Ο Δήμος Δελφών τίμησε με λαμπρές εκδηλώσεις τη 201η Επέτειο Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων

Παναγιώτης Ταγκαλής: «Κορυφαία αποστολή να μένει ζωντανή η ουσιαστική ελευθερία»

13 Απριλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί της 201ης Επετείου της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων.

Ο Δήμος Δελφών, τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο, υποδέχτηκε τους επίσημους καλεσμένους του και μαζί με τους δημότες που έδωσαν το παρών, αλλά και τους συλλόγους που υπήρξαν πολύτιμοι συνεργάτες, απότισαν με μία σειρά δρώμενα την τιμή που αρμόζει στο κορυφαίο ιστορικό γεγονός.

Με τη παρουσία τους τίμησαν τις εκδηλώσεις του Δήμου Δελφών, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων του Προέδρου της Κωνσταντίνου Τασούλα και Γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Ιωάννης Μπούγας , ο Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Σταματάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας, κ. Γεώργιος Δελμούζος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νικόλαος Σουλιώτης,  ο Δήμαρχος Λοκρών, κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, ο Δήμαρχος Δομοκού, κ. Χαράλαμπος Λιόλιος,  η Δήμαρχος Αμφίκλειας- Ελάτειας, κ. Αθανασία Στιβακτή, η Αντιδήμαρχος και Εκπρόσωπος του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης, κ. Ελένη Δρακουλάκου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Εκπρόσωπος του Δημάρχου Δωρίδος, κ. Γεώργιος Γλυμίτσας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν την Πέμπτη 7 Απριλίου, στο Μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης- Οικία Πανουργιά, με την έκθεση σπάνιων κειμηλίων από την Εθνική Παλιγγενεσία, του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, με θέμα «Σάλωνα 200+1 χρόνια» παρουσία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνας Μιχαηλίδου και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών κ. Αναστασίου Λιάσκου.

Το Σάββατο 9 Απριλίου έλαβε χώρα η εντυπωσιακή Αναπαράσταση της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων, στην οποία συμμετείχαν Σύλλογοι και Σωματεία. Βάσει του προγράμματος, προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων από τους Συλλόγους , ακολούθησε πομπή προς το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, όπου και έγινε η παρουσίαση του πρώτου δρώμενου της Αναπαράστασης, για να δοθεί συνέχεια στα Πηγάδια με την ιστορική αφήγηση της μάχης κατάληψης των Πηγών. Στη συνέχεια, στο Κάστρο της Άμφισσας, πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή αναπαράσταση της πολιορκίας και της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων, αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια των παρευρισκόμενων για την άρτια οργάνωση αλλά και την απόδοση του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος.

Το πρωί της Κυριακής, 10 Απριλίου, τελέστηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος, κ.κ. Θεόκτιστου, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα και κατάθεση στεφάνων και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρέλαση με τη συμμετοχή Σχολείων και Πολιτιστικών Συλλόγων, Προσκόπων, Οδηγών και Φιλαρμονικών.

Στη συνέχεια, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου Άμφισσας, παρατέθηκε επίσημο γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, επέδωσε τιμητική διάκριση στο προεδρείο του Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» για τη διαχρονική, ουσιαστική και αθόρυβη προσφορά του Συλλόγου σε εμπερίστατους συμπολίτες μας.

Στο πλαίσιο των εορτασμών πραγματοποιήθηκαν υπό τη σκέπη του Συλλόγου Απανταχού Αμφισσέων «Τα Σάλωνα» μία σειρά από δρώμενα στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας. Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 7 Απριλίου, το Γενικό Λύκειο Άμφισσας παρουσίασε το ιστορικό του συλλόγου, έγινε προβολή Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Της λευτεριάς τα κάστρα, ενώ ανέβηκε και το θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Πορεύονται γενναία προς το μέλλον μόνο εκείνοι που κουβαλούν μαζί τους το παρελθόν».

Την Κυριακή, 10 Απριλίου, η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Άμφισσας παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Πολιορκία και απελευθέρωση του κάστρου των Σαλώνων- Δεσπότης Ησαΐας και Αθανάσιος Διάκος».

Τέλος, τη Δευτέρα, 11 Απριλίου, μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας ανέβασαν τη θεατρική παράσταση «Διάκος: Ο δρόμος προς την αθανασία». Παράλληλα στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου λειτούργησε έκθεση με έργα μαθητών Δημοτικών Σχολείων αφιερωμένα στην επανάσταση του 1821 και την τοπική ιστορία, ενώ έγινε και παρουσίαση διαφανειών από το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Άμφισσας, με τίτλο: «Αναδρομή στις εργαστηριακές δραστηριότητες σχολικών προγραμμάτων των μαθητών και των μαθητριών του τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Άμφισσας που σχετίζονται με την επανάσταση του 1821».

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι έδωσαν το παρών, τιμώντας με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν. «Ο αγώνας για την ελευθερία είναι ένας διαρκής αγώνας», σημειώνει σε δήλωσή του, συνεχίζοντας: «Οι πρόγονοί μας μεταλαμπάδευσαν στις επόμενες γενιές το χρέος να είμαστε πάντα ενεργοί και στις επάλξεις προκειμένου ο όρος ελευθερία να μην είναι κενού περιεχομένου, αλλά να ανταποκρίνεται σε όσα φέρει ως «φορτίο»! Κανένας μόνος, αλλά όλοι μαζί θα φέρουμε εις πέρας την κορυφαία τούτη αποστολή…»!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024