,

Αρχές Ιουλίου τα Άσπρα Σπίτια η πρώτη “έξυπνη πόλη” δια χειρός Μytilineos (βίντεο)

Η Mytilineos έχει δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα για έξυπνες πόλεις, την πλατφόρμα, Smart Cities

28 Ιουνίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για να παρουσιαστεί στο κοινό η πρώτη πιλοτική “έξυπνη πόλη” που υλοποίησε η Μytilineos. Πρόκειται για τον οικισμό Άσπρα Σπίτια, στην παραλία του Διστόμου, όπου για πρώτη φορά, έγινε εφαρμογή των υπηρεσιών Mytilineos Smart Cities.

Οι έξυπνες πόλεις είναι ένα μοντέλο που θα εμφανίζεται όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Οι μελλοντικές πόλεις δεν είναι μια φουτουριστική εικόνα που έρχεται από το μακρινό μέλλον. Είναι εδώ , ήδη σχεδιάζονται και υλοποιούνται για να προσφέρουν τις μοναδικές δυνατότητες με στόχο την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων.

Θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν σε ευρεία κλίμακα το διαδίκτυο, την τεχνητή νοημοσύνη, έξυπνες συσκευές , αισθητήρες και έξυπνες εφαρμογές που θα προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας και γενικότερα την εξοικονόμηση πόρων. Ακόμα οι πόλεις του μέλλοντος θα μπορούν να κάνουν έξυπνη διαχείριση των απορριμμάτων , να παρέχουν υψηλή λειτουργικότητα σε δημόσιους χώρους , όπως ενημέρωση για την κυκλοφορία , σημεία φόρτισης και άμεση επικοινωνία με δημόσιες υπηρεσίες.

Αρχές Ιουλίου η πιλοτική έξυπνη πόλη

Στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών ΙΤC 2022, η κ. Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS, αποκάλυψε πως στις αρχές Ιουλίου θα παρουσιαστεί το έργο που έχει υλοποιηθεί στα Άσπρα Σπίτια.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως “με την ανάπλαση στα Άσπρα Σπίτια θέλουμε να δείξουμε πόσο εύκολο είναι στην πράξη να περάσουμε στη νέα πραγματικότητα”.

“Οι έξυπνες πόλεις είναι ένας σύντομος τρόπος να δημιουργήσουμε πόλεις και σπίτια που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Είναι ένας τρόπος να δούμε το εγώ και το εμείς μέσα από την πόλη του μέλλοντος”.

Στον  οικισμό των Άσπρων Σπιτιών διαμένουν ως επί το πλείστων  εργαζόμενοι  του Αλουμίνιου της Ελλάδος, και αναμένεται  να μετατραπεί στην πρώτη πιλοτική “έξυπνη πόλη” που θα έχει ως στόχο την πραγματική και ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του οικισμού μέσα από ποικίλες πρωτοποριακές τεχνολογικά λύσεις.

 

Τι προσφέρει μια έξυπνη πόλη

Μια έξυπνη πόλη συμπεριλαμβάνει πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, την βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις πόλεις θα περιλαμβάνουν:

  • Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας
  • Έξυπνη διαχείριση υδάτων
  • Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων
  • Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)
  • Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
  • Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G
  • Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται άμεσα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

«Έξυπνες» συσκευές όπως μετρητές μπαταρίας, inverter, φωτοβολταϊκά panel, αλλά και Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

Mytilineos Smart Cities

Η Mytilineos έχει δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα για έξυπνες πόλεις, την πλατφόρμα, Smart Cities. Με καινοτόμες υπηρεσίες, εφαρμογές, πρωτοποριακά εργαλεία και προϊόντα που απευθύνονται σε πόλεις, κοινότητες, οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, «έξυπνες» κοινωνίες, όπου η καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων θα είναι πιο εύκολη και βιώσιμη.

Με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και cutting edge τεχνολογιών δημιουργούνται βιώσιμες και «έξυπνες» κοινωνίες με απεριόριστες δυνατότητες προς όφελος των πολιτών. Πόλεις με φιλικές υπηρεσίες που δίνουν εύκολα λύσεις, αλληλεπιδρούν σε όλα τα επίπεδα, προσφέρουν ευκαιρίες, μειώνουν κόστη, σέβονται το περιβάλλον, αλλά πάνω από όλα παραμένουν ανθρώπινες και βιώσιμες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024