Ενοίκια: Τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές – Πίνακες

Αυξήσεις έως και 35% στην Αττική και έως 25% στην περιφέρεια από το 2018, ενώ ήδη ιδιοκτήτες ζητούν ανανέωση της σύμβασης που λήγει σε 2-3 μήνες, με αύξηση ακόμη και 25% σε σχέση με το ενοίκιο του 2019!

31 Αυγούστου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σε μείζον ζήτημα έχει αναδειχθεί η αναζήτηση κατοικιών για ενοικίαση λόγω της εκτόξευσης των ενοικίων και της μικρής διαθεσιμότητας ακινήτων. Συνιστά δε πραγματικό «πονοκέφαλο» για όσους σκέφτονται είτε να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους δημιουργώντας οικογένεια είτε όσων βρίσκονται κοντά στη λήξη παλαιών συμβολαίων ενοικίασης και αναμένουν τις νέες «απαιτήσεις» των ιδιοκτητών.

Χαρακτηριστική είναι η «εντολή» που δίνουν στους μεσίτες να τους ενημερώνουν άμεσα μόλις εμφανίζονται ευκαιρίες στις περιοχές που ενδιαφέρονται κατά προτεραιότητα.

Η αύξηση στις τιμές των ενοικίων

Υπολογίζεται ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί έως και 35% στην Αττική και έως 25% στην επαρχία από το 2018, ενώ ήδη παρατηρείται το φαινόμενο ιδιοκτήτες να ζητούν ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης που επίκειται να λήξει εντός των επομένων 2-3 μηνών με αύξηση ακόμη και 25% σε σχέση με το ενοίκιο του 2019!

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεσιτών, το κόστος μίσθωσης μιας οικογενειακής κατοικίας στην Αθήνα όπως προκύπτει από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων διαμορφώνεται στα 8,15 ευρώ/τ.μ. η μέση κατώτερη ως και η μέση ανώτερη, στα 11,4 ευρώ/τ.μ. η μέση ανώτατη. Δηλαδή, μια οικογένεια καλείται να πληρώσει για ενοίκιο από 815 ευρώ έως και 1.140 ευρώ τον μήνα αν πρόκειται για κατοικία 100 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000, ποσό που αυξάνεται σημαντικά αν υπολογίσει κανείς και τα πάγια έξοδα ενός σπιτιού (ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες, θέρμανση).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024