

Οποιοσδήποτε οργανισμός εργάζεται αφιλοκερδώς για κοινωνικό σκοπό, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον παλιό σας δρομολογητή για να επεκτείνει το δίκτυό του, να μεταδώσει ραδιόφωνο μέσω διαδικτύου, να δημιουργήσει ένα δίκτυο Wi-Fi επισκέπτη ή οποιαδήποτε άλλη από τις χρήσεις που αναφέρονται εδώ.

Μπορεί να μην κερδίσετε χρήματα από το δρομολογητή, αλλά θα ξέρετε ότι χρησιμοποιείται για καλό σκοπό.

Ο παλιός σας δρομολογητής τελικά δεν είναι τόσο παλιός!
Όλοι αυτοί είναι παραπάνω τρόποι, ίσως σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον για να επαναχρησιμοποιήσετε τον παλιό σας δρομολογητή, ανεξάρτητα από το πόσο παλιός μπορεί να είναι.

Ακόμα κι αν λείπουν ορισμένες βασικές ασύρματες λειτουργίες, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως switch ή ως δίκτυο επισκέπτη.

Ωστόσο, εάν δεν έχετε όρεξη να “παίξετε” μαζί του, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε την πώληση ή την ανακύκλωση της συσκευή σας.

ΠΗΓΗ : IGURU

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ