Γιάννης Κωτσιόπουλος: 28 χρόνια εμπειρίας στην ελληνική κολύμβηση

Συνέντευξη στα Στερεά Νέα με τον κολυμβητή της Μάγχης, Γιάννη Κωτσιόπουλο

21 Ιουνίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο κολυμβητής της Μάγχης Γιάννης Κωτσιόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στα Στερεά Νέα και μίλησε για το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης, τους πιο σημαντικούς αγώνες που έχει πάρει μέρος, καθώς και τη  σημασία της μαραθώνιας κολύμβησης στη χώρα μας.

Πόσο σημαντική είναι η διοργάνωση για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης;

Τα 28 χρόνια διεθνούς εμπειρίας μου:

-ως Μαραθωνοκολυμβητής σε 4 ηπείρους,

-ως πρόεδρος του πρώτου Ελλ. συλλόγου Μαραθώνιας κολύμβησης «ΛΕΑΝΔΡΟΣ»

-ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 1ου Αυθεντικού Μαραθώνιου Κολύμβησης το 2020 στο Πευκί Εύβοιας υπό την προεδρία του εξαίρετου Δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννη Κοντζιά, και την οργανωτική επιτυχία της ActiveMedia Group μου επιτρέπουν, για να τονίσω το πόσο παγκοσμίως σημαντική είναι αυτή η διοργάνωση, να αναφέρω ότι δεν υπάρχει παγκοσμίως -παρά μόνο ο Αυθεντικός- και καμία άλλη διοργάνωση Open Water Swimming που, σχεδόν αμέσως που γεννήθηκε, να ψηφίστηκε από τη διεθνή ομοσπονδία WOWSA ως 3ο event of the year! Είναι γιατί ο Αυθεντικός γεννήθηκε πρόπερσι, δηλ. 2500 χρόνια ακριβώς μετά το 480 π.Χ. Γεννήθηκε για να τιμήσει τους πρώτους παγκοσμίως καταγραμμένους από τον ιστορικό Ηρόδοτο Μαραθώνιους κολυμβητές για τα κατορθώματά τους εναντίον των Περσών στην ναυμαχία του Αρτεμισίου. Δηλαδή τον Σκυλλία και την  Ύδνα (πατέρα και κόρη που κοσμούν σήμερα το IMSHOF δηλ. το Hall of Fame στις ΗΠΑ) !!! Άρα πρέπει να προδιαγράφεται βέβαιη η διαχρονικά μεγάλη επιτυχία  στον Αυθεντικό  Μαραθώνιο Κολύμβησης (Σκυλλίας και Ύδνα) των 14,5Κm, όπως ακριβώς συμβαίνει κάθε χρόνο με τον διεθνώς αναγνωρισμένο κλασσικό Μαραθώνιο των 42 Κm τρεξίματος του Φειδιππίδη του 490 π.Χ. (Μαραθώνας-Αθήνα).

Ποιος ήταν ο πιο σημαντικός αγώνας που έχετε συμμετάσχει ποτέ;

-Συναισθηματικά είναι ο Διάπλους της Μάγχης (Αγγλία-Γαλλία 34Κm σε κρύα θάλασσα 150 C τo 2000 σε 13 ώρες 39 λεπτά)

-Αντικειμενικά είναι ο Τριπλός διάπλους του Τορωναίου κόλπου στην Χαλκιδική (78 Κm  nonstop το 2005 σε 35 ώρες 20 λεπτά) που ήταν Πανελλήνιο ρεκόρ για 6 χρόνια  και που παραμένει από πλευράς διάρκειας η 6η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη τα τελευταία 120 χρόνια.

Ποια είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχετε κολυμπήσει;

88 Km στον ποταμό Parana της Αργεντινής, μαζί με την κόρη μου Κατερίνα, το 1998.

Ποια είναι η σημασία της μαραθώνιας κολύμβησης στη χώρα μας;

Το φαινόμενο που λέγεται Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης έφερε την Ελληνική μαραθώνια κολύμβηση στην καρδιά όλων μας. Άρα, ενώ την δεκαετία του ’90 ήμασταν λίγες δεκάδες σε 3-4 αγώνες OWS ετησίως, την τελευταία 8ετία, που ο σύλλογός μας  «ΛΕΑΝΔΡΟΣ» καταγράφει και κατατάσσει όλους τους Μαραθώνιους κολυμβητές σε όλους τους Ελληνικούς αγώνες σε λίμνες και θάλασσες, ο συνολικός απολογισμός είναι αξιοθαύμαστος: 19.155 Μαραθωνοκολυμβητές σε μέχρι και 60 αγώνες OWS ετησίως.

Πόσο σημαντικό είναι να γίνεται στη χώρα μας ένα κολυμβητικό γεγονός όπως ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης με ένα τέτοιο ιστορικό υπόβαθρο;

Η παγκόσμια μοναδικότητα του Αυθεντικού με το ιστορικό του βεληνεκές των 2502 ετών, έφερε άμεσα ορατά θετικά αποτελέσματα που τα πιστώνονται ο διοργανωτής Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και η εταιρεία ActiveMedia Group. Μαζικότητα και συμμετοχές υψηλού επιπέδου, καθώς και βάθρο δημοφιλίας του Αυθεντικού σε πρόσφατη ψηφοφορία της παγκόσμιας ομοσπονδίας WOWSA, με αποδοχή από την διεθνή κοινότητα με άρθρα και ευμενή σχόλια. Ο Σκυλλίας και η κόρη του Ύδνα, αφού έγιναν αγάλματα στους Δελφούς, τώρα πλέον κοσμούν το Ιnternational Swimming Hall of Fame ISHOF στις ΗΠΑ, καθώς και τις στολές των Ελλήνων  βατραχανθρώπων Ο.Υ.Κ. ! Προσοχή! Στη διάρκεια του θεσμού του Αυθεντικού δηλαδή στην αδιάλειπτη επανάληψη ανά έτος και χωρίς χρονικά κενά και στη συνέπεια σε όλες τις πτυχές του αγώνα με σύνθημα: πάντα πρώτα ο κολυμβητής.

Τι σας άρεσε και τι ξεχωρίσατε από τη συμμετοχή σας τις δύο πρώτες χρονιές;

Έχω συμβάλλει στη γέννηση της ιδέας του Αυθεντικού. Μου άρεσε που η συμβολή μου αναγνωρίστηκε από τους διοργανωτές. Συμμετείχα στην οργανωτική επιτροπή. Σε επί μέρους τμήματα, λόγω των εμπειριών μου για δεκαετίες, ο ενθουσιασμός μου αισθάνθηκα ότι μεταλαμπαδεύτηκε δημιουργικά. Ξεχώρισα: τον θαυμασμό μου για τα μεγάλα ονόματα των κολυμβητών παγκόσμιας εμβέλειας  που πρωταγωνίστησαν στον Αυθεντικό και την συγκίνησή μου στη διάρκεια του κολυμπιού μου ανάλογη με το τρέξιμό μου παλαιότερα στην κλασσική διαδρομή Μαραθώνας – Καλλιμάρμαρο. Ήμουν και στα 2 στα ίδια χνάρια του Φειδιππίδη, του Σκυλλία και της Ύδνας πριν 2500 χρόνια! Στον κόσμο, μόνο οι Έλληνες έχουν αυτό το προνόμιο!

Πόσο ασφαλής νιώσατε κατά τη διαδρομή;

Απόλυτα ασφαλής. Δίπλα μου ήταν πάντα το σκάφος συνοδείας με τον έμπειρο καπετάνιο και τον συνοδό μου να μου δίνει τροφοδοσία κάθε μισή ώρα. Το ταχύπλοο με τον αλυτάρχη του αγώνα αρχιπροπονητή της Εθνικής και φίλο Νίκο Γέμελο να οργώνει εποπτεύοντας τον υγρό στίβο. Όλοι ήταν σε ετοιμότητα.

Ποιους αθλητές θαυμάσατε;

Τους νικητές του Αυθεντικού. Στους άνδρες τον Βούλγαρο Petar Stoychev, ρεκόρ ταχύτερης Μάγχης και γνώριμο από τον αγώνα μας στον Νείλο το 1996. Στις γυναίκες τη Βίκυ Κουβέλη 3Χ3 παγκόσμια πρωταθλήτρια masters OWS, που συνηθίζει να με αποκαλεί  «κολυμβητικό της μπαμπά».

Σε ποια διαδρομή θα συμμετέχετε φέτος;

Στα 10 χλμ, παρά την ηλικία μου των 69 ετών.

Τι θα προτείνατε σε κάποιον που επισκέπτεται για πρώτη φορά την περιοχή;

Φέτος άρπαξε την ευκαιρία. Με ή χωρίς την επιδότηση των 150 ευρώ για τουρισμό στη Βόρεια Εύβοια εσύ πήγαινε. ΟΛΟΙ το λένε. ΔΕΝ θα το μετανιώσεις!

Foto credit: AuthenticMarathonSwim

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024