,

Έκθεση σύγχρονης τέχνης Pott/Pott στην Άμφισσα

Στο Μουσείο – Οικία Πανουργιά

30 Αυγούστου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Το The Symptom Projects πραγματοποιεί για δεκάτη τρίτη συνεχόμενη χρονιά το εκθεσιακό του πρόγραμμα στην Άμφισσα.

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 8μμ. στο Μουσείο – Οικία Πανουργιά στην Άμφισσα, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της οµαδικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης Pott / Pott, σε επιµέλεια του Αποστόλη Αρτινού.

Η έκθεση Pott / Pott, εντάσσεται στον εκθεσιακό κύκλο «Τα δημώδη», του the symptom projects, που επιχειρεί να διερευνήσει μέσα από τους προβληματισμούς της σύγχρονης σκέψης και αισθητικής τη δημώδη παράδοση. Η παρούσα έκθεση, έχει ως θέμα την καλλιτεχνική διάσταση της παραδοσιακής κεραμικής. Μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών, αλλά και τα κείμενα του καταλόγου, αναγνωρίζεται μια μέριμνα στην εργασία του αγγειοπλάστη που είναι πέραν του χρηστικού ορίζοντα του αντικειμένου του. Ο πληθωρισμός των χρωμάτων, οι τεχνικές των υαλώσεων, τα παράδοξα σχήματα, όπως για παράδειγμα τα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα αγγεία, όλα κάτι μαρτυρούν, κάτι που ’ναι πέραν της προφανής αλήθειας του αντικειμένου, αυτή τη διεστραμμένη πλευρά της αισθητικής απόλαυσης. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης επιχειρούν έτσι με το κεραμικό τους έργο, να συνομιλήσουν ισότιμα μ’ ένα συγκεκριμένο παραδοσιακό αγγείο, να εντοπίσουν τα καλλιτεχνικά του σημεία, τις εκκεντρικές απολαύσεις του αγγειοπλάστη του και να τις ανακαλέσουν στην εμπειρία του έργου τους. Η προσέγγιση τους δεν είναι φορμαλιστική, αλλά μια αφαιρετική, αναστοχαστική διερεύνηση χειρονομιών που εντοπίζονται στο παραδοσιακό έργο, εκθέτοντάς το.

Pott / Pott

Παραγωγή: The Symptom Projects

Τοποθεσία: Μουσείο- Οικία Πανουργιά, Άμφισσα.

Εγκαίνια: Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, 20.00.

Διάρκεια: 18 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου, 2022

Ωράριο Μουσείου: Τρίτη έως Κυριακή 6-9μμ. και Παρασκευή έως Κυριακή και πρωινά 10-2μμ.

Επιμέλεια έκθεσης: Αποστόλης Αρτινός

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Ευγενία Βερελή, Γιώργος Γεροντίδης, Βασίλης Ζωγράφος, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Μαρία Λιανού, Μαρία Λοϊζίδου, Ναταλία Μαντά, Μάρω Μιχαλακάκου,  Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Αλίκη Παλάσκα, Πάνος Προφήτης, Ζωή Σκλέπα, Γιώργος Τσεριώνης, Μιχάλης Χαραλάμπους, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Hope (Κωνσταντίνος Ντάγκας).

Συγγραφείς καταλόγου: Αποστόλης Αρτινός, Κωνσταντίνος Αργιανάς, Αρχιτέκτονες της Φάλαινας, Ντίνος Κόγιας, Θέμης Ραγιάς, Συμεών.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Περισσότερες πληροφορίες: http://the-symptom-projects.blogspot.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024