Νέα έρευνα: Αυτή είναι η δίαιτα για τη μακροζωία

Τι τρώμε και τι όχι για να ζήσουμε περισσότερο

29 Απριλίου 2022

του/της Newsroom

Τα μυστικά της μακροζωίας, τη δίαιτα που εξασφαλίζει μακροζωία περιγράφει άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell.

Αν θέλετε λοιπόν να ζήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, ίσως πρέπει να μειώσετε τις πρωτεΐνες, να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες και να κάνετε διαλείπουσα νηστεία τακτικά.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη φυτικής προέλευσης και χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι καλύτερες για τη μακροζωία, σύμφωνα με ερευνητές, τον δρα Βάλτερ Λόνγκο, καθηγητή στη Σχολή Γεροντολογίας Leonard Davis του USC, και τη Rozalyn M. Anderson, της Σχολής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.

Ο Λόνγκο είναι επίσης ο ιδρυτής μιας εταιρείας που πουλάει σετ γευμάτων και προγράμματα διατροφής που μιμούνται τη «νηστεία» και έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν τα οφέλη της νηστείας, περιορίζοντας αυστηρά τις θερμίδες, αλλά επιτρέποντας να τρώει μικρές μερίδες συγκεκριμένων τροφίμων. Στους διάσημους θαυμαστές του Λόνγκο και των διατροφικών του πλάνων συγκαταλέγεται η Gwyneth Paltrow.

Ενώ η νηστεία και άλλες δίαιτες συχνά συνδέονται με απώλεια βάρους, ο Λόνγκο υποστηρίζει ότι είναι επίσης σημαντικές για την υγεία.

«Η δίαιτα μακροζωίας δεν είναι ένας διατροφικός περιορισμός που αποσκοπεί μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά ένας τρόπος ζωής που επικεντρώνεται στην επιβράδυνση της γήρανσης», ανέφερε.

Τι είναι η δίαιτα μακροζωίας

Η δίαιτα μακροζωίας είναι υψηλή σε υδατάνθρακες, χαμηλή σε πρωτεΐνες και κυρίως φυτική. Η βέλτιστη διατροφή για τη μακροζωία, σύμφωνα με του δύο καθηγητές, βασίζεται κυρίως σε υδατάνθρακες φυτικής προέλευσης, όπως όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά, ενώ περίπου το 30% των ημερήσιων θερμίδων προέρχεται από υγιεινά λιπαρά, όπως ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και λίγη μαύρη σοκολάτα και ψάρια.

Συμβουλεύουν επίσης να αποφεύγεται το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας, καθώς και τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα πρόσθετα σάκχαρα, και να καταναλώνεται ελάχιστο λευκό κρέας, όπως τα πουλερικά. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η αντικατάσταση των επεξεργασμένων τροφίμων και του κρέατος με περισσότερα τρόφιμα ολικής αλέσεως και φυτικά τρόφιμα θα μπορούσε να προσθέσει έως και 10 χρόνια στη ζωή σας.

Οι συστάσεις της δίαιτας μακροζωίας είναι παρόμοιες με τις παραδοσιακές δίαιτες στις λεγόμενες «μπλε ζώνες«, περιοχές του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες.

Οι ερευνητές προτείνουν επίσης ότι ο περιορισμός της πρόσληψης πρωτεϊνών θα μπορούσε να συμβάλει στην επιμήκυνση της ζωής. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών και αμινοξέων μπορεί να επιταχύνει βιολογικές διεργασίες, όπως η παραγωγή ορισμένων ορμονών, οι οποίες μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση, με βάση μελέτες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.

Μυστικό μακροζωίας η διαλείπουσα νηστεία

Οι ερευνητές συνιστούν επίσης τόσο τη διαλείπουσα όσο και την πολυήμερη νηστεία.

Το άρθρο υποδηλώνει επίσης ότι το πότε τρώτε, όχι μόνο το τι τρώτε, μπορεί να κάνει τη διαφορά στη μακροζωία. Για τη βελτιστοποίηση της υγείας, οι ερευνητές συνιστούν να τρώτε μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 11 έως 12 ωρών κάθε μέρα και να νηστεύετε για τις υπόλοιπες 12 ώρες.

Γνωστή ως διαλείπουσα νηστεία, το περιορισμένο παράθυρο φαγητού έχει μελετηθεί εκτενώς για την απώλεια βάρους και τα οφέλη για την υγεία, αν και οι έρευνες είναι ανάμεικτες.

Η διαλείπουσα νηστεία για πολλές ημέρες κάθε φορά ή η τήρηση μιας δίαιτας που προσομοιάζει στη νηστεία μπορεί επίσης να είναι ευεργετική, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Συνιστούν έναν πενθήμερο κύκλο νηστείας μία φορά κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες, με βάση στοιχεία τόσο από τον άνθρωπο όσο και από ζωικά μοντέλα που υποδηλώνουν ότι η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ώστε να συμβάλει σε μια μακρύτερη και υγιέστερη ζωή.

Πάντως, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι παρενέργειες μια δίαιτας χαμηλών πρωτεϊνών και της νηστείας δεν αξίζουν τα πιθανά οφέλη.

Η νηστεία, ιδιαίτερα για πολλές ημέρες, μπορεί να έχει παρενέργειες όπως απώλεια μυικής μάζας, λήθαργο και πείνα, δήλωσε στο παρελθόν ο διατροφολόγος Robb Wolf στο Insider.

Αντίθετα, το να παραμένετε σωματικά δραστήριοι και να τρώτε κυρίως πλήρεις τροφές με μέτρο είναι ένας καλά μελετημένος, ασφαλής τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία και τη ζωή σας μέσω της διατροφής, είπε.

«Υπάρχουν κάποια πράγματα που λειτουργούν ίσως εξίσου καλά ή καλύτερα από τον περιορισμό των θερμίδων και θα έλεγα ότι είναι πολύ λιγότερο χάλια», δήλωσε ο Wolf.

ΠΗΓΗ : IEFIMERIDA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024