,

Σίμος Κεδίκογλου: «Η κλιματική αλλαγή είναι μια οικουμενική πρόκληση, που επιβάλλει συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο»

Χρειάζεται δραστικό σχέδιο αναχαίτισης της περιβαλλοντικής κρίσης

30 Μαΐου 2022

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Την ανάγκη διαμόρφωσης δραστικού σχεδίου αναχαίτισης της περιβαλλοντικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέδειξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου σε ομιλία του σε Ημερίδα με θέμα «Κλιματική κρίση, Βιοποικιλότητα και δασικά οικοσυστήματα» που διοργάνωσε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, στην Αιδηψό.

Η απάντηση βρίσκεται στην άμεση αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού σε δάση και δασικές εκτάσεις και στην λήψη μέτρων πρόληψης. Απαιτείται δηλαδή ένα δραστικό σχέδιο δασοπροστασίας, είπε και υπενθύμισε ότι η κλιματική αλλαγή αναμφίβολα αποτελεί επείγουσα απειλή για τον πλανήτη μας.

«Η κλιματική αλλαγή είναι δυστυχώς μια εφιαλτική πραγματικότητα που επηρεάζει δραστικά τη ζωή όλων μας. Είναι μια οικουμενική πρόκληση, που επιβάλλει μια άνευ προηγουμένου συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε και επανέλαβε επ’ ευκαιρία της φιλοξενίας της Ημερίδας στη γενέτειρά του την Εύβοια, την οικολογική καταστροφή εξαιτίας του πύρινου εφιάλτη που έζησε η βόρεια πλευρά του νησιού.

«Οι δασικές πυρκαγιές προκαλούν ερημοποίηση, έντονη διάβρωση, απώλεια της βιοποικιλότητας και των ενδιαιτημάτων, καθώς επίσης και την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού. Η απάντηση βρίσκεται στην άμεση αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού σε δάση και δασικές εκτάσεις και στην λήψη μέτρων πρόληψης. Απαιτείται δηλαδή ένα δραστικό σχέδιο δασοπροστασίας», επισήμανε και ανέλυσε τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας που «δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού» γιατί σύμφωνα με έρευνες, μέχρι το 2050 οι ημέρες με καύσωνα στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 15 με 20, η βροχόπτωση θα μειωθεί από 10% με 30% και τα ακραία φαινόμενα θα είναι συχνότερα.

«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη αποκατάστασης αυτών των δασικών περιοχών για την άμεση αντιμετώπιση της διάβρωσης των εδαφών και την αντιμετώπιση των πλημμυρών που συνήθως ακολουθούν με αντιπλημμυρικά έργα (φράγματα, κ.λ.π)», τόνισε και θύμισε τις μεγάλες καταστροφές που είχαν καταγραφεί στις μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τους καλοκαιρινούς μήνες του 2021, με αποτέλεσμα την απώλεια του 50% της παραγωγής καθώς επίσης και την καταστροφή κατά 90% του γόνου που είχε τοποθετηθεί για το 2022.

«Σοβαρότατες συνέπειες έχει η άνοδος της θερμοκρασίας και στις θάλασσες μας. Η θερμοκρασία στο Αιγαίο ανέβηκε κατά 1 βαθμό, αυτή η μικρή διαφορά είχε ως συνέπεια να καταστραφεί το σύνολο των μυδοκαλλιεργειών, ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα, σε Θερμαϊκό Κόλπο, Αν. Μακεδονία, Θράκη όπου εξαφανίστηκε το 90% της παραγωγής μυδιού. Μια άλλη συνέπεια, είναι οι τροπικοί εισβολείς, είναι ψάρια που έρχονται από ωκεανούς, όπως ο Ατλαντικός, ο Ινδικός, ο Ειρηνικός κ.ά., να αναζητήσουν καταφύγιο στα ελληνικά νερά, αλλοιώνοντας τη βιοποικιλότητα και απειλώντας αλιεία και τουρισμό», σημείωσε.

Επισημαίνοντας ότι η αποκατάσταση του οικοσυστήματος και η βελτίωση των συνθηκών πρόληψης για την αντιπυρική προστασία, διασφαλίζει την προστασία της βιοποικιλότητας, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις με αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, όπως γίνεται και στην περίπτωση της Βόρειας Εύβοιας, συμβάλλουν στην σταθεροποίηση των εδαφών και στον περιορισμό της παραγωγής φερτών υλών.

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου του, ο ΥφΑΑΤ σημείωσε ότι οι περισσότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο, θα είναι αναμφίβολα αρνητικές. «Σύμφωνα με τα σενάρια, μειώνονται οι βροχοπτώσεις, μειώνεται η εδαφική υγρασία, αυξάνεται η ξηρασία και αυξάνονται οι ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, οι συνολικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντική απώλεια για τον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα: απώλεια έως και 16 % στα γεωργικά εισοδήματα στην ΕΕ έως το 2050, με μεγάλες αποκλίσεις ανά περιοχή» εξήγησε.

Καταλήγοντας, επανέφερε την ανάγκη χάραξης ενός οδικού χάρτη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, «ενός στρατηγικού σχεδίου με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, για ένα περιβάλλον με μέλλον, για ένα περιβάλλον για το μέλλον, γι αυτό που θα αφήσουμε στα παιδιά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024