Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ντροπή πολιτική, θεσμική και κοινοβουλευτική, η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου κατήγγειλε όργιο εκβιασμών στους εργαζόμενους και ωμή παραβίαση σε κάθε έννοια δημοκρατική και θεσμική

14 Ιουνίου 2022

του/της Ανδρέας Κούκουρας

«Είναι πραγματικά ντροπή, είναι ντροπή πολιτική, θεσμική, κοινοβουλευτική η τροπολογία που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, παραμονές του τριημέρου, όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια. «Είναι μία τροπολογία η οποία αποτυπώνει πλήρως αυτή την αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία στην πραγματικότητα οδηγεί σε μαζική απόλυση χίλιους τριακόσιους εργαζόμενους κι έρχεται να πλήξει σε αυτή την περίοδο της κρίσης και της τεράστιας οικονομικής δυσκολίας πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας, στη Στερεά Ελλάδα, στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία, στην Εύβοια, αλλά και στην Κοζάνη και στην Καστοριά. Και είναι φυσικά μία επιλογή η οποία θίγει τελικά την ίδια την προοπτική της ανάκαμψης, το δημόσιο συμφέρον και την εθνική οικονομία», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία στη Βουλή την ίδια ώρα που η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να γίνει προμετωπίδα για μια άλλη βιώσιμη ανάπτυξη και ενώ σημειώνεται πολύ μεγάλη άνοδος της τιμής του νικελίου.

«Οι εργαζόμενοι έβαλαν πλάτη, παρότι φαινόταν από το 2020, ότι εκείνη η τροπολογία που ήρθε με την ειδική διαχείριση οδηγούσε σε ένα προσχεδιασμένο τέλος για τη ΛΑΡΚΟ και τέλος για τους ίδιους τους εργαζόμενους, σε μια λογική να ξεφορτωθούν όλα τα βάρη, όπως θεωρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και να δοθεί σε κάποιον επενδυτή ημέτερο και εκλεκτό, αδιαφορώντας για την προοπτική, για τους εργαζόμενους, για την περιφέρεια», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου κατήγγειλε όργιο εκβιασμών στους εργαζόμενους και ωμή παραβίαση σε κάθε έννοια δημοκρατική και θεσμική, «γιατί οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στο δικαστήριο και επρόκειτο, μάλιστα, να υπάρξει και περαιτέρω εκδίκαση της προσφυγής τους για τα ασφαλιστικά μέτρα». Ιδίως για την άσκηση πιέσεων στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατήγγειλε ότι γίνεται η προσπάθεια να διασπαστεί το κίνημα των εργαζομένων και, μάλιστα με απειλές και εκβιασμούς της λογικής «είτε αποσύρετε την προσφυγή σας είτε θα χάσετε τις αποζημιώσεις σας». «Αυτή είναι η πραγματικότητα που σήμερα βιώνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Όσο και να προσπαθείτε να εξωραΐσετε και να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, ο κόσμος γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει αυτή η τροπολογία. Το γνωρίζουν πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το γνωρίζει η περιφέρεια της χώρας που θα θιγεί, όπως το γνωρίζει και ο ελληνικός λαός που βιώνει τις πολιτικές σας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024