Πανελλήνιες 2022: «Χειρουργικές» περικοπές θέσεων εισακτέων στα πανεπιστήμια -1 στους 3 υποψηφίους μένει εκτός ΑΕΙ

Xωρίς συγχωνεύσεις –καταργήσεις τμημάτων το φετινό μηχανογραφικό – Αυξήσεις και μειώσεις θέσεων με βάση τις δυνατότητες των πανεπιστημίων και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας - Πώς επηρεάζεται η πορεία των βάσεων

16 Μαΐου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις καθώς αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα μαθημάτων για τους μαθητές λυκείου ενώ χθες ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων στα Πανεπιστήμια που είναι εφέτος μειωμένος κατά 9021 θέσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις συζητήσεις για συγχωνεύσεις- καταργήσει τμημάτων δεν υπάρχουν αλλαγές με στον πανεπιστημιακό χάρτη «και οι όποιες αυξήσεις και μειώσεις έγιναν με βάση τις δυνατότητες των Πανεπιστημίων και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας» όπως εκτιμούν αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος), από 77.415 πέρυσι.

Ωστόσο, ο αριθμός των εισακτέων δεν παίζει και εφέτος μεγάλο ρόλο καθώς τα ίδια τα Πανεπιστήμια έχουν ορίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που αναμένεται να αφήσει, όπως και πέρυσι υποψηφίους εκτός ΑΕΙ, όπως λέει o πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης, εκτιμώντας ότι εφέτος τα Πανεπιστήμια «ομαλοποίησαν» την ΕΒΕ αναδιαμορφώνοντας την εκ νέου σε κάποιες περιπτώσεις, προκειμένου να είναι εφικτή η εισαγωγή φοιτητών στα τμήματα και να μην έχουμε σχολές χωρίς φοιτητές.

Η μείωση εισακτέων σε συγκεκριμένες σχολές κεντρικών ΑΕΙ αναμένεται να επηρεάσει προς τα πάνω. Αντιθέτως στις σχολές που παρουσιάζεται σταθεροποίηση οι βάσεις θα εξαρτηθούν από τον δείκτη δυσκολίας των θεμάτων και τις επιδόσεις των υποψηφίων. την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 στα Πανεπιστήμια ανερχόταν σε 60.070 ενώ έμειναν κενές, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, περί τις 17.000 θέσεις. Ενδεικτικό του «τοπίου» που θα διαμορφωθεί εφέτος είναι ότι οι περιζήτητες Ιατρικές και Νομικές σχολές έχουν τον ίδιο αριθμό εισακτέων, όπως και τα τμήματα Πληροφορικής. Τα γεωπονικά τμήματα έχουν υποστεί μειώσεις ενώ τα περιζήτητα Οικονομικά τμήμα έχουν κάποιες λίγες θέσεις λιγότερες. Σε πολλές σχολές «έφυγαν» θέσεις από το κέντρο και δόθηκαν στην Περιφέρεια. Οι θέσεις αυξήθηκαν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενώ μειώθηκαν στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το μέτρο ενίσχυσης των Περιφερειακών Πανεπιστημίων αποσκοπεί στην κάλυψη επί της ουσίας των θέσεων καθώς πολλές από τις ήδη υπάρχουσες, δεν καλύφθηκαν πέρυσι, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Στις σχολές που έμειναν κενές θέσεις το κριτήριο ήταν γεωγραφικό και όχι γνωστικό καθώς αυτές οι σχολές ήταν μακριά από τα μεγάλα κέντρα.

Ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα, το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, έλαβε υπ’ όψιν και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:

Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.

Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).

Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.

Το νέο Μηχανογραφικό

Το νέο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι δεν περιλαμβάνει το τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. με έδρα την Κοζάνη, ύστερα από αίτημα του ίδιου του Πανεπιστημίου καθώς και εκκλησιαστικές σχολές. Αντίθετα το τμήμα Ηλεκτρολόγων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έχει αύξηση εισακτέων.

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο. Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο .Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο « Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής». Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής», παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Πιο αναλυτικά τα τέσσερα νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών θα περιλαμβάνει το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2022 είναι τα εξής τμήματα: Ικάρων (ΣΙ) Μετεωρολόγων Ικάρων (ΣΙ) Ερευνας Πληροφορικής Ικάρων (ΣΙ) Διοικητικών Ικάρων (ΣΙ) Εφοδιαστών. Και τα τέσσερα τμήματα έχουν ορίσει τον ανώτατο Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που είναι το 1,20.

Νέος τρόπος υπολογισμού μορίων

Ο τρόπος υπολογισμού μορίων των φετινών υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι διαφορετικός και ενδεχομένως πιο περίπλοκος.
Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:

ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού, όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.

Τα τέσσερα γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.
Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Ακολουθούν παραδείγματα υπολογισμού μορίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία: Υποψήφιος για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:

Συγκεντρώνει για τη Νομική Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 18.680 μόρια, ενώ για τη Νομική Κομοτηνής (Δ.Π.Θ.) 18.900 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

Υποψήφιος για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:

Συγκεντρώνει για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αθήνας (Ε.Μ.Π.) 20.800 μόρια, ενώ για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας (Παν. Πατρών) 20.580 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

Υποψήφιος για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:

Συγκεντρώνει για την Ιατρική Αθήνας (Ε.Κ.Π.Α.) 18.225 μόρια, ενώ για την Ιατρική Πάτρας (Παν. Πατρών) 18.490 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

Υποψήφιος για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:

Συγκεντρώνει για την Οικονομικών Επιστημών Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 17.320 μόρια, ενώ για την Οικονομικής Επιστήμης (Παν. Πειραιά) 17.840 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μόνο για τις σχολές ή τα τμήματα που έχουν δηλώσει προτίμηση εισαγωγής και κατά φθίνουσα σειρά μορίων, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα κατά περίπτωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαρτίου 2024