,

Πρόγραμμα κατανύκτιων εσπερινών για το έτος 2022

Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί θα τελούνται κάθε Κυριακή απόγευμα στον Ιερό Ναό της Πολιούχου Χαλκίδος αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, και ώρα 18:00.

3 Μαρτίου 2022

του/της Newsroom

Από την Κυριακή της Τυρινής 6 Μαρτίου 2022 και κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής το απόγευμα, η Εκκλησία μας όρισε να τελείται η Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, με τους ωραιότατους ύμνους πού ομιλούν περί νηστείας, μετανοίας, ταπεινοφροσύνης, ασκήσεως και καλλιεργούν στις ψυχές αγωνιστική και κατανυκτική δοξολογική διάθεση.

Η παρούσα επιδημιολογική κατάσταση μας επιτάσσει, χωρίς να μην υποβαθμίσουμε την εκκλησιαστική μας παράδοση, να συμμορφωθούμε πιστά στην τέλεση μεν των Κατανυκτικών Εσπερινών, σύμφωνα όμως με τους κανόνες δεοντολογίας ενάντια στον κορωνοϊό (covid-19).

Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί δεν θα τελεσθούν, όπως κάθε χρόνο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, αλλά -συν Θεώ- θα τελούνται κάθε Κυριακή απόγευμα στον Ιερό Ναό της Πολιούχου Χαλκίδος αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, και ώρα 18:00. Διότι στον Ι. Ναό της Πολιούχου μας δίδεται η δυνατότητα, πέραν της Ραδιοφωνικής αναμεταδόσεως από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεώς Χαλκίδος (97,7 fm), η επιπλέον διαδικτυακή τηλεοπτική αναμετάδοση, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCtV1zRaXOVh0CAZoVgwkmiA

Το πρόγραμμα των Ομιλητών των Κατανυκτικών Εσπερινών, έχει ως ακολούθως:

Κυριακή 6 Μαρτίου (Τυρινής): ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Κυριακή 13 Μαρτίου (Α΄ Νηστειών): ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος-Ιεροκήρυξ, με θέμα: «Οι άνθρωποι του Θεού».

Την Β΄ Κυριακή των Νηστειών (20-3-2022) δεν θα τελεσθεί Κατανυκτικός Εσπερινός, γιατί αυτή την ημέρα θα λάβει χώρα η εορταστική εκδήλωση για την Εθνική Εορτή της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, από την Χορωδία – Ορχήστρα των νέων μας, υπό την διεύθυνση του μουσικού κ. Παύλου Κουρμπέτη, η οποία θα αναμεταδοθεί διαδικτυακά, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Νικηφόρο Ευσταθίου – Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Από την Εθνική ανάταση του 1821 στη Μικρασιατική καταστροφή του 1922».

Κυριακή 27 Μαρτίου (Γ’ Νηστειών): ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-Ιεροκήρυξ, με θέμα: «Οι παράλληλοι σταυρικοί βίοι των Ιερομαρτύρων Αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης και του διαδόχου του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης».

Κυριακή 3 Απριλίου (Δ΄ Νηστειών): ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ιωάννης Καραμούζης–Ιεροκήρυξ και Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: «Η ανάβαση της Κλίμακας των αρετών από τους Μικρασιάτες Οσίους Αρσένιο τον Καππαδόκη και Παΐσιο τον Αγιορείτη».

Κυριακή 10 Απριλίου (Ε΄ Νηστειών): ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νεκτάριος Ευγενικός-Ιεροκήρυξ, με θέμα: «Η ερημιτική άσκηση και η ευχαριστιακή μέθεξη, όπως τα έζησε και τα δίδαξε ο εκ Λιβισίου Μικράς Ασίας Όσιος Ιάκωβος (Τσαλίκης)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024