Υπεγράφη η παραχώρηση των Κήπων Αλιάρτου από την Περιφέρεια στον Δήμο

"Οι Κήποι, σήμερα, είναι ούτως ή άλλως ο ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ της Αλιάρτου και όχι μόνο, αλλά και ο χώρος περιπάτου και αναψυχής των δημοτών και πολλών επισκεπτών."

6 Απριλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Οι Κήποι Αλιάρτου, το εμβληματικό Πάρκο των 144, περίπου, στρεμμάτων, έδρα της πρώην αγγλικής εταιρείας αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας, αποτέλεσε και συνεχίζει, το «Ιερό Δισκοπότηρο» για την Αλίαρτο.

Σε μία ιστορική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Φανής Παπαθωμά, αποφασίστηκε ομόφωνα η αποδοχή της παραχώρησης της χρήσης των Κήπων Αλιάρτου από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο Δήμο Αλιάρτου- Θεσπιέων.

Η διαδικασία της παραχώρησης ξεκίνησε πριν δύο χρόνια περίπου, κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Αλιάρτου – Θεσπιέων κ. Γεωργίου Ντασιώτη προς τον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό, ο οποίος το αντιμετώπισε θετικά, εφόσον είχε πλέον ξεκαθαριστεί πως το εν λόγω ακίνητο δεν υπάγεται στα προς εκκαθάριση περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού Κωπαϊδας.

Όπως επισημαίνεται, θετική και ιδιαίτερα υποστηρικτική ήταν και η άποψη του προηγούμενου Περιφερειάρχη, κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Ο κ. Ντασιώτης σε δήλωση του αναφέρει χαρακτηριστικά «Έχοντας ένα ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς, που άφηνε το Δήμο, έξω από τη διαχείρισή του, περισσότερα προβλήματα δημιουργούσε από όσα θετικά πρόσφερε.

Οι Κήποι, σήμερα, είναι ούτως ή άλλως ο ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ της Αλιάρτου και όχι μόνο, αλλά και ο χώρος περιπάτου και αναψυχής των δημοτών και πολλών επισκεπτών. Παράλληλα είναι η καρδιά μιας ΙΣΤΟΡΙΑΣ, που σχετίζεται με την οικονομία της περιοχής, αλλά και την εξέλιξή της, σε όλους τους τομείς, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Το νομικό καθεστώς, όμως, που, παράλογα, δεν έδινε στο Δήμο δικαιώματα, νομίζω πως είναι η κυριότερη αιτία της παρακμής τους.

Με ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον, που εμπλουτίζεται από την ροή του Ποταμού Λόφη, αλλά και με εξαιρετικά κτήρια, χαρακτηρισμένα όλα ως νεότερα  μνημεία, θεωρώ πως ήταν εγκληματική η θεσμική αδρανοποίηση του Δήμου.

Το καθεστώς των Κήπων Αλιάρτου και η απαίτηση να παραχωρηθούν στον Δήμο, ήταν από τα ΠΡΩΤΑ πράγματα που βάλαμε, ως δημοτική αρχή, από το 2011, αλλά υπήρξε και ένα από τα προσωπικά μου στοιχήματα, καθώς αυτός ο παραλογισμός βίαζε κάθε λογική.

Επί μια δεκαετία, ως Δήμαρχος, έχω στείλει άπειρα υπομνήματα σε όλους τους αρμόδιους, έχω κάνει αναρίθμητες επαφές, με μόνιμο αίτημα την παραχώρησή τους στο Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων και έχω ζήσει όλο το μεγαλείο της γραφειοκρατίας μας.

Σήμερα αισθάνομαι δικαιωμένος και το ίδιο και οι συνεργάτες μου που πίστεψαν σε αυτόν το στόχο. ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΕΝΑ ΣΤΟΧΟ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ !!!

Μπροστά μας έχουμε ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ, αυτόν της ΔΙΑΣΩΣΗΣ, της ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ και της ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ των Κήπων. Ο αγώνας αυτός χρειάζεται ΧΡΟΝΟ, ΧΡΗΜΑ και ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ.

Αυτό που ανέφερα χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο το πιστεύω ακράδαντα, όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό, είναι πως: “Το ΜΕΛΛΟΝ των Κήπων ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΛΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, για να βρούμε την αφετηρία τους και να τους επαναφέρουμε στην αρχική τους λάμψη.”

ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!

ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, ΠΑΡΕΛΑΒΕ τους ΚΗΠΟΥΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ!»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024