Εύβοια: Χορήγηση 20,3 εκατ. ευρώ σε πυρόπληκτες δενδρώδεις καλλιέργειες

Μη Επιστρεπτέα Επιχορήγηση: Υπεγράφη η απόφαση για επιχειρήσεις που επλήγησαν από μεγάλες φυσικές καταστροφές, ύψους 26 εκατ. ευρώ

27 Απριλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), προχώρησαν, μετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄ 1963), στην πίστωση ποσού συνολικού ύψους 20.332.267,20 ευρώ σε 1.463 αγρότες ως προκαταβολή της επιχορήγησης των πληγέντων για τις ζημιές που υπέστησαν σε φυτικά μέσα παραγωγής, σύμφωνα με την ειδική διαδικασία που προβλέφθηκε.

Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση και την ένταση των πυρκαγιών του καλοκαιριού και τις ζημιές που προκλήθηκαν στα φυτικά μέσα παραγωγής, σε συνέχεια σχετικής εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, χορηγείται προκαταβολή σε ποσοστό 35% επί της αρχικής εκτιμώμενης ζημίας σε φυτικά μέσα παραγωγής.

Η αρχική εκτίμηση των ζημιών πραγματοποιήθηκε βάσει επισημάνσεων και ψηφιακών δεδομένων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΛΓΑ, όπως τα στοιχεία του Δορυφορικού Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης «Κοπέρνικος», καθώς και βάσει αρχικής τιμής εκτίμησης, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και των 96 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Η προκαταβολή, συνεπώς, ανέρχεται στο ποσό των 50,40 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,60 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες. Αφορά αγρότες στις περιοχές μεταξύ άλλων των νομών Εύβοιας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021.

Παράλληλα, υπογράφηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, η απόφαση (ΑΔΑ: 9ΓΝΗ46ΜΤΛΡ-65Α) για τη χορήγηση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστου Τριαντόπουλου, η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, καλύπτει κάθε νόμιμα λειτουργούσα επιχείρηση (μικρομεσαία ή μεγάλη), κάθε νομικής μορφής, που δραστηριοποιείται σε περιοχές μεταξύ άλλων και της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας που επλήγη από φυσικές καταστροφές κατά την περασμένη χρονιά.

Ειδικότερα:

  • Στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού (ΠΕ Εύβοιας)

Διευκρινίζεται ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υποβάλλονται από τις 13 Μαΐου 2022 έως τις 17 Ιουνίου 2022, μόνο ηλεκτρονικά, στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση www.ependyseis.gr

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία, συνεχίζουν την έμπρακτη στήριξη των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές και παρεμβαίνουν με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και προσαρμογές όπου χρειάζεται. Η Κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιταχύνει τις διαδικασίες αποζημίωσης ώστε να στηριχθούν οι πληγέντες, η τοπική οικονομία και η κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024