Αυτό είναι το σχέδιο για φθηνότερο ρεύμα: Παράταση επιδότησης για δύο μήνες ακόμη

Νέο σύστημα από Ιούνιο

19 Απριλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στην παράταση του μέτρου των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας για ακόμη δύο μήνες προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Στην παράταση του μέτρου των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας για ακόμη δύο μήνες –δηλαδή και για το δίμηνο Απριλίου, Μαίου- και στην ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού απορρόφησης των μεγάλων ανατιμήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  από τον Ιούνιο, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

 

Τα δεδομένα της επιχείρησης “φθηνότερο ρεύμα” είναι τα εξής:

  1. Ο λόγος για τον οποίο παραμένουν σε εκρηκτικά επίπεδα οι τιμές του ρεύματος, είναι το φυσικό αέριο. Έτσι, όπως λειτουργεί το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας, αυτός που προσφέρει την υψηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (και συνήθως είναι αυτός που παράγει ρεύμα με φυσικό αέριο) είναι και αυτός που καθορίζει την τιμή με την οποία θα πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί ενέργειας. Άρα, αν βρεθεί τρόπος να μειωθεί το κόστος παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο, ουσιαστικά λύνεται το πρόβλημα.
  2. Η τιμή του φυσικού αερίου, διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF). Σε αυτή την τιμή όμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης. Μόνο αν ληφθεί απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να μπει όριο (πλαφόν) αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να παρέμβει σε μια χρηματιστηριακή αγορά. Πολλές είναι οι χώρες που ανθίστανται με πρώτη την Γερμανία. Χωρίς παρέμβαση στην τιμή του φυσικού αερίου, είναι δεδομένο ότι όλες οι παρεμβάσεις θα έχουν πάντοτε έναν αστάθμητο παράγοντα που μπορεί να ρίξει κάθε προσπάθεια στα βράχια. Αυτός ο παράγοντας είναι η τιμή του φυσικού αερίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024