Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς

Εκλέχθηκε και Αντιπρόεδρος ο Ιωάννης Μελισσάρης

14 Μαρτίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα.

Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής εκλέχθηκε το μέλος Ιωάννης Μελισσάρης από την παράταξη “ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ”, υπερψηφιζόμενος από όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στην Επιτροπή και συμμετείχαν στη διαδικασία και ειδικότερα από τις παρατάξεις:

  1. ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  2. ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ
  3. ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ
  4. ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ

Από τη διαδικασία εκλογής απείχε ο εκπρόσωπος της παράταξης  “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ”  κ. Αναστάσιος Χρονάς.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών ο Α’ και με την ιδιότητα του ως προέδρου της “Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας”.

Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που στελεχώνουν την επιτροπή είναι:

Ηλίας Κυρμανίδης (Πρόεδρος) – ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ιωάννης Μελισσάρης (Αντιπρόεδρος) -ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ

Σπυρίδων Νικολάου -ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ηλίας Μπουρμάς -ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κων/νος Καραγιάννης -ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αικατερίνη Καλαντζή -ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Βασιλική Κοροπούλη -Κατσιμίχα -ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ

Κων/νος Σωτηρόπουλος -ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ

Ιουλία Καραβασίλη -ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Επιτροπή έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες :

α) Την παρακολούθηση της εφαρμογής και την αξιολόγηση των κανονισμών διοίκησης και λειτουργίας,καθώς και των σχεδίων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 15 του ν.2742/1999 (Α’ 207).

β). Την εξειδίκευση των κατευθυντήριων γραμμών περιβαλλοντικής πολιτικής σε επίπεδο περιφέρειας.

γ). Την εισήγηση, με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια,για την εξασφάλιση χρηματοδοτικών πηγών και την κατανομή των σχετικών πιστώσεων, καθώς και για προτάσεις μέτρων προς προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής και ιδιαίτερα των ευαίσθητων περιοχών (βιότοπων κ.λπ.).

δ) Τη σύνταξη, την παρακολούθηση της εφαρμογής και την αξιολόγηση των κανονισμών διοίκησης και λειτουργίας και των σχεδίων διαχείρισης για προστατευόμενες περιοχές.

ε) Τη γνωμοδότηση επί μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την τήρηση διαδικασίας δημοσιοποίησης μελετών και αποφάσεων έγκρισης Περιβαλλοντικών

Όρων (ΑΕΠΟ) και θεμάτων περιβάλλοντος, την τήρηση διαδικασίας δημοσιοποίησης ενημέρωσης του κοινού της Περιφέρειας, σε εφαρμογή των διατάξεων της υπ’ αρ.

172058/2016 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός κανόνων, μέτρων και όρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή μονάδες, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2012/18/ΕΕ «για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες και για την τροποποίηση και στη συνέχεια την κατάργηση της οδηγίας 96/82/ΕΚ του Συμβουλίου» του Ευρωπαϊκού

Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2012. Αντικατάσταση της υπ’ αριθ. 12044/613/2007 (Β’ 376), όπως διορθώθηκε (Β’ 2259/2007)» (Β΄ 354), (οδηγία

SEVESO), όπως αυτές περιγράφονται ειδικότερα στα άρθρα 11 και 13 αυτής.

στ) Τη γνωμοδότηση επί όλων των θεμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του ν. 3852/2010, για ζητήματα περιβάλλοντος, εκτός των αναφερόμενων παρακάτω:

α) ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: Τροποποίηση ν. 4608/2019 «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις»

β) ΕΛΕΓΧΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ: ν. 4399/2016(Α’ 117), ν. 3908/2011 (Α’ 8), ν. 3299/2004 (Α’ 261) και ν. 2601/1998 (Α’ 81)

γ) ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: Συγκροτείται Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το οποίο λειτουργεί σε ψηφιακή και δημόσια προσβάσιμη μορφή. Στο Μητρώο συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποδομές και τα κτήρια που ανήκουν ή βρίσκονται υπό τη διαχείριση φορέων του δημόσιου τομέα κατά την έννοια της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου14 του ν. 4270/2014.

δ) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: Άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις και Φορείς Οργανωμένης Υποδοχής, Εγκατάσταση Μεγάλων Μεμονωμένων Μονάδων του

ν. 3982/2011 και των τροποποιήσεων αυτού.

ε) ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ βάσει του ν. 4442/2016.

στ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ και της υλοποίησης των πολιτικών που προβλέπονται από την Αναθεώρηση του Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιβαλλοντικής της έγκρισης υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/76104/1176/2018 (Β’ 299) απόφαση). Οι αναφερόμενες πολιτικές, επιχειρηματικές παρεμβάσεις και τα προγράμματα θα συζητούνται στο ΠΣ και εάν εκείνο κρίνει, θα μεταβιβάζονται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, κατόπιν αξιολόγησης.

ζ) Η παροχή γνωμοδότησης για Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (Σ.Ο.Α.Π.), όταν η διαδικασία κινείται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δεν μεταβιβάζεται στην Ε.Π.Α., όπως αυτή αναφέρεται ως δυνατότητα, στο Κεφ. ΣΤ του άρθρου 186 τουν. 3852/2010.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024