Μητσοτάκης: Έρχονται παρεμβάσεις και για τη βενζίνη

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι είναι αναπόφευκτο να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με το παράλογο

14 Ιουνίου 2022

του/της Ανδρέας Κούκουρας

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται διά της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Στο Κέντρο».

«Πιστεύω ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε κι όπως σας είπα και όπως είπα και στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας. Και επίσης θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου. Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε. Και οι αιτιάσεις της Τουρκίας, έτσι όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές στον ΟΗΕ, είναι τελείως παράλογες στον βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών», τόνισε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Η χώρα δεν έχει απλώς μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους.

«Θα υπάρξει παρέμβαση στη βενζίνη»

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Είπε, επίσης, ότι θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη «και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβουμε».

Απαντώντας σε βοηθητική ερώτηση του δημοσιογράφου τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σας δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από δω και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο. Θέλουμε να κάνουμε μία παρέμβαση για τους επόμενους μήνες. Πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών. Για να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η παρέμβαση θα αφορά τους επόμενους μήνες.

«Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα»

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για διαχρονικό αίτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, είπε πως πιστεύει ότι σήμερα εκφράζει την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της παγκόσμιας κοινότητας.

«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους», ανέφερε σημειώνοντας πως πριν από λίγες μέρες πετύχαμε την επιστροφή του «θραύσματος Fagan», το οποίο τοποθετήθηκε στο σημείο όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν ένα αντίγραφο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας. «Και έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και κάτι τελευταίο το οποίο νομίζω ότι έχει τη σημασία του: αυτή η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Αυτός ήταν και ο λόγος στον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό ακριβώς το θαύμα της τέχνης στην ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως θα αποτελούσε μια πολύ τολμηρή κίνηση και από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης να προσφέρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να συμβολίσει και την ξεχωριστή σημασία που έχει η Αθηναϊκή Δημοκρατία στην παγκόσμια συζήτηση για την ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε και να κάνουμε πιο ισχυρή τη σημερινή δημοκρατία στον 21ο αιώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτή η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα επισημαίνοντας πως αυτές είναι ιστορικές εκκρεμότητες, οι οποίες δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη.

«Πιστεύω, όμως, ότι η βρετανική κοινή γνώμη σε συνδυασμό και με την πίεση η οποία ασκείται και από την UNESCO μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να πιέσουμε τη βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο. Και να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο Βρετανικό Μουσείο ένα πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων το οποίο και το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο πιστεύω ότι θα βρει μια πολύ ελκυστική πρόταση, προκειμένου να υποκαταστήσει ένα αναμφισβήτητα σημαντικό κομμάτι της μόνιμης συλλογής του», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, πως πιστεύει ότι δεν υπάρχει επισκέπτης που να έρχεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και να μην διαπιστώνει, κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ των πρωτότυπων και των αντιγράφων, τον αυτονόητο χαρακτήρα του αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η συζήτηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα. Έχει γίνει συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί η βρετανική κοινή γνώμη και για να μπορέσουμε να επιχειρηματολογήσουμε προς το Βρετανικό Μουσείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024