,

O Γ. Σαρακιώτης για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας

«Οι πάντες διαφωνούν, αλλά η Κυβέρνηση συνεχίζει την εμπορευματοποίηση των Πανεπιστημίων»

6 Ιουλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συναντήθηκε (5/7) ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο της επικείμενης συζήτησης επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Το κλιμάκιο εκπροσωπούμενο από τους:

Ζωή Φυσέκη, Γραμματέα του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

Αθανάσιο Λουκόπουλο, Γραμματέα του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και

Χρήστο Τσώνο, Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

υπέβαλε προς τον αρμόδιο για τον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το νομοσχέδιο στο σύνολό του αποτελεί ευθεία επίθεση στη δημοκρατική λειτουργία και το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, ενώ επιπλέον υπονομεύει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του. Ένα Πανεπιστήμιο που περιορίζει σημαντικά την ακαδημαϊκότητα, στοχεύει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του, ένα πανεπιστήμιο αυταρχικό, ιεραρχικό, υπερσυγκεντρωτικό και εν τέλει αναποτελεσματικό. Το νομοσχέδιο αυτό ευνοεί τη διαπλοκή και συνολικά πλήττει, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς μετρήσεις, τον πιο αξιόλογο θεσμό της ελληνικής κοινωνίας.»

Από πλευράς του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

«Το νομοσχέδιο που προωθεί η κα Κεραμέως έχει καταφέρει κάτι πρωτοφανές! Να ενώσει όλες τις φωνές της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας ενάντια σε μια νομοθετική πρωτοβουλία που “εμπορευματοποιεί” και αποδιαρθρώνει πλήρως την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πάντες διαφωνούν. Οι Σύγκλητοι, η Σύνοδος Πρυτάνεων, οι Σύλλογοι καθηγητών και διδασκόντων, οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι φοιτητές και ο ερευνητικός κόσμος, καλώντας ταυτόχρονα τον κ. Μητσοτάκη και την κα Κεραμέως να αποσύρουν ένα ακόμη νομοθέτημα που ναρκοθετεί το μέλλον του ακαδημαϊκού και ερευνητικού κόσμου, αποδιοργανώνει τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εντείνει την εργασιακή επισφάλεια και υπονομεύει την προοπτική επιστροφής και την παραμονή στη χώρα μας, νέων και υψηλά καταρτισμένων επιστημόνων.

Από την προσεχή Πέμπτη όπου το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, θα είναι στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να δώσει τη μάχη ενάντια στην προωθούμενη απορρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης και μετέπειτα, μετά το πέρας τον επερχόμενων εκλογών, να το ακυρώσει, εγκαθιδρύοντας και πάλι την ουσιαστική διαβούλευση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024