,

Πετάμε τις μάσκες από 1η Ιουνίου: Πού θα παραμείνουν υποχρεωτικές, τι ισχύει για τα ταξίδια και τα σχολεία

Από αύριο, Τετάρτη 1η Ιουνίου, καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, με ορισμένες όμως εξαιρέσεις

31 Μαΐου 2022

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Από αύριο, Τετάρτη 1η Ιουνίου, καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας  σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, με ορισμένες όμως εξαιρέσεις.

Η άρση της υποχρεωτικότητας θα ισχύσει έως 15 Σεπτεμβρίου 2022, οπότε και αναμένεται νέα απόφαση με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

Τι ισχύει για τη μάσκα στα ταξίδια

Η μάσκα λοιπόν καταργείται στα αεροπλάνα και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Σημειώνεται ότι για όσους ταξιδεύουν με πλοίο δεν έχει παρθεί ακόμα απόφαση για τη χρήση της μάσκας. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αυτή την εβδομάδα θα συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων. “Όπου έχουμε αριθμημένες θέσεις, υπάρχει δυνατότητα να μείνουμε στη σύσταση. Σε άλλα ΜΜΜ, που δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις, η μάσκα είναι υποχρεωτική”, τόνισε.

Η χρήση μάσκας παραμένει στις νοσοκομειακές μονάδες, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν, ενώ με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες, όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Τι θα ισχύει σε σχολεία και Πανεπιστήμια

Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής Ειδικών. Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, από την 1η Ιουνίου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία – Πανεπιστήμια.

Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας κι έτσι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί βάζουν με τη σειρά τους τις μάσκες… στην τσέπη από 1/6, καθώς η χρήση τους παραμένει μόνο ως σύσταση. Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα.

Η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024