Στη γενέτειρά του, τους Δελφούς, επιστρέφει η ετήσια εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ

6-9 Απριλίου 2022

30 Μαρτίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στη γενέτειρά του, τους Δελφούς, επιστρέφει μετά από δύο χρόνια η ετήσια εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα διαρκέσει από τη Τετάρτη έως και το Σάββατο, 6-9 Απριλίου 2022.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο ιδρυτής και πρόεδρος του Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος, στα επτά αυτά πρώτα χρόνια παρουσίας του το Φόρουμ έχει καταφέρει να αποκτήσει μια σημαντική διεθνή εμβέλεια και φιλοδοξία είναι με την πάροδο του χρόνου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ρόλο του και την επιρροή του, όπως γίνεται και με άλλα αντίστοιχα διεθνή Φόρουμ με πολύχρονη ιστορία. Οι βασικές προϋποθέσεις υπάρχουν, είμαστε μερικά βήματα ώστε το Φόρουμ των Δελφών να αποτελέσει το βήμα όπου θα συζητιούνται και θα επιτυγχάνονται συγκλίσεις σε μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, είπε ο κ. Τσομώκος.

Το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «New Realities» θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία ομιλητών, χορηγών και συνέδρων, ενώ για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προφύλαξης για την πανδημία.

Το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 500 ομιλητές από 32 χώρες, μεταξύ των οποίων η Tatiana Valovaya, γενική γραμματέας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Paolo Gentiloni, ο Mathias Cormann, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ο Κlaus Regling διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο Jean Claude Trichet, επίτιμος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Bruegel Institute, η Odile Renaud Basso πρόεδρος της EBRF, η Mary Burce Warlick, εκτελεστική διευθύντρια στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η δρ Rosa Balfour, διευθύντρια του Carnegie Europe, πρωθυπουργοί από την Ευρώπη, Ευρωπαίοι επίτροποι, υπουργοί, επιφανείς ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, σημαντικοί επιχειρηματίες και τραπεζίτες, και εκπρόσωποι της ηγεσίας σκέψης.

Η διοργάνωση θα επιδιώξει να διερευνήσει απαντήσεις στα πιο καίρια ζητήματα που απασχολούν την εποχή μας όπως πώς να οικοδομηθούν καλύτερες και πιο ανθεκτικές κοινωνίες μετά την κρίση της πανδημίας, πώς οι κοινωνίες θα ξεφύγουν από τις παγίδες του διχασμού και της δυσαρέσκειας και πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας, της οικονομίας.

Οι θεματικοί πυλώνες του Φόρουμ καλύπτουν ένα φάσμα που εκτείνεται από τη γεωπολιτική και διεθνή ασφάλεια, το μέλλον της Ευρώπης, τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή, την τεχνολογία, μέχρι την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.
Η ατζέντα του Φόρουμ, όπως ανακοινώθηκε, διαμορφώνεται σε συνεργασία με δεξαμενές σκέψης και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η World Bank, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Chatham House, το Atlantic Council, το Wilfried Martens Center, το Ινστιτούτο Bruegel, το London School of Economics και πολλά άλλα.

Οι κύριοι άξονες και οι θεματικές συζητήσεις του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών θα είναι:

Παγκόσμια ασφάλεια: Η γεωπολιτική σκακιέρα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και ασταθής, υποχρεώνοντάς μας να εξετάσουμε την πιθανότητα ενός κόσμου σε κατάσταση μόνιμης αβεβαιότητας. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θέτει νέες προκλήσεις στους φορείς χάραξης πολιτικής και τους φορείς σε όλο τον κόσμο.

Παγκόσμια οικονομία: Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τρομακτικές προκλήσεις, το μετριασμό των συνεπειών της κρίσης του COVID-19, την αύξηση του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους, που αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στη δημιουργία των συνθηκών για ταχεία και διαρκή ανάκαμψη.

Κλιματική έκτακτη ανάγκη: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητά σε όλο τον κόσμο και απειλούν να επηρεάσουν τα πάντα, από το αστικό περιβάλλον μέχρι τα συστήματα νερού, τις μεταναστευτικές τάσεις, τη γεωργία, τα δάση, τον τουρισμό, την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική συνθήκες. Ο χρόνος τελειώνει για την ανθρωπότητα να σχηματίσει και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κλιματική κρίση και να ανακουφίσει την τρομερή της επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στις κοινωνικές δομές.

ΕΕ: Το μέλλον της Ένωσης: Η Ευρώπη έχει βιώσει και βιώνει μια πολυετή περίοδο διαδοχικών, πολύπλευρων κρίσεων που κλονίζουν τα πολιτικά, οικονομικά και ηθικά θεμέλια του μπλοκ, επιφέροντας άνευ προηγουμένου αλλαγές στη θεσμική αρχιτεκτονική και το πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης. Στον ευρύτερο γεωπολιτικό τομέα, η Ευρώπη αγωνίζεται να βρει τη θέση της ανάμεσα στις ηγεμονίες των ΗΠΑ και της Κίνας και να εξισορροπήσει την έντονη σχέση με τη Ρωσία και την Τουρκία.

Τεχνολογική Αλλαγή και Οικονομικός Μετασχηματισμός: Η παγκοσμιοποίηση γίνεται όλο και πιο ψηφιακή. Όμως, παρότι συχνά προαναγγέλλεται ως καταλύτης για την τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η τεχνολογική αλλαγή δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την προώθηση της εκπαίδευσης και την προώθηση του πολιτισμού.

Η Ελλάδα ξανά – Η πορεία προς μια ισχυρή και σταθερή ανάκαμψη: Μετά την Covid-19, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση προκαλούν μια «πανδημία αβεβαιότητας». Δεν πρόκειται για συνηθισμένη οικονομική ύφεση. Θεμελιώδεις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, στις αλυσίδες εφοδιασμού και στις οδούς προς την αγορά φέρνουν εκτός ισορροπίας τις εταιρείες. Ενώ η αβεβαιότητα κυριαρχεί, είναι επιτακτική ανάγκη να συζητηθούν οι διέξοδοι και το πώς η Ελλάδα θα επαναπροσδιορίσει την οικονομική και επιχειρηματική της στρατηγική. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τη δυναμική συμμετοχή της χώρας στις σύγχρονες διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης.

Άνθρωποι & Κοινωνία: Ζούμε σε έναν κόσμο οξείας κοινωνικής αλλαγής. Οι δημογραφικές και εισοδηματικές ανισορροπίες μεταξύ του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου παραμένουν και διευρύνονται. Νέα κοινωνικά πρότυπα αναδύονται καθώς οι νεότερες γενιές έρχονται στο προσκήνιο για να διεκδικήσουν την κοινωνική εξουσία και να προβάλουν τις δικές τους ανησυχίες στην κοινωνία γενικότερα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν τη φύση της εργασίας, κοινωνικές σχέσεις και παραδοσιακές δομές εξουσίας. Αυτές οι τάσεις υποχρεώνουν τόσο τις κυβερνήσεις όσο και στις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν μια θεμελιώδη επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο κάνουν τα πράγματα, εάν θέλουν να διατηρήσουν τη συνάφειά τους.

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο τετραήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 500 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024