Vodafone Hellas: Διεκδικεί ψηφιακά έργα 2 δισ. ευρώ

Ψηφιακά έργα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ από το σύνολο αυτών που πρόκειται να προκηρυχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σχεδιάζει να διεκδικήσει, κοινοπρακτικά με άλλες εταιρείες, η Vodafone Hellas. Ψηφιακά έργα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ από το σύνολο αυτών που πρόκειται να προκηρυχθούν και να χρηματοδοτηθούν από […]

23 Ιουνίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ψηφιακά έργα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ από το σύνολο αυτών που πρόκειται να προκηρυχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σχεδιάζει να διεκδικήσει, κοινοπρακτικά με άλλες εταιρείες, η Vodafone Hellas.

Ψηφιακά έργα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ από το σύνολο αυτών που πρόκειται να προκηρυχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σχεδιάζει να διεκδικήσει, κοινοπρακτικά με άλλες εταιρείες, η Vodafone Hellas. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, στόχος είναι μέχρι και το 2023 η εταιρεία τηλεπικοινωνιών να έχει αναλάβει έργα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αξίας 200 εκατ. ευρώ.

Η Vodafone Ελλάδας δρομολογεί επενδύσεις για τη δημιουργία δικτύου οπτικής ίνας της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2025, ενώ προγραμματίζει, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, την ανάπτυξη 800.000 γραμμών FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι).

Δρομολογεί επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δικτύου οπτικής ίνας με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2025.

Οσον αφορά τα σχέδια της ΔΕΗ για την επέκτασή της στην αγορά των τηλεπικοινωνιών μέσω της ανάπτυξης δικτύου FTTH, ο κ. Μπρουμίδης τόνισε ότι η Vodafone δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόσθεσε ακόμη πως το περιθώριο κέρδους συρρικνώνεται όταν ένας πάροχος δεν έχει ιδιόκτητο δίκτυο και μισθώνει γραμμές σε τιμές χονδρικής. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ επιδιώκει την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, αξιοποιώντας τα εναέρια καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε μια πενταετία η ΔΕΗ προγραμματίζει να καλύψει μέσω του δικού της δικτύου τρία εκατομμύρια κτίρια και νωρίτερα σε έξι έως οκτώ μήνες η εισηγμένη έχει στόχο την κάλυψη 10 δήμων και 450.000 νοικοκυριών. Ηδη, η εταιρεία έχει τοποθετήσει 25 χιλιόμετρα δικτύου που καλύπτουν 5.000 σπίτια στο Περιστέρι. Ωστόσο, η ΔΕΗ θα λειτουργεί ως πάροχος χονδρικής –δεν θα διαθέτει τα προϊόντα της στη λιανική– και για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Nova-Wind που ανήκουν στην United Group.

Ευρύτερα, η Vodafone Hellas, όπως σημείωσε ο κ. Μπρουμίδης, έχει, σε πρώτη προτεραιότητα, τη συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού της, ενισχύοντας τη δραστηριότητά της σε τομείς, όπως τα έργα Πληροφορικής και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT). «Πριν από έξι επτά χρόνια, η εταιρεία ήταν εντελώς διαφορετική σε σχέση με σήμερα. Τότε όλα τα έσοδα προέρχονταν από υπηρεσίες φωνής, δεδομένων κινητής και SMS, ενώ οι πωλήσεις γίνονταν σχεδόν αποκλειστικά μέσω των φυσικών καναλιών» ανέφερε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ