,

Εντυπωσίασε η Τσαλιγοπούλου το κοινό της Άμφισσας

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

28 Ιουνίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η χθεσινή βραδιά του Φεστιβάλ Δελφών στην Άμφισσα, η οποία αποτέλεσε το πρώτο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Δ. Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή για τη σημαντική πολιτισμική ζύμωση και προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων της Άμφισσας και της Ιτέας, ενώ πρόσθεσε πως είναι “ηθική υποχρέωση και χαρά να τιμούμε τους Μικρασιάτες που κατοίκησαν στην περιοχή και μπόλιασαν τον τόπο με πολιτισμό και πρόοδο και αποτελούν πλέον ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας μας”.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, υπογράμμισε πως με τη συγκεκριμένη εκδήλωση ουσιαστικά εκπληρώνεται η φετινή θεματική του Φεστιβάλ, “Η στάχτη που ταξίδευε”, ένας φόρος τιμής και μνήμης στην επέτειο από τα 100 χρόνια από το 1922, αλλά και της ανταλλαγής πληθυσμών του 1923, με ενάμιση εκατομμύριο Μικρασιατών Ελλήνων προσφύγων να εγκαθίσταται στη μητέρα Ελλάδα. O κ. Μαραμής καλωσόρισε την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου με την ομάδα των σημαντικών δεξιοτεχνών μουσικών παραδοσιακής μουσικής που τη συνόδευαν αλλά και το χοροδιδάσκαλο Δημήτρη Ντόσκουρη με την ομάδα ντόπιων χορευτών από το δραστήριο Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας καθώς και τους παραγωγούς της Φωκίδας της “Δελφικής Γης & Πολιτισμός”.

Ο κόσμος γέμισε την Οδό Υλαίθου, όπου για πρώτη φορά φιλοξένησε τέτοιου μεγέθους καλλιτεχνικό δρώμενο με μεγάλη επιτυχία.

Ήταν μία βραδιά γεμάτη τραγούδια, μουσικές και χορούς από το πολιτισμικό περιβόλι της Μικράς Ασίας. Μνήμες από Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μάκρη, πλημμύρισαν την περιοχή του Συνοικισμού της Άμφισσας με τις δυνατές ερμηνείες της Τσαλιγοπούλου και τα δεξιοτεχνικά παιξίματα των μουσικών της, ενώ τέσσερα ζευγάρια χορευτών του Πολιτιστικού Κέντρου Φωκίδας με τις κατάλληλες φορεσιές τους πρόσθεσαν ενέργεια και ομορφιά στο όλο δρώμενο. Συγκίνηση, πάθος, μνήμη, ευφορία, ευδαιμονία, νοσταλγία μέσα από τις αλησμόνητες Πατρίδες, κυριάρχησαν χτες βράδυ, σε μία μοναδική βραδιά, πιστή στην ποιότητα που έχουν όλα τα δρώμενα του Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ”.

Στην εκδήλωση εκτός από το Δήμαρχο Δ. Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, έδωσαν το παρόν, ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Γιώργος Δελμούζος, ο Πρόεδρος του Δικτύου Δελφών κ. Νικόλαος Κατσικούλης και ο Αντιπρόεδρος κ. Δήμος Ταράτσας, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Δελφών κ. Νικόλαος Λουπάκος, κ. Χρυσούλα Σεγδίτσα- Πονήρη, κ. Ιωάννης Μανανάς.

Η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση για τους Μικρασιάτες θα λάβει χώρα στις 10 Ιουλίου στην Ιτέα, με το εξαιρετικό δωδεκαμελές μουσικό σχήμα από Θεσσαλονίκη: Οι Λούστροι.

Διοργάνωση Δίκτυο Δελφών με εταίρους τους Δήμο Δελφών, Δήμο Δωρίδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Χορηγοί:

Imerys Βωξίτες, Mytilineos Αλουμίνιο της Ελλάδος,

Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιτέργειες και More Energy.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024