Συνάντηση Θ. Ζεμπίλη-Σ. Πέτσα για φράγμα Μανικίων

Διαχείριση απορριμμάτων σε Ν/Κ Εύβοια και έργα αποκαταστάσεων σε Β. Εύβοια 

5 Ιουλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σύσκεψη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα πραγματοποίησε σήμερα στην Αθήνα ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης. Συζητήθηκαν φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την Π.Ε., όπως η διαχείριση απορριμμάτων στη Νότια και Κεντρική Εύβοια, η ολοκλήρωση του φράγματος Σέττα – Μανίκια, οι αποκαταστάσεις ζημιών από την φυσική καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια, το πρόγραμμα «Α.Τρίτσης», το δίκτυο ύδρευσης στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας, καθώς και οι παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια στην Εύβοια.

Ο Βουλευτής Ευβοίας ζήτησε από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης & Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Α. Τρίτσης» το έργο «Ολοκλήρωση Φράγματος Σέττα – Μανίκια Ν. Ευβοίας & Κατασκευή Δικτύων Ύδρευσης», συνολικής αξίας 41.000.000 ευρώ. Όπως υπογράμμισε ο Θανάσης Ζεμπίλης «το φράγμα Σέττας – Μανικίων θα έχει πολύπλευρα οφέλη, τόσο για τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, όσο και για την ΔΕ Αμαρύνθου του Δήμου Ερέτριας, ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα, που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν ποτέ στην Εύβοια».

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Ευβοίας ζήτησε από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών την χρηματοδότηση των έργων αποκαταστάσεων από τις ζημιές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στη Β. Εύβοια και αφορούν το γήπεδο ποδοσφαίρου στα Βασιλικά, τη γέφυρα Κοτσικιάς και την είσοδο της Λίμνης.

Συζητήθηκε, ακόμη, το θέμα της κατασκευής του δικτύου ύδρευσης στην Λιχάδα, προϋπολογισμού περίπου 8 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, σε μία περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας. Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού και του Υπουργείου Εσωτερικών, που χρηματοδότησε τις γεωτρήσεις με 100.000 ΕΥΡΩ, βρέθηκε πόσιμο νερό. Το ζητούμενο τώρα είναι να μεταφερθεί το νερό στο υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης. Συνεπώς, επείγει η χρηματοδότηση της κατασκευής του δικτύου υδροδότησης.

Ο Βουλευτής Ευβοίας έθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών το μείζον ζήτημα με τη διαχείριση απορριμμάτων στη Νότια και Κεντρική Εύβοια. Ο Θανάσης Ζεμπίλης υπογράμμισε ότι πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Ιστιαία και να βρεθεί άλλη λύση, ενώ ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό το Υπουργείο Εσωτερικών να καλύψει το δυσβάσταχτο κόστος μεταφοράς.

Ακόμη, ο Θανάσης Ζεμπίλης ζήτησε να ενταχθούν στο νέο Πρόγραμμα «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας», που ανακοινώθηκε πρόσφατα με προϋπολογισμό 335 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, έργα από την Π.Ε. Ευβοίας και τους δήμους της Εύβοιας, καθώς το οδικό δίκτυο της περιοχής βρίσκεται σε κακή κατάσταση και χρήζει παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια και την προσβασιμότητα. Ειδικότερα, ο Βουλευτής Ευβοίας ζήτησε να ενταχθεί στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα το έργο αντιμετώπισης των καταπτώσεων στα Ήλια Αιδηψού, το οποίο διαθέτει ώριμη μελέτη, προϋπολογισμού περίπου 25 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ.

Τέλος, ο Βουλευτής Ευβοίας ζήτησε από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών να ενταχθούν άμεσα στο Πρόγραμμα Α. Τρίτσης τα έργα των δήμων της Εύβοιας που δεν έχουν καλύψει το χρηματοδοτικό όριο, ενώ για τους υπόλοιπους πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς συγκεκριμένων έργων από το πρόγραμμα αυτό σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως είναι τα τομεακά και το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος για την ένταξη επιπλέον δημοτικών δράσεων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι θα εξετάσει όλα τα ζητήματα που του έθεσε ο Βουλευτής Ευβοίας και θα απαντήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα για την επίλυσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024